Online eğitim verilecek

24 Eylül 2019 - 15:48

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, sağlık çalışanlarının kesici delici alet yaralanmalarıyla ilgili bir toplantı düzenledi.

Hasta ve Sağlık Çalışanı Güvenliği Platformu, sağlık çalışanlarının standartlarını yükseltmek ve sağlık hizmetlerinin güvenlik kültürünü arttırmak için çeşitli çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda Hacettepe Üniversitesi’nde bir toplantı düzenlendi. “Kesici Delici Alet Yaralanmaları E-Eğitim Modülleri” başlıklı toplantının açılış konuşmasını Platform Lideri Prof. Dr. Serhat Ünal yaptı.
Prof. Dr. Serhat Ünal, geçtiğimiz dönemlerde sağlık çalışanlarının kesici delici alet yaralanmalarına maruziyeti ile ilgili anket çalışması gerçekleştirdiklerini söyledi. Ülkemizdeki sağlık profesyonellerinin %54’ünün meslek yaşamları boyunca en az bir kez kesici delici alet yaralanmalarına maruz kaldığını kaydeden Ünal, “Sağlık çalışanlarının ve hastaların güvenliğini ciddi şekilde etkileyebilecek bu yaralanmaların ise sadece %20’sinin tamamı bildiriliyor. Yine yaptığımız anket sonuçlarına göre; %61’lik bir çoğunlukla yaralanmaya en çok maruz kalan meslek grubu hemşireler olurken; en sık yaralanma nedeninin ise %42 ile enjektör iğnesi batması olduğu sonucu ortaya çıktı. Bu bulgular bize kesici delici alet yaralanmaları ile ilgili ciddi ve acilen müdahaleye ihtiyaç olduğu görülen bir tabloyu ortaya koyuyor” şeklinde konuştu.
Oranlar her ne kadar ciddi seviyede olsa da, bu tabloyu eğitim ile düzeltmenin mümkün olduğunu vurgulayan Ünal, “Biz Platform olarak hayata geçirdiğimiz anket çalışmasının ardından kendimize bir yol haritası belirledik. Bu kapsamda toplantılar, çalıştaylar yaptık; literatüre katkı sağlayabilecek kılavuzlar hazırladık ve online konferanslar ve soru-cevaplar ile ulaşabileceğimiz kadar çok sağlık çalışanına ulaşmaya çalıştık” dedi.
Bu noktada büyük bir farkındalık yarattıklarını kaydeden Ünal, sırada tutum değişikliği olduğunu söyledi. Farkındalığı, tutum ve davranış değişikliğine çevirme sürecinde eğitimlerin rolünün büyük olduğunun altını çizen Ünal, “Bu yüzden kesici delici alet yaralanmaları ile ilgili alanında uzman isimler ile bir online eğitim modülü hazırladık. Hemşirelik okullarında ve mesleki eğitimlerde kullanılabilecek bu eğitim ile inanıyorum ki kesici delici alet yaralanma oranlarının aşağı yönde seyretmesine, yaralanmayı bildirme oranlarının ise artmasına katkı sağlamış olacağız. Önümüze koyduğumuz yol haritasında bir sonraki adım ise kesici delici alet yaralanmaları ile ilgili iyi uygulamaların karar vericiler tarafından mevzuat düzenlemelerine dahil edilmesini sağlamak. Böylelikle ülkemizde, sağlık çalışanı güvenliğini dünya standartlarında tesis etmek ve korumak için çok önemli bir adım atmış olacağız” ifadelerine yer verdi.