"Sekiz milyonu açlık sınırı altında maaş alıyor"

14 Kasım 2019 - 15:33

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, İYİ Parti'nin, TBMM Genel Kurulu'na 'emekli maaşları' hakkında vermiş olduğu grup önerisinin üzerine açıklama yaptı. Türkiye'de, 2019 Eylül ayı itibariyle 12 milyon 896 bin emekli yurttaşın bulunduğunu belirten CHP'li Beko, ne yazık ki, 12 milyon 896 bin emeklinin yaklaşık sekiz milyonunun açlık sınırı altında ücret aldığına dikkat çekti.

Sekiz milyon emeklinin açlık sınırı altında ücret aldığını verilerle açıklayan CHP’li Beko, 847 bin emeklinin 1000 TL ya da altında, 248 bin emeklinin 1000 TL ile 1100 TL arasında, 220 bin emeklinin 1100 TL ile 1200 TL arasında, 6 milyon 850 bin emeklinin ise 2000 TL’nin altında aylık aldığı bilgisini paylaştı. Beko, Ekim 2019 hesaplamalarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırının iki bin 58 TL olduğunu vurgulayarak, emeklilerin açlık sınırı altında yaşamaya çalıştıklarının altını çizdi ve geri kalanın ise yoksulluk sınırı altında yaşadığını bildirdi.
“BEŞ MİLYON EMEKLİ İKİNCİ BİR İŞTE ÇALIŞIYOR”
Beş milyon emeklinin ikinci bir işte çalıştığını veya iş aradığına da değinen Beko, “Bugün asgari ücretle çalışan bir işçiye, emekli olduğunda 850 lira gibi açlık sınırı altında bir maaş bağlanacak. Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin ivedilikle uygulamaya konulması anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir. EYT sorunundan hareketle Türkiye’de emeklilik yaşı ve koşulları herkes için gözden geçirilmeli, ülke gerçeklerine uygun, makul ve hakkaniyetli yeni bir sistem inşa edilmelidir” diye konuştu.
“FİİLİ HİZMET SÜRESİ ZAMMI GELİŞTİRİLMELİ”
Emeklilik yaşının kademeli artışına derhal son verilmesi gerektiğini söyleyen Beko, emeklilik yaşının tüm yurttaşlar için ülke gerçeklerine uygun bir seviyeye çekilmesinin doğru olacağını belirtti. CHP’li Beko, özellikle ağır, tehlikeli ve yıpratıcı işlerde çalışanlara özel emeklilik koşulları oluşturulması, mevcut “fiili hizmet süresi zammı” uygulamasının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının gerekli olduğuna değinerek, “Ayrıca Türkiye’deki 12 milyon emeklinin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarını korumak adına Avrupa’da olduğu gibi sendikalı olmalarının önü açılmalı ve gerekli yasal düzenlemeler derhal yapılmalıdır” dedi.
“EMEKLİ MAAŞLARI ARTAN ENFLASYONLA KUŞA DÖNMÜŞTÜR”
“Avrupa standartlarında anayasal hakları olan, sendikal hak ve özgürlüklerin çalışanların emekli olduktan sonra da devam etmesi ve grevli, toplu sözleşmeli sendikal haklarının olabilmesi için hazırlamış olduğum ve TBMM başkanlığına sunduğum kanun teklifinin ivedilikle kabul edilmesi gereklidir” diyen Beko, emeklilerin Türkiye’de kamunun üstlenmediği fakat aile yaşantısında küçülen ve çekirdek aileye dönüşen toplumsal yapıda, dayanışmanın merkezi olduğunu söyleyerek cümlelerini şu şekilde sürdürdü:
“Emekli maaşları kıt kanaat geçinen emeklilerin kendi yaşamlarının sürdürmelerinin aracı olmanın yanında, emeklilerimizin çocuklarının, torunlarının ve bakmakla yükümlü olduklarının da en temel gelir kaynağıdır. Emekli maaşları artan enflasyonla kuşa dönmüştür. İnsanımız intihar dışında yol bulamaz hale gelmiştir. Toplumsal bir yıkım yaşanmaktadır. Saraylarda yaşayıp kendini harikalar diyarında görenler dışındakiler  için gündelik yaşam bir zulüm dünyasına dönüşmüştür. 2000 yılı öncesi emekli olanlarla 2000 yılı sonrası emekli olanların arasında oluşan maaş farkını kamuoyuna açıklayamadınız, biz de bunu anlayamadık. 19 yıldan bu yana ödenmeyen maaş farklarının derhal emeklilere ödenmesi gereklidir. Bu eşitsiz ve de adaletsiz uygulama aynı zamanda anayasaya da aykırıdır. Bu nedenle intibak konusunun acilen düzenlenmesi ve emeklilerimize hak ettikleri gibi bir yaşam standardının sağlanması gereklidir.”
Ayrıca konuşmasında CHP’li Beko, Türkiye'de emekli yurttaşların çok zor koşullarda yaşadıklarını herkesin bildiğini söyleyerek, “Akşamları, hava karardıktan sonra siz pazar yerlerine gidin, o pazar yerlerinde kendisini kimseye göstermeden pazar artıklarının nasıl toplandığını, 1.000 liranın altında maaş alan emeklilerin durumunu orada göreceksiniz” diye konuştu.