İzmir Büyükşehir, sağlıklı gıda için çalışmalara başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi sağlıklı gıda ihtiyacını karşılamak için gıda kontrol laboratuarları kuruyor. Laboratuarlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda izin alınarak faaliyete geçirilecek.

İzmir Büyükşehir, sağlıklı gıda için çalışmalara başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi sağlıklı gıda ihtiyacını karşılamak için gıda kontrol laboratuarları kuruyor. Laboratuarlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda izin alınarak faaliyete geçirilecek.

İzmir Büyükşehir, sağlıklı gıda için çalışmalara başladı
06 Kasım 2019 - 15:30

Kurulacak laboratuarlarda, ürünlerin pestisit, toksin ve mikrobiyolojik tahlilleri yapılacak.
Sebze ve meyve halini ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer, tüketicinin sağlıklı gıdaya erişimi için gıda kontrol laboratuarı kuracaklarının haberini verdi. Ziyareti esnasında Başkan Soyer hal esnafıyla sohbet etti. Aynı zaman da Belediye yetkilieri, Başkan Soyer’e gıda güvenliği konusunda bilgi verdi.
Soyer konu ile ilgili yaptığı açıklamasında, gıda konusunu bir bütün olarak değerlendirdiklerini belirtti. Menemen’de 500 dönümlük arazide karakılçık tohumu ekimine başladıklarını hatırlatan Soyer, karakılçık tohumