İki başkan iki kütüphane uygulaması
Cemil Dirim

Cemil Dirim

İki başkan iki kütüphane uygulaması

14 Nisan 2022 - 13:19

Bayraklı Belediyesi tarafından kapatılan kütüphaneler konusunu Egeli Haber ailesi olarak İzmir kamuoyunun gündemine getirmiş ve kapatılan 10 kütüphanenin yeniden açılması için mücadele etmiştik. Ancak Bayraklı’nın ‘’öğretmen’’ belediye başkanı Serdar Sandal, kapattığı kütüphaneleri açmak yerine, 2 tane daha kütüphaneyi kapattı ve göreve geldiğinde 15 olan kütüphane sayısını ‘’anlamsız bahaneler’’ ile 3’e düşürmüştü. Geriye kalan 3 kütüphanenin de geleceği meçhul. Biz kütüphane kapatma haberlerin yazmaya başlayınca İzmir kamuoyu konuyu tartışmış, ancak belediye başkanı geri adım atmamıştı.
Konu ile ilgili yaptığımız haberlerde öğrencilerin internetten faydalanarak derslerini yaptıkları, kitap okudukları ve arkadaşları ile bir araya gelip vakit geçirdikleri kütüphanelerin kapatılmasının yanlış olacağını gündeme taşıdık. Durumdan şikayetçi olan anne ve babaların haklı itirazlarını aktardık. Öğrencilerin kütüphanelerde vakit geçiremeyince kötü alışkanlıklara, kötü kişilerin ellerine düşeceğini yazdık. Evlerinde internet olmadığı için ödev yapamayan çocuklarımızdan örnekleri anlatmıştık. Ancak bunlar kütüphanelerin kapatılmasını engelleyemedi. Aralarında uluslararası yarışmalarda ödüller almış kütüphanelerin kapatılmasının rahatsızlığı sürüyor. Çocukların rahatlıkla hizmet alabildiği mahalle kütüphanelerinin yerine iki merkezde kütüphanenin açık kalacağını söyleyen belediye yetkilileri, “ Başka semtteki kütüphaneye gitmek için dolmuşa verecek param yok” diyen çocuğa verecek cevap bulamıyorlar. Özellikle evlerinde internet olmadığı için çocuklarının ancak kütüphanede ödevlerini yapabildiğini vurgulayan aileler ise şunları söylediler:
“ Çocuklarımız kütüphaneye gider derslerini yaparlardı, çünkü artık her şey internet üzerinden ve evlerimizde internetimiz çoğunlukla kapalı, ödeyemiyoruz. Bilgisayarımız yok, oradan yararlanıyorlardı. Evde ders yapma ortamı olmayan çocuklar var. Kitap alacak paramız yok, oralarda ders kitapları oluyordu, olan arkadaşları getirirdi, bizim çocuğumuz da yararlanırdı. Oralarda arkadaşları ile sohbet ederlerdi, dışarılara çıkmaz, kötü arkadaş ve alışkanlıklardan uzak dururlardı. Kütüphane görevlileri onlara nasihat eder, yol gösterirlerdi. Ayrıca kitap okurlar, dünyayı tanırlardı. Kitap alacak paramız yok ki bizim. (Merkezdeki kütüphaneye gitsin çocuklarınız) dediler bize, bizim oralara gönderecek yol paramız yok ki. Çocuklarımızın geleceğini çaldılar, ufuklarını kapattılar. Bir öğretmen başkandan bunu beklemezdik.” diye konuşmuşlardı.
 
-Kütüphane açmak için kampanya başlatan, ziyaretçilerinden kitap isteyen başkan
 
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Soyer, “Bundan sonra ziyaretime gelecek herkesten çiçek veya hediye değil, kitap bekliyorum. İzmir'deki her mahalleye kütüphane açacağız. Çok kitap lazım.” Bu açıklamadan kısa bir süre sonra da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘’Her Mahalleye Bir Kütüphane” kampanyası başlatıldı.
İZBETON “Her Mahalleye Bir Kütüphane” projesi kapsamında İzmirli muhtarları projeye dair bilgilendirdi. Projeden faydalanmak isteyen muhtarlar, kütüphane taleplerini İZBETON’a iletti. İZBETON ekipleri kütüphane yapılacak alanın uygunluğu, muhtarlığın mahalledeki konumu, bütün mahalleye hizmet edip edemeyeceği gibi kriterleri göz önüne alarak muhtarlıkları inceledi. İlk etapta Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Güzelbahçe, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Konak ve Narlıdere’deki muhtarlıklara kütüphane kurulacak.
Başkan Tunç Soyer’in çağrısı büyük ses getirdi bir haftada 3 bin kitap bağışlandı. Başkan’ın ziyaretçileri beraberlerinde onlarca kitap getirdiler, vatandaşlar, kitap toplama noktalarına yüzlerce kitap taşıdı. Başkan Soyer, ‘’yetmez, daha çok kitap lazım’’ dedi. Herkes kitap için seferber oldu. Genel merkez, Millet ittifakı hatta ve hatta iktidar partisi yöneticileri bile alkışladı bu seferberliği.
Evet. Bir tarafta var olan ve uluslararası ödüller almış kütüphaneleri kapatan bir başkan var. Diğer taraf ta dezavantajlı mahallelerde kütüphane kurmak için kampanya başlatan ve hediye olarak kitap kabul eden bir başkan. İzmirliler bu iki başkanın uygulamalarını karşılaştırıp gerekli sonuca ulaşacaktır.
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın kütüphaneleri kapatma kararını ve kendisine bu aklı verenleri bir gözden geçirmesinde fayda var. Yoksa kamuoyu araştırmalarında ortaya çıktığı gibi metropoldeki belediye başkanları arasında en başarısız isimler den biri olarak kalmaya devam eder.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum