HPV için rahim ağzı kanseri aşısı

29 Ekim 2019 - 13:21

Kadınlarda en çok görülen kanserlerden ikincisi olan rahim ağzı kanserine, yüksek oranda HPV (Human papilloma virüsü) neden oluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cem Kınık, kadınlar için büyük tehlike yaratan rahim ağzı kanseri hakkında konuştu.

En önemli belirtilerinin, genellikle ilişki sonrası vajinal kanama, kanlı veya kötü kokulu akıntı olduğunu bildiren Kınık, bu belirtilere sahip kişilerin acilen bir uzmana görünmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Gerekli kontrollerin yaptırılmaması durumunda tedavinin uzadığını belirten Kınık, HPV (Human papilloma virüs) enfeksiyonunun, rahim ağzı kanseri için en önemli risk faktörü olduğuna dikkat çekti. Kınık, bunun yanı sıra erken yaşta başlayan cinsel ilişki, A ve C vitamin eksikliği, birden fazla cinsel partnerin olması, sigara kullanımı ya da ailede bulunan rahim ağzı kanseri öyküsü yani genetik faktörlerin de bu hastalığın görülmesine sebep olabileceğini aktardı.
En büyük risk faktörü olan HPV için aşılama yönteminin çok önemli olduğuna vurgu yapan Kınık, dokuz ile 26 yaşlar arasında üç doz olarak uygulanan aşıların rahim ağzı kanserine karşı en etkili koruyucu yöntem olduğunun bilindiğini kaydetti. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocuklarına bu aşıyı yaptırmaları gerektiği uyarısında bulunan Doktor Kınık, onların gelecekleri için en önemli sağlık yatırımı olacağını söyledi.
Rahim ağzı kanserinin teşhisine de değinen Doktor Kınık, rahim ağzı kanserinin aşısının koruyuculuğunun kanıtlanmış olmasına rağmen, aşı olan kişilerin yine de rutin kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguladı. Kınık, Smear testi ile rahim ağzında oluşan ve yıllar içerisinde kansere dönüşme riski olan lezyonların, erken dönemde tespit edilebildiği ve gerekli tedaviyle kansere dönüşmesini engellenebildiği bilgisini paylaştı.
Her akıntı probleminde hekime başvurulmasının gerekmediğini dile getiren Kınık, şeffaf ve kokusuz akıntının normal karşılanan bir akıntı türü olduğuna değindi. Ancak akıntının kokulu, koyu renkli ya da kıvamlı olması halinde, bunun bir enfeksiyon habercisi olabileceğine vurgu yapan Kınık, geç kalınmadan uzman hekime başvurulmasının önemli olduğunu bildirdi. Bunun dışında çok sık vajinal duşun yapılmaması ve kozmetik sabunların kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Kınık, “Ph değeri 3.5 ve 5.5 arasında olan sabunlar tercih edilmelidir. Ayrıca sentetik iç çamaşırları yerine pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli ve bu çamaşırlar kullanılmadan önce kesinlikle ütülenmelidir” dedi.