Kanyon Kaşifi Alsancak Rotary'nin Konuğu Oldu

17 Eylül 2021 - 09:49

İzmir Alsancak Rotary Kulübü Türkiye'de kanyon keşfi yaparak onları literatüre kazandıran sporculardan biri olan Celal Demirkıran'ı konuk etti. Anadolu İhtisas Spor Kulübü (ACC) Derneği Başkanı Celal Demirkıran'ın 'Doğanın İçinde Yaşam' konulu sunumu hibrit olarak yapılan toplantıda kulüp üyeleri tarafından büyük ilgi gördü.

Alsancak Rotary Kulübü güçlü ırmakların özellikle kireçli olmayan bölgelerde kazdıkları derin vadileri belirten kanyonları keşfeden kanyon araştırma derneği kurucusu Celal Demirkıran’ı ağırladı. Türkiye Dağcılık Federasyonu Kanyoning alt branş temsilcisi olarak kanyon keşfi yapan 4 kulüpten biri olan Anadolu İhtisas Spor Kulübü Derneği Kurucusu Demirkıran dünyada çok iyi bilinen ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlayan kanyoning sporunu anlattı.

Yirmi yıldan bu yana bu sporun içersinde olduğunu, ilk kez 2006 yılında İstanbul’da Kanyon Araştırma Derneği’ni ardından da 2017 yılında İzmir’de Anadolu İhtisas Spor Kulübü’nü kurduğunu dile getiren Celal Demirkıran neden kanyoning sporunu seçtiniz sorusuna, “Çünkü coğrafyamız buna çok müsait.. Neden kanyoncu olunur, kanyon sizi çağırır siz de gidersiniz. Kanyoning içerisinde dağcılık, trekking, body rafting, kampçılık, yüzme, suyla mücadele bunların hepsinin birleştiği içerisinde bir çok disiplini barındıran keşfe dayanan bir spor dalıdır. Doğayla mücadele değil doğanın içerisinde onunla uyum sağlamak doğayla bütünleşebilmektir.” dedi.

“Türkiye’deki Pek çok Kanyonu Keşfederek Literatüre Kazandırdık”
Bu güne kadar dernek olarak Türkiye’deki pek çok kanyonun keşfini de yaptıklarını dile getiren konuk, “Biz bu güne kadar kulüp olarak Kastamonu Valla Kanyonu, Mersin Kestel Kanyonu, Antalya Kaputaş Kanyonu, Kastamonu Horma Kanyonu, Manisa Ayvacık Kanyonu gibi pek çok kanyonun keşfini yaparak onların literatüre girmesini sağladık. Benim favori kanyonlarım arasında, çok kuvvetli su debisine sahip 12 km uzunluğundaki Kastamonu Valla Kanyonu, doğal güzelliği ile Köprülü Kanyon ile birleşen 15 km uzunluğundaki Tazı Kanyonu, giriş çıkış arasındaki irtifa bin 200 metre olan, içerisinde pek çok şelale barındıran 14 km uzunluğundaki Mersin’in Mut İlçesi’ndeki Kestel Kanyonu diyebilirim. Bu sporu yapacaklara tavsiyem dikkatli olmaları, tedbirli olmaları, iyi ekipman kullanmaları ve mutlaka eğitim almalarıdır” şeklinde konuştu.

Alsancak Rotary Kulübü Derneği Başkanı Ayşegül Kurtel ise toplantı sonunda konuşmacı konuğa teşekkür ederek konuk adına Ege Orman Vakfı’ndan fidan bağışında bulundu.