Kılıçdaroğlu'nun yeni kitabı 7 Nisan'da raflarda

03 Nisan 2023 - 16:01

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş' kitabının ardından, yeni kitabı 'Hakça Paylaşmak İçin Toplumsal Adalet' kitabı basıldı. 7 Nisan'da kitabevlerinde satışa sunulacak

Daha önce “Özgür ve Adil Bir Türkiye İçin Yürüyüş” kitabını yazan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ikinci kitabı “Hakça Paylaşmak İçin Toplumsal Adalet” raflara çıkmaya hazırlanıyor. Kitabın yayımlayan Tekin Kitabevi’nden yapılan açıklamada, 7 Nisan’da satışa çıkacağı belirtildi.
 
Seçme yazı, söyleşi ve konuşmaları içeren 656 sayfalık kitap, Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık 2022’de yaptığı, ülkenin fiziki ve yapısal boyutta yaşadığı yıkımlardan kurtulmanın yol haritası niteliğindeki “İkinci Yüzyıla Çağrı” başlıklı vizyon toplantısı değerlendirmelerini; 5 Aralık 2022’de TBMM 2023 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi görüşmelerindeki vizyonunu ve 1976’dan 2010’a kadar sistemli şekilde yazdığı kamu yönetimindeki düzenlemelere ilişkin teknik değerlendirmelerini ve önerilerini kapsıyor.
 
Kitabevinin açıklamasında, “Kılıçdaroğlu’nun kamu yönetimi ve hizmetleri, vergilendirme, mevzuat, maliye politikaları ve toplamda bütünlüklü bir ekonomi politikasının temelinde ‘hakça paylaşmak için toplumsal adalet’ olması gerektiği fikri, alışık olduğumuz dingin ve öğretici üslubuyla karşımıza çıkıyor. Dünden bugüne, Türkiye’nin maliye politikalarına cesur ve sert eleştiriler getiren Kılıçdaroğlu, vergi yolsuzlukları, gelir adaletsizliği, halktan toplanan vergileri sorgulamadaki bilinç eksikliği gibi çok yönlü sorunlara parmak basıyor” denildi.
 
Şu bilgilere de yer verildi; “Kitapta, 1976’dan bugüne sistemli ve tutarlı şekilde dile getirilen eleştirilerin isabetliliği ve güncelliği dikkat çekiyor. ‘Vergilerin nereye harcandığını sorgulamazsanız demokrasiyi geliştiremezsiniz’ fikrini temel alan Kemal Kılıçdaroğlu, deprem felaketinin acıları tazeyken Deprem Vergisi dahil tüm vergilerin nereye harcandığını sorgulamanın bir yurttaşlık görevi olduğunu hatırlatıyor. Kılıçdaroğlu 1999 depreminin ardından uygulamaya konulan Deprem Vergisi için o gün ‘Deprem Vergisi Ne Ölçüde Hukuka Uygun?’ diye soruyor ve ‘hukuk kurallarını zorlayarak vergi yasası çıkarmamalıyız. Depremin yol açtığı yaraları sarmak elbette ki hepi­mizin görevidir. Vergiye evet ama hu­kuka uygunsa’ diye ekliyor. 2001’de yolsuzluk ekonomisi üzerine kaleme aldığı yazısında ‘Bugün Türkiye'de yolsuzlukla mücadele biraz da kişilere bağlı olarak gelişiyor ve etkinleşiyor. Yapılması gereken, yolsuzluğu özendiren sistemi değiştirmektir’ diyerek, sistem ve zihniyet dönüşümüne dikkat çekiyor. Kılıçdaroğlu’nun en güçlü çağrısı ise gençlere; ‘Vatandaşlarımın benim, saraylarda yaşayan insan değil, Türkiye’yi barıştıran ve sorunlarını çözen insan olarak tarihe geçmek istediğimi bilmesini istiyorum. En büyük dileğim bu kitabın gençlerin ilgisini çekmesi, yaygın biçimde okunması. Demokrat amcalarının bu noktaya gelmeden önce hangi konularla uğraştığını, aydınlık Türkiye mücadelesine fikir işçisi olarak başladığını görmelerini istiyorum. Bütün mücadelem onlar için.’ Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni kitabı Hakça Paylaşmak İçin Toplumsal Adalet; Online platformlarda ve 7 Nisan Cuma günü tüm kitabevlerinde.”
 
