Abdül Batur'un 500 Gün Raporu


Yerel Seçimlerin üzerinden yaklaşık 550 gün geçti. Çok sayıda belediye başkanı görevdeki 500 günde yaptıklarını düzenledikleri toplantılar ile parti örgütlerine ve gazetecilere anlattılar.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’de görevde bulunduğu 550 günü bir toplantı düzenleyerek İzmirliler ile paylaştı. Bizlerde görevimiz gereği izlediğimiz toplantılarla ilgili görüşlerimizi haber ve köşe yazıları ile yayın organlarımızda paylaştık.  Dört yıldır yerel yönetimlere yönelik yayınladığımız “Yerel İz Dergisi” ile Belediyelerin yapmış olduğu çalışmaları kamuoyu ile paylaşıyoruz. Bu nedenle yerel yönetimlerin çalışmalarını yakından takip ediyoruz.
Dün gelen basın bültenleri arasından birisi dikkatimi çekti. Konak Belediyesi’nden gönderilen Basın Bülteninde Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’un CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yaptığı ziyaret anlatılıyordu. Bültende şu ifadelere yer verilmişti:
“Kılıçdaroğlu’na ‘Konak’ta 500 gün’ raporu
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu Ankara’da ziyaret etti. Özel olarak gerçekleşen görüşmede Batur, Kılıçdaroğlu’na 500 günlük çalışmalarını anlatarak, seçim dönemi vaatlerinin yüzde 65’inin şimdiden tamamlandığını aktardı.”
Evet. Yukarıdaki metni ve devamında yazılanları okuyunca başka bir ilçeden bahsedildiği izlenimine kapıldım. İşyerimizin de olduğu Konak'ta Abdül Batur’un neler yaptığını gerçekten merak ettim. Çünkü aynı gün bir iş için 1. Sanayi Sitesi’ne uğramış, esnaf arkadaşların belediye ile şikayetlerini dinlemiştim. Hatta Sanayi Sitesi’nin yanından geçen dere boyunca biriken çöplerin ve molozların fotoğraflarını çekmiştim. Demek ki Sanayi Sitesi ve çevresini Belediye Konak olarak kabul etmiyor. Yoksa en azından çöpünü toplardı diye düşündüm.
Asıl merak ettiğim ise Abdül Batur’un Kemal Kılıçdaroğlu’na 500 günde seçim vaatlerinin yüzde 65’ini tamamladığını söylemesi oldu. Yaklaşık 30 yıldır İzmir’de gazetecilik yapıyorum. Siyaset ve yerel yönetimler ilgi alanım. Ancak bu kadar sürede vaatlerinin yüzde 65’ini gerçekleştiren bir Belediye Başkanı tanımadım. Anladığım kadarıyla Abdül Batur tecrübeli bir başkan olarak seçim vaatlerinde çıtayı çok alçak tutmuş. Ya da seçim beyannamesini projeler yerine kolay vaatler ile doldurmuş.  Yoksa 5 yılda yapılması planlanan projeler bu kadar sürede tamamlanmazdı özelikle pandemi süreci yaşanırken. Raporu inceleme fırsatım olmadı. Raporda yazılanlar Kemal iKılıçdaroğlu’nu ikna etti mi bilemem. Abdül Batur gazetecileri ikna edemeyeceğini düşünmüş ki diğer CHP’li Belediye Başkanları gibi parti örgütüne ve gazetecilere 500 günün hesabını vermek yerine Genel Merkezin yolunu tutmuş.
Bir basın toplantısı düzenlerde 500 günde yaptıkları ile ilgili bizleri bilgilendirip, sorularımızı da cevaplarsa bizde yapılanlar hakkında bilgi sahibi oluruz. Kendisine oy veren Konak’ta yaşayan vatandaşlarda ilçelerinin çehresinin nasıl değiştiğinin farkına varırlar!
Abdül Batur’un üst üste defalarca seçim kazanıp uzun yıllar görev yaptığı Narlıdere’de yaptıklarından aklımda kalanlar, çim görüntüsü vermek için toprağı boyatması ve yasalara aykırı olarak CHP İl Başkanına belediyeden araç ve şoför tahsis etmesi.
Dilerim kalan sürede Konak’ta başarılı icraatlara imza atar. Nasılsa vaatlerinin yüzde 65’ini gerçekleştirdiğine göre yeni projeler başlatır. Benim ölçüm kentin göbeğindeki çöp ve molozların toplanıp toplanmadığı olacaktır. Süreci izleyip yapılanları hep birlikte göreceğiz.