Çağın hastalığı "Vertigo"

Son yıllarda fazlasıyla gündemde olan ve çağın hastalığı denilebilecek nitelik taşıyan Vertigo, sadece baş dönmesi sorunuyla kalmıyor aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sadece Türkiye’de ise 25 milyondan fazla kişi vertigoyla mücadele ediyor.  Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Abdülkadir Göksel çağın hastalığı vertigo hakkında konuştu.

Çağın hastalığı "Vertigo"

Son yıllarda fazlasıyla gündemde olan ve çağın hastalığı denilebilecek nitelik taşıyan Vertigo, sadece baş dönmesi sorunuyla kalmıyor aynı zamanda kişinin yaşam kalitesini de olumsuz yönde etkileyebiliyor. Sadece Türkiye’de ise 25 milyondan fazla kişi vertigoyla mücadele ediyor.  Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Abdülkadir Göksel çağın hastalığı vertigo hakkında konuştu.

Çağın hastalığı
06 Kasım 2019 - 16:24

Bu durumla çok karşılaşmayan kişilerin vertigoyu anlayamayacağını kaydeden Göksel, baş dönmesi yani bir diğer adıyla vertigonun, kişinin yaşam kalitesini alt üst edebilir nitelikte olduğunu bildirdi. Kişinin, dairesel dönme şeklinde bir hareket hissettiğini, kendisinin veya tüm çevresindeki nesnelerin dönüp durduğunu belirten Doktor Göksel, “Kimi zaman öyle şiddetli oluyor ki bu baş dönmesi, kendini bir anda acil serviste dahi bulabiliyor. Vertigo, kimi iç kulak ve sinir sistemi hastalıklarında ortaya çıkabilen bir belirtidir. Çoğu kişi ‘Bana vertigo teşhisi koyuldu’ dese de vertigonun bir hastalık olmadığı bilinmeli” diye aktardı.
Baş dönmesi, ayağının altından yerin kayması gibi belirtiler veren vertigo için korunma yollarından bahseden Doktor Göksel, kişilerin öncelikle stresten uzak durmaları gerektiğini söyledi. bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin ve sağlıklı beslenmenin de vertigodan korunma da önemli rol oynadığını vurgulayan Göksel, kişilerin, kahvaltıda yumurta tüketimesini, günde toplam bir avuç ceviz, fıstık ve fındık yemesini önerdi.
Günlük süt ve protein içerikli gıdaların tüketiminin de vertigoya karşı mücadele olduğunu belirten Göksel, “D vitaminini ihmal etmeyin, mümkün olduğu kadar güneşlenin. En önemlisi tuzu azaltın, tuz iç kulaktaki sıvı artışına neden olup vertigoyu tetikleyebilir. Biz bu şikayetle gelen hastalarımıza aynı zamanda tüm bu korunma yollarının yanında bol su içmelerini öneriyoruz. Çünkü vücuttaki su tuz dengesini korumak içim bol bol su içilmesi çok önemli bir durum. Ayrıca bir tek vertigo için değil, sağlıklı bir birey olmak için kişiler spor yapsınlar. Sporun her alanda olduğu gibi vertigoda da önemi büyük. Ancak ani hareketler barındıran ağır sporlardan uzak durun” dedi.
Doktor Göksel açıklamasının devamında vertigonun tedavisine de değindi. Tedavide önemli olan şeyin, nedenin bulunması olduğunu bildiren Göksel, “Örneğin; vertigoya yol açan hastalık meniere hastalığı ise ilaç tedavisi, ilaç tedavisi yeterli olmadığı durumlarda da ameliyat yapılabilir. Ancak vertigonun sebebi tümörse ameliyat gerekir. Herhangi bir enfeksiyon sonucu veya psikojenik nedenlerden dolayı ortaya çıkan vertigolar istirahat ve basit ilaç tedavileriyle tamamen düzelir” diye konuştu.
Kulaktan kaynaklı olarak yaşanan baş dönmesinin sebebinin büyük çoğunlukla Benin Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) olduğu bilgisini veren Göksel, BPPV’nin, iç kulakta bulunan kristallerin iç kulak sıvısına düşmesi ile oluştuğunu bildirdi. Kişinin, özellikle yattığı yerde sağa sola dönmekle, bir şeyi yukardan alırken, aşağı eğilirken veya baş hareketi ile anlık birkaç saniyelik baş dönmesinin hissettiğini vurgulayan Göksel, “BPPV'nın tedavisi oldukça kolaydır” diyerek, kristallerin, normalde bulunması gereken yerden kayarak, iç kulak sıvısının içinde oynar hale geldiğini söyledi. Tedavide, kişinin bir sedyeye başı geride duracak şekilde yatırıldığını ve çeşitli manevralarla o kristallerin yerine oturtulabildiğini dile getiren Göksel, “İlaç tedavisine dahi gerek kalmaz. Bu işlem yapıldığı andan itibaren şikayetlerde belirgin düzeyde azalma görülür. Ancak bunun mutlaka hekim tarafından yapılması şart” diye konuştu.

 


YORUMLAR

  • 0 Yorum