DEÜ'den Bir Haftalık Etkinlikler Dizisi

23 Mayıs 2021 - 09:15

Dokuz Eylül Üniversitesi, Engelliler Haftası kapsamında bir hafta boyunca süren etkinlikler düzenledi. Engel gruplarının ihtiyaçlarına yönelik bilgilendirmelerin yanı sıra, engelli bireylere yönelik projelerden, başarı hikayelerine kadar çok çeşitli konularda söyleşiler gerçekleştirildi. Akademisyenlerin ve milli sporcuların konuşmacı olduğu söyleşilerde fırsat eşitliği vurgusu yapıldı.

SON ÜÇ YILI ANLATTI
Son üç yıl içinde gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi veren Hotar, “Yerleşkelerimizde engelli mensuplarımıza yönelik fiziki düzenlemeler gerçekleştirdik. Pandemi şartlarına rağmen bu çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Merkez kütüphanemizde ‘Kitabımın Sesi Ol’ projesi kapsamında; görme engelli kullanıcılarımız için kitapların sesli okunmasını ve kaydedilmesini sağladık. Engelli Hakları Sempozyumu’nu düzenledik; bilimsel yaklaşımları ve fikirleri paylaştık. ‘Yanındayız’ mottosu ile yeni dönem başlattık. Engelsiz Dokuz Eylül Koordinatörlüğümüz işbirliğinde, öğrenci topluluklarındaki öğrencilerimizin engelli arkadaşlarına ‘Alt Yazı Hazırlama, Akran ve Not Tutma Desteği’ gibi temel konularda destek olmaları sağladık. Pandemi öncesinde, iletişim kanallarını genişletmek amacıyla DESEM bünyesinde, hem mensuplarımıza hem de vatandaşlarımıza yönelik Türk Temel İşaret Dili Kursu açtık. Yine bu yıl faaliyete geçirdiğimiz Diş Hekimliğimiz Fakültesinde, engelli hastalarımızın ameliyathane ortamında ve genel anastezi ile diş tedavisine yönelik çalışmalara da başlandı. Bu konuda sürekli hizmet vermesi açısından fakültemizin Ege Bölgesi’ndeki ilk merkezlerden birisi olmasını hedefliyoruz. Yine, Rektörlük olarak engelli mensuplarımıza özel ring seferleri koyduk, araçlar tahsis ettik, binalarımıza ulaşımın sağlanması noktasında ciddi teknik ve teknolojik yatırımlar yaptık. Kurumsal internet sitelerimizi de engelli dostu haline dönüştürdük. Milli takımlarımızda yer alan engelli sporcularımıza spor tesislerimizi tahsis ettik; ihtiyaç duydukları antrenör desteğini sağladık” diye konuştu.
 
ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ
Engelliler Haftası boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi’nde çok sayıda çevrim içi etkinlik düzenlendi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu “Engellilerde Fiziksel Aktivite ve Spor” başlıklı toplantı düzenledi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü Araş. Gör. Dr. Ahmet Bilal Özbek “Bireyselleştirilmiş Öğretim Programı”, Buca Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Alev Girli “Eğitimde Bütünleştirme ve Kaynaştırmada Öğretmen Olmak” başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Hemşirelik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Meryem Öztürk Haney’in moderatörlüğünü yaptığı “Milli takım Sporcuları ile Söyleşi” programında Yiğit Caner Aydın, Merve Nur Eroğlu, Sadık Savaş, Zehra Özbey Torun, Murat Turan, moderatörlüğünü Spor Bilimleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Hikmet Gümüş’ün yaptığı “Adım Adım Zirveye” başlıklı söyleşide ise Ampute Futbol Flag of Turkey Milli Takımı oyuncuları Erdi Arslan, Gökhan Katrancıoğlu ve Vaçiku izleyicilerle buluştu. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Güreşçi ve AKUT Yönetim Kurulu Başkanı Recep Şalcı ise “Engelliler İçin Acil Durum Planları” başlıklı söyleşide hayati önem taşıyan bilgiler paylaştı.