Çölyak gebelikte riski artırıyor

15 Aralık 2022 - 11:42

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteinin ince bağırsak tarafından emilememesi sonucunda çölyak hastalığı ortaya çıkıyor. Uzmanlar, açıklanamayan kısırlık vakalarının önemli bir kısmından çölyak hastalığının sorumlu olduğuna dikkat çekiyor.  Yapılan araştırmalarda, bu hastalığın kadınların üreme sağlığı ve gebelik sonuçlarını olumsuz etkilediğini kanıtlıyor. Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Selçuk Selçuk, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda kadınların üreme sağlığı ve gebelik sonuçları üzerinde çölyak hastalığının olumsuz etkisinin sanıldığından daha ciddi boyutlarda olduğunun görüldüğünü aktaran Doç. Dr. Selçuk, ilk dikkat çekici bulgunun; açıklanamayan kısırlık problemi olan çiftlerde çölyak hastalığının normal popülasyona göre yaklaşık olarak altı kat daha fazla görülmesi olduğunu söyledi.  
 
Doç. Dr. Selçuk, bebek sahibi olmak isteyip olamayan çiftlerin çölyak hastalığı açısından değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığını belirterek, çölyak hastalığının bazı kadınlarda yumurtaların düzgün büyüyüp çatlamasına engel olduğu için normal yollarla gebelik oluşma ihtimalinin azalabildiğini dile getirdi. Çölyak hastalığı olan kadınlarda rahim iç zarı olumsuz etkilendiği için, embriyonun rahim iç zarına tutunma ve yerleşme ihtimalinin azaldığı bilgisini paylaşan Doç. Dr. Selçuk, “Çölyak hastalığının yumurta rezervi üzerindeki olası olumsuz etkisi nedeniyle kadınların daha erken yaşlarda menopoza girmesine de neden olabiliyor” dedi.
 
Çölyak hastalığının kadınlarda gebelik döneminde de çok ciddi problemlere neden olabileceğine de değinen Doç. Dr. Selçuk, gebelik döneminde, çölyak hastalığı olup glutensiz diyetle tedavi edilmeyen kadınlarda düşük ve erken doğum riskinin 1,5 - 2 kat arttığını söyledi. Aynı şekilde çölyak hastalığı olup tedavi görmeyen kadınlarda gebelik sırasında bebekte gelişme geriliği görülme riskinin de 2,5 kat daha yüksek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Selçuk, “Dahası, anne karnında bebeğin kaybedilme riski 4-5 kat artabiliyor. Öte yandan çölyak hastalığının tanısı doğru zamanda konulduğunda ve çölyak hastalığı için gerekli tedavilere zamanında başlandığında, belirtilen riskli durumların görülme ihtimalinin çok ciddi şekilde azaldığını da unutmamak gerek” diye konuştu.