Kitapta Kılıçdaroğlu’nun bazı ifadeleri de şöyle; “Yazıları yayımlarken temel hedefim demokrasinin en önemli unsurlarından olan denetim ilkesinin hayata geçmesine yardımcı olmaktı. Yazıların içinde barındırdığı eleştirel ton dikkatli okuyucu tarafından fark edilecektir. Yıllar sonra geriye baktığımda bürokrat olarak mensubu olduğum kurum da dâhil birçok devlet kurumuna eleştiriler getirdiğim için başıma bir şey gelmemiş olması önemli. Çünkü bir zamanlar Türkiye’de mesleki uzmanlığa saygı gösteren yöneticiler vardı ve bu yöneticiler kendilerine yöneltilen eleştirileri hatalarını düzeltmek ve mükemmele ulaşmak için fırsat olarak görürlerdi. Bu anlayışla devletime ve milletime hizmet ettiğim günlerin hatırası, aileme bırakacağım önemli bir miras. Yıllar önce yazılarımda ele aldığım konuları Türkiye’nin hâlâ çözememiş olması üzüntü verici. Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele konularında büyük çöküş manzarasıyla karşı karşıyayız. Oysa halka hesap veren yönetim anlayışı cumhuriyet felsefesinin özüdür. Çünkü cumhuriyette ayrıcalık sahibi kimse yoktur. Yurttaşların eşitliği temel prensiptir. Dikkatli okuyucularım bir konuyu daha fark edecektir; Neredeyse yarım asra yayılan bu serüven boyunca Kılıçdaroğlu’nun bazı konularda hiç değişmediğini. Kul hakkına önem verdiğini. Yolsuzluklar ve kayıt dışılıkla mücadele stratejilerine kafa yorduğunu. Denetlenen ve halka hesap veren yönetim anlayışını rehber edindiğini. Yıllardır siyasi amaçla Erdoğan tarafından SSK’yı batırmakla suçlandım. Bu saçma suçlamalara gülüp geçmek mümkün ama okuyucularım bu kitapla görecektir ki SSK’yı sorunlar yumağı haline getiren politikalarla uzun süre mücadele ettim. Bu politikalara karşı görüşler geliştirdim ve bunları kamuoyuyla paylaştım. Vatandaşlarımın bu konular üzerine yıllardır düşündüğümü, görüşlerimi cesaret ve sabırla geniş kesimlerle paylaştığımı görmeleri arzusu, bu kitabın yayımlanmasındaki temel amaçtır.”
 
Kitabın arka kapak yazısı ise şöyle;
“Ayağa kalkın gençler! Ayağa kalkın kadınlar! Ayağa kalkın çocuklar! Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Söz veriyorum, bu ülkeye hak, hukuk, adalet mutlaka gelecek! Ve söz veriyorum, bu ülke yeniden doğacak. Söz veriyorum, Atatürk’ün vizyonunu hayata geçireceğiz. Ve söz veriyorum, yasama sevincimizi geri alacağız. Çünkü ancak biz kazanırsak Türkiye kazanır! Önce kendinizi alkışlayın! İktidara geliyorsunuz… İktidara geliyoruz, iktidara! Haydi alkışlayın! Dünyanın gözünün içine bakın. Ve haykırın: Ey dünya! Türkiye senin ucuz is gücü alanın olmayacak! Türkiye senin mülteci kampın olmayacak!
Türkiye senin çöp depolama alanın olmayacak! Ben sana rakip olacağım! Sana rakip olmak için geliyoruz ey dünya, sana rakip olmak için! Türkiye bir yıldız gibi parlayacak! Yeni Türkiye hayalimiz için yola çıkıyoruz! Hayırlı, uğurlu olsun…
 
Haydi arkadaşlar, başlıyoruz! Başlıyoruz! Başlıyoruz! Büyük zamanların arifesinde Kemal Kılıçdaroğlu’nun sözlerini geriye doğru takip ettiğimizde 1976’dan itibaren yazmaya başladığı yazılarında, temiz, özgür ve eşit bir Türkiye hayalinin capcanlı tezahürlerini görüyoruz. Elinizdeki kitapta Kılıçdaroğlu, bugün olduğu gibi yıllar önceki makalelerinde de ödediğimiz vergilerin nereye gittiğinden yolsuzluğa, rüşvete, maliye politikalarındaki çarpıklığa kadar sorguluyor, cesur eleştiriler getiriyor. Bugün yaşadığımız deprem felaketiyle bu sorgulama biçiminin bir vatandaşlık görevi olduğu apaçık karsımızda duruyor. Kitabın bu bilince ve yepyeni, insanca yaşanır bir Türkiye çağrısına katkıda bulunması dileğiyle…