Atıklar geri dönüşüyor

04 Şubat 2021 - 13:41

Bornova'da belediyenin uygulamaya koyduğu ''Sıfır Atık Yönetim Planı'' çerçevesinde atıklar geri kazanılacak.

Bornova Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, ilçe genelinde ortaya çıkan atıklar Işıkkent'teki Geri Dönüşüm Merkezi ile dört noktaya konulan mobil merkezlerde toplanacak, plastikten elektronik eşyaya, camdan bitkisel yağa pek çok türde atık bertaraf edilecek veya geri dönüştürülecek.
Daha temiz bir kent yaratma hedefiyle geri dönüşüm konusunda önemli çalışmalar yapan Bornova Belediyesi, onay aldığı atık yönetim planı doğrultusunda ilçe sınırları içinde oluşan ambalaj atıklarını kaynağında ayrı ayrı topluyor, taşıyor ve ayrıştırıyor. Toplanan atıkların miktarları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Çevre Bilgi Sistemi üzerinden kayıt altına alınıyor. Atıklar kanunları uygun bir şekilde lisanslı firmalar aracılığı ile bertaraf ediliyor ya da geri dönüştürülüyor.

Vatandaşlar, ev ve işyerlerinde oluşan atıklarını Bornova Belediyesi'nin Işıkkent'teki 1. sınıf Atık Getirme Merkezi'ne  kendi imkanları ile getirip bırakabiliyor. Tesisteki geri dönüşüm ünitesine kağıt, karton, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil ürünleri, pil, akümülatörler, flüoresan lambalar, elektrikli ve elektronik ekipmanlar, atık ilaç, bitkisel yağlar, hacimli atıklar (mobilya ve eşyası gibi) ve ömrünü tamamlamış lastik olmaz üzere 13 türde atık kabul ediliyor.

Merkez Kapalı Pazaryeri önü, Çamdibi Kapalı Pazaryeri önü, Evka-4 Kapalı Pazaryeri önü ve Büyükpark'taki Nikah Salonu önünde ise kağıt, plastik, metal, cam, bitkisel yağların toplandığı Mobil Atık Getirme Merkezi bulunuyor. Çamdibi Kapalı Pazaryeri ve Nikah Salonu önündeki merkezler elektronik atıkların toplanması için de kullanılıyor.

İlçede cam atıkların kumbaralar aracılığıyla toplanması işi de cadde ve sokaklara konulan cam kumbaralar aracılığı ile yürütülüyor. 2020 yılında en çok atık pil toplayan ilçe olan Bornova'da, atık pillerin ayrı toplanması amacıyla belediye tesislerine, eğitim kurumlarına, mahalle muhtarlarına, camilere, süpermarketlere, sağlık kuruluşlarına, alışveriş merkezlerine, korumalı sitelere atık pil toplama kutuları bırakılıyor ve toplanan atık piller ilgili ekipler tarafından bir program dahilinde düzenli olarak alınıyor.