Kadın Oyunları Festivali kadın cinayetlerine vurguyla açıldı

24 Mart 2023 - 13:24

Ayvalık Belediyesi'nin bu yıl 3.'sünü gerçekleştirdiği Kadın Oyunları Festivali, kadın cinayetlerini konu alan oyunla Vural Sineması Nejat Uygur Sahnesi'nde açıldı. Devlet Tiyatroları Oyuncusu Rüçhan Çalışkur'un rol aldığı 'Ölü Kadınlar Diyarı' isimli oyunu izleyenler duygusal anlar yaşadı. Oyunu izleyenler arasında Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin de vardı. Festivalden elde edilen gelirle deprem bölgesindeki kız çocukları için destek sağlanacak

Kapanışı 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde yapılacak Ayvalık Kadın Oyunları Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Aslında daha önceki yıllarda Atölye Kültür Sanat ve Ankara Sanat Tiyatrosu birlikteliği ile planlanan ve 2020 Mart ayında niyetlendiğimiz Kadın Oyunları Festivali; 2020 yılı Mart ayında Dünya Sağlık Örgütü’nün “pandemi” açıklaması ile bir yıl ötelenerek 2021 yılında ilk kez Ayvalık’ta seyircisi ile buluştu. 2021 yılında pandemi nedeniyle bir dolu bir boş koltuk uygulamasını yaparken boş koltuklarda cinayete kurban giden kadınların fotoğraflarını koyduğumuzda, işin esasına uygun olarak ‘aramızdaydılar ve yok edildiler, farkında mısınız?’ diyerek başladı bu yolculuk. Dikkati çekmek istediğimiz nokta buydu, Türkiye’de kadının üzerine yapılan baskı, toplumda önemsenmemesi, hak, hukuk, iş hayatı, yaşama hakkı gibi temel eşitliklerin sağlanmıyor olmasıydı. Biz o esnada Kadın Oyunları Festivali’ni yaparken, ilk imza attığı için adı İstanbul Sözleşmesi olan evrensel protokolden Türkiye Cumhuriyeti çekilme kararı aldı. Sahnede oynanan oyunlar bir yana, siyasi ve politik oyunlar daha çok can acıtıyor’ dedi.
 
Kadınların toplum içinde kaldığı baskı, zulüm ve şiddetin hep konuşulduğunu vurgulayan Ergin, “Bunu sanatla idrak etmenin, onların gözünden görmenin iyi geleceğini düşündüğümüz için 2. yıl da çok parlak geçti. İlk iki senesinde kapanışı 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan bu festivalde Ayvalık adı artık hem festival için marka oldu hem de Ayvalık Kadın Oyunları adı her yerde duyuldu. Ankara ve Ayvalık sabit kalmak üzere diğer kentlerde de yapılan bu festival öncesi deprem hepimizin moralini bozdu. Ertelesek mi diye düşünürken, iyi olmamız gerektiğini, toparlanma ihtiyacımızı fark ederek, bu sefer kapanış değil, açılış Ayvalık’ta olsun dedik ve ufak bir erteleme ile bu sene de yapılmasına karar verdik. Deprem bölgesinde olan kız çocuklarımızın eğitimini aksatmamız lazım. Bu nedenle hem gelen tiyatro ekipleri maddi destekte bulundu hem de 5 kentte toplanacak tüm bilet paraları, depremde zarar gören kız çocuklarının eğitimi için kullanılacak. Olabildiğince çoğalarak gelmenizi diliyorum, çünkü tiyatro iyidir, iyileştirir. İyi olmaya çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
 
Festival programında “Ölü Kadınlar Diyarı” dışında, “Tilkiler ve Kötü Kalpli İtler”, “Kertenkelenin Ardından”, “Düğün Şarkıcısı” ve “Prima Facie” oyunları yer alıyor.