Hastalara yapıcı kelimeler kullanın

Türkiye’de yaklaşık 400 bin civarında Alzheimer hastası var. Alzheimer hastalarının profesyonel bakıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, hasta yakınlarına önerilerde bulunarak Alzheimer rahatsızlığından korunma yollarını anlattı.

Hastalara yapıcı kelimeler kullanın

Türkiye’de yaklaşık 400 bin civarında Alzheimer hastası var. Alzheimer hastalarının profesyonel bakıma ihtiyacı olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, hasta yakınlarına önerilerde bulunarak Alzheimer rahatsızlığından korunma yollarını anlattı.

Hastalara yapıcı kelimeler kullanın
09 Eylül 2019 - 12:09

Alzheimer’ın, yaşlı popülasyonunun hastalığı olarak bilindiğini söyleyen Örmeci, “Hastalar kadar onlarla ilgilenen kişilerin ruh sağlığı da oldukça önemli. Son çalışmalar, hastalara yüzde 90 oranında kadınların baktığını gösteriyor ve bu kişilerde depresyon ve anksiyete gibi psikolojik problemler oluşuyor. Belirli bir aşamadan sonra hasta tamamen tıbbi bakıma muhtaç hale geliyor” dedi.
 
Hasta yakınlarının profesyonel yardım almaları yönünde tavsiyelerde bulunan Örmeci, “Hastaya bakan kişilerin yüzde 40’ını kişinin gelini ve damadı oluyor. Yüzde 30’uluk bir kısmı kişinin çocuğu; Bu çok ilginç bir rakam. Yüzde 10 kadarı torun, uzak akraba veya komşuyken yüzde 20-30 kadarı da eşten oluşuyor. Ama en büyük yüzdeye baktığımızda gelin ve damatlar karşımıza çıkıyor. Bu da Türkiye’ye özgü, daha doğrusu bizim coğrafyamızla ilişkili bir özellik. Avrupa’da bu rakamlar çok daha farklı. Alzheimer hastasına bakan ailelerin yüzde 60’ı ise destek alamadığını söylüyor. Aile bireylerinde genellikle yük belli bir kişinin üzerine biniyor. Bakım verenlerin yüzde 10’unun ise aile ilişkileri hastaya bakım nedeniyle bozuluyor. Bakımı üstlenen kişinin maddi yükü oldukça artıyor. Yüzde 10’u bu yükü kaldıramayacak düzeyde maddi zorluk çekiyor” şeklinde ifadelere yer verdi.  

HASTALARA SEVGİYLE YAKLAŞIN
 
Gelecek nesiller için ailenin birlikteliğinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Örmeci, “Henüz tam bakım hastası haline gelmeden önce ise hastayla bir arada yaşamanın zorlukları vardır. Hastalar bu dönemde çok inatçı olabilirler ve olmadık şeyler isteyebilirler. Bu durum bakım verenleri çok zorlayabilir. ‘Tamam, olur yaparız, sabah olsun öyle’ gibi yapıcı kelimelerle hastayı yatıştırmak gerekir. Böyle durumlarda hastayla kesinlikle inatlaşmamak, mantıklı olarak açıklamaya çalışmamak gerekir. Ayrıca artık bazı şeyleri kalıcı olarak unutmuş olan hastaya bir şeyleri öğretmeye çalışmak boş bir çabadır, sadece hastada var olan bellek ve bilgiler desteklenmeli ve kullanılmalıdır, hastalar kesinlikle zorlanmamalıdır. Sevgi çok önemlidir, hastalara daima sevgiyle yaklaşmak gerekir” diye konuştu.
 
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Burcu Örmeci, Alzheimer hastalığından korunmanın yollarını anlatarak önerilerde bulundu. İyi beslenmenin en önemli faktör olduğunu belirten Örmeci, “İyi uyku ve iyi ruh haliyle hastalığın en aza indirilmesi mümkün. Depresyonun Alzheimer hastalığına yatkınlık yaptığı biliniyor. Sosyal ilişkiler ne kadar zayıfsa ve fiziksel hareketlilik ne kadar azsa risk o kadar artıyor. Kötü beslenme ve kötü uyku düzeni riski artırıyor. Alzheimer hastalığından korunmak veya hastalığın tedavisi için ilaçlardan çok daha önemlisi günlük hayatımızı düzenleyerek yapabileceğimiz ufak tefek değişimlerdir” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum