"Otizmliler İçin Sosyal Yaşama Uyum Projeleri Geliştiriyoruz"

03 Nisan 2021 - 22:55

Dünya Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından 'Uluslararası Otizme Multidisipliner Bakış' konulu konferans düzenlendi. Farklı ülkelerden bilim insanlarının konuşmacı olarak yer aldığı konferansa, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ali Ekşi, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Sebebi hala tam olarak bilinmemekle birlikte, günümüzde görülme sıklığı artan bu gelişim bozukluğunun bilinen tek tedavisi; sürekli ve yoğun nitelikte özel eğitimden geçiyor. Erken başlayan ve doğru yöntemler üzerine inşa edilen bir eğitim neticesinde önemli sayıda çocuğun normal gelişim gösteren yaşıtlarıyla birlikte eğitim alabildikleri bilimsel araştırmalar tarafından kanıtlanmıştır. Bir diğer ifadeyle, özel gereksinimli bireylerimizin topluma entegre olması, hayatın her alanına eşit bir biçimde katılabilmesinde en kilit görevi eğitim üstleniyor. Ege Üniversitesi olarak bu konuyu yalnızca bir gün değil her gün gündemimizde tutuyoruz. İlgili birimlerimizin yetkinliğinde, otizmli bireylerimizin karşılaştığı zorlukları konuşuyor; ihtiyaçlarına kulak veriyor ve yaşamlarını kolaylaştırmak adına imkânlarımızı sürekli geliştiriyoruz. Kampüsümüzü engellerden arındırmanın yanı sıra otizmli çocuk ve gençlerimizin başarılı olduğu alanların keşfedilmesinde ve desteklenmesinde aktif rol almaya özen gösteriyoruz. Bu kapsamda her yıl yüzlerce otizmli çocuk ve gencimizin yaşamına dokunmakta ve sosyal yaşama uyum projeleri geliştirmekteyiz. Bundan sonraki süreçte de bu amaçları kapsayan her türlü projenin paydaşı olmaktan büyük mutluluk duyarız.”
Moderatörlüğünü Engelsiz Ege Koordinatörü Doç. Dr. Pelin Piştav Akmeşe’nin yaptığı konferansta sunum yapan Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Odyometri Programı Öğr. Gör. Dr. Ody. Gülce Kirazlı, “Otizm spektrum bozukluğu, sosyal beceriler ve iletişimde güçlüklere neden olan nörogelişimsel bir bozukluktur. Doğuştan gelen ve yaşamın ilk üç yılında fark edilebilen otizmin tanısı, günümüzde her 54 çocuktan 1’ine konulmaktadır” diye konuştu.
 Konferans katılımcıları, Hakkari Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatrisi öğretim görevlisi Dr. Damla Balkan “Otizm Spektrum Bozukluğunda Tanı ve İzlem”, Hatay Devlet Hastanesi Çocuk Nörolojisi öğretim görevlisi Dr. Erdem Şimşek “Otizm Spektrum Bozukluğunda Nörolojik Değerlendirme”, Yüksek İhtisas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğretim görevlisi psikolog Cansu Öztürk “ Otizm ve DIR Floortime Yaklaşımı”, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğretim görevlisi Sinem Utanır Altay “Sosyolojik Bakış Açısıyla Otizm ve Damgalama” konularında sunum yaptı.