İBB'nin 550 gün raporu!


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer göreve gelişinin 550’nci gününde Ahmet Adnan Saygun Kültür Merkezinde yaptıkları ve yapacaklarını anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Başkan Soyer, 9 ana başlık altında sunum yaptı. Bunlar sırasıyla şöyle:

  1. Hayata geçirilen demokratik yerel yönetim uygulamaları;
  2. Tarımı kalkındırmaya yönelik çalışmalar;
  3. Yoksulluğu ve eşitsizliği azaltmaya, istihdamı geliştirmeye yönelik sosyal projeler;
  4. Doğa dostu icraatlar;
  5. Ulaşım alanında atılan adımlar;
  6. Pandemi sürecindeki dayanışma odaklı kriz yönetim modeli;
  7.  Kentsel altyapı yatırımları;
  8. Kültür ve sanat alanındaki çalışmalar;
  9.  İzmir’i dünya kenti haline getirmeyi hedefleyen atılımlar.
İBB Başkanı Tunç Soyer sunumunun üst başlığı ile iddialı olduğunu ortaya koyuyor:
“Demokrasinin 550 günü!”
Kent demokrasisi kavramı ve felsefesini kentlinin gündemine sokan Soyer kentli ile birlikte yerel demokrasiyi uygulamalarıyla hayata geçirmeye çalışıyor.
“İzmir’de başka bir tarım mümkün” diyerek yola çıkan Soyer kentler ve tarım ilişkisine yeni soluk getiriyor.
Sunumda dikkat çeken başlıklardan biri parklar. Parklar alışageldik gibi değil. Özel tasarımlı 35 park İzmir’e kazandırılacak. Soyer şöyle dedi:
 “Yaşayan Parklar adını verdiğimiz çok özel 35 parkı, şehrin çeperindeki Meles Vadisi, Gediz Deltası, Yamanlar Dağı ve Yarımada’da Olivelo Alanı’ndan başlamak üzere tüm il geneline yayıyoruz.”
Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü’nü kurduklarını belirten Soyer: “Arka mahallelerdeki sorunları yerinde tespit edip ihtiyaçlarına kısa sürede cevap verebilmek için Acil Çözüm ekipleri oluşturduk” diye açıkladı.
BUCA VE NARLIDERE METROSU GELİYOR
Burhan Özfatura ve Aziz Kocaoğlu dönemlerinde yapımı hız kazanan metroya yeni soluk yeni güzergahlar geliyor. Tunç Soyer metro için şu açıklamaları yaptı:
 “Merkezi hükümet desteği olmaksızın sadece kendi kaynaklarımızla 11,2 km metroyu söz verildiği tarihte, vaktinde bitireceğiz. Temmuzda Metro tünelini açıp bitirmiş olacağız. Türkiye tarihinin en uygun maliyetiyle, en hızlı inşa edilen bu metroyu 2022’de İzmirlilerin kullanımına sunacağız. Uzun zamandır mücadelesini verdiğimiz ve İzmir tarihinin en büyük yatırım projesi olan Buca Metrosu’nu hayata geçirme yolunda çok ilerledik.”
Ve en önemlisi Tunç Soyer kent yönetimi felsefesini şöyle ortaya koydu:
 
“İzmir’de bir yandan limanla, teknolojiyle, demokrasiyle, tarımla, turizmle refahı büyüteceğiz... Bir yandan da bu adaletsizlikle, haksızlık, hukuksuzlukla, yoksullukla, bölünmüşlükle mücadeleye devam edeceğiz. Emin olun kazanacağız.  Bunu hep birlikte başaracağız. Çünkü biz hepimiz birlikte varız ve birbirimize muhtacız. Biz aslında birlikte İzmir’iz. Barış içinde, aşkla bir arada yaşamanın yollarını hep birlikte bulacağız, ya bir yol bulacağız ya da bir yol yapacağız. Göreceksiniz yapacağız, çünkü bu bizim ortak kaderimiz. Biz buna muktediriz. Diyorum ya, Biz İzmiriz.”