Medyanın çocuklar üzerindeki etkisi


Televizyonda, filmlerde veya video oyunlarında şiddet içeriklerini izlemek saldırganlığı teşvik eder mi? Aileler video oyunları, TV, filmler ve popüler müzikte ki şiddetin çocukları üzerindeki etkisi konusunda anlaşılır bir endişe duyuyorlar. Peki aileler bu konuda haksız sayılır mı? Medyanın çocuklar üzerinde ki etkisi konusunda pek çok çalışma yapılmıştır ve bu çalışmaların sonucunda saldırganlık ve şiddet içeren davranışlar arasında güçlü bir bağ olduğu ortaya çıkmıştır. Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse; çocuklarımız şiddet içeren filmler izlediğinde veya video oyunları oynadığında, empati duygularında azalma olur. Düşmüş birini gördüklerin de kayıtsız kalabilirler veya bunu gülünç bulabilirler. Bu durum sadece çocuklar üzerinde değil aynı zaman yetişkinler üzerinde de empatiyi azaltmaktadır. Sonuç olarak; çocukluk veya ergenlik döneminde medya da ki şiddete çok fazla maruz kalanlar ileri de ki hayatların da daha agresif ve şiddete eğilimli olurlar.
Peki aileler bu durumlar da ne yapmalıdır? Çocuklarının televizyon izlemesini yada video oyunları oynamasına yasaklar yada sınırlandırmalar getirmeli midir?
Uzmanların önerilerine göre; temel yanlışlardan biri de çocuk odalarında televizyon olmasıdır. Aileler çocuklarıyla hem daha fazla zaman geçirmesi adına hemde daha çocuk gelişimine faydalı  içerikler izlemesi adına televizyon ortak alanda, salon da, bulunmalıdır. En etkili çözümlerden biri de şiddet içerikleriyle karşılaştığınız da televizyon da bu konuda onlar ile konuşabilir, yorumlarınızı yapabilmenizdir. “ Şiddet kötü bir şeydir, izlememelisin” demek yerine sonuçlarını anlamasını sağlayabilir düşünme becerilerine katkı da bulunabilirsiniz. Günde 1- 2 saat çocuklarımız için yeterlidir. Fakat önemli bir ayrıntı olarak, 2 yaşın altında ki çocuklar hiçbir şekilde şiddet içeren medya ürünleri ile karşı karşıya kalmamalıdır. Onlar için eğitici videolar izlemektense aile ile birlikte oynanan oyunlar çok daha değerli olacaktır. Eğer çocuklarınızın agresif veya saldırgan olmasını istemiyor iseniz; insanları öldürerek puan topladıkları video oyunlarını hayatlarından kaldırmalısınız.