Başkan Sandal, Ege Ekonomik Forumu'nda

15 Kasım 2019 - 15:47

Ege Ekonomik Forumu bu yıl üçüncü kez kapılarını açtı. 'Yarın için hayal et' sloganıyla düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'na, konuşmacı olarak Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal da katıldı. Sandal, Bayraklı'nın kentsel dönüşüm konusundaki durumu hakkında konuştu.

Bayraklı Belediye Başkanı Serdal Sandal’ın yanı sıra, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve işadamı Mesut Sancak da “kentsel dönüşüm” konusunda sunumlarını gerçekleştirdiler. “Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumun moderatörlüğünü ise Şehir Plancısı Faruk Göksu üstlendi. Sandal, konuşmasında kentsel dönüşüm konusunda geçmiş dönemde yapılan çalışmaların çok verimli olmadığına ve yeni süreçte her kesimin onayının olduğu yeni bir formülü hayata geçirmek istediklerine dikkat çekti.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ELİMİZ, KOLUMUZ BAĞLI”
Sandal, konuşmasında ilçe belediyelerini kentsel dönüşüm konusunda ellerinin, kollarının bağlı olduğunun altını çizdi. Önceki dönemdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının sonuçlanamamasının temel nedenlerinden birinin, göçle gelen ve çarpık yapılaşmaya neden olan yurttaşların taleplerini bazen çok sağlıklı duyamamak olduğunu belirten Sandal, bu talepleri de ilgili mevzuat çerçevesinde sınırlayıp, vatandaşın tekrar öneri ve görüşlerini almadan, onlara dayattıklarını söyledi. Zaten geçim sıkıntısı çeken vatandaşın üç dairesi yerine bir daire vererek, meseleyi çözmekle ilgili çaba sarf ettiklerini bildiren Sandal, bunun da sonuç itibariyle hayata geçirilemediğini dile getirdi. Yerel yönetici ve ilçe belediyeleri olarak ellerinin kollarının bağlı olduğunu vurgulayan Sandal, gerekli sosyal donatı alanları oluşturabilmek için vatandaşları bir araya getirerek sorunları çözmek istediklerini kaydetti. “Beş kişinin anlaşamadığı yerde 100 kişinin anlaşmasını bekliyoruz” diyen Başkan Sandal, meseleyi çözmelerini beklediklerine dikkat çekerek bunun da sonuçsuz bir çaba olduğunu söyledi.
“BAYRAKLI OLARAK KENT MERKEZİYİZ”
Bayraklı Belediyesi olarak başka bir dertleri olduğunu ifade eden Sandal, Bayraklı olarak kent merkezi olduklarını söyledi ve Manhattan projesi kapsamında Bayraklı'ya kuleleri diktiklerinde yer altı sularının nereye gideceğini bilmediklerini belirtti. “Denize ulaşmayan yer altı sularının ne gibi tahribatlar yaratacağını çok fazla hesaplamıyoruz” diyen Başkan Sandal, İstanbul ve Ankara'daki gibi gökdelenlerle Bayraklı'da da hava akımını kestiklerinde Bayraklı ve Bornova bir çanak içinde olduğu için ne gibi tahribatlara neden olacağını bilemediklerine vurgu yaptı.
VATANDAŞ-İŞ DÜNYASI-VATANDAŞ
Kendi isteklerinin, tüm bileşenlerle birlikte bu talepleri örgütleyip, iş dünyasının da fikirlerini almak olduğunu belirten Sandal, kentsel dönüşümde öncelikle vatandaşın talebinin doğru alınması gerektiğine dikkatle vurgu yaptı. İş dünyası, vatandaşı ve yerel yönetimi mutlu etmeyen hiçbir çözümün sonuçlanma şansının olmadığını ifade eden Başkan Sandal, “Üç boyut var” diyerek, bu üç boyutu, vatandaş, iş dünyası ve yerel yönetim olarak açıkladı. Sandal, konuşmasını şu şekilde sürdürdü.
Dolayısıyla biz vatandaşlarla bir araya gelip, onların önerilerini alıp, sonra iş dünyasıyla buluşarak, projeleri oluşturup, sonrasında yine vatandaşın karşısına geçmeliyiz diye düşünüyorum. Ayrıca kentsel dönüşüm konusunda merkezi hükümetin de yerel yönetimlere daha fazla fon ve kredi ayırması, özellikle hazine arazilerinin belediyeye ücretsiz tahsisi bizim öncelikli taleplerimiz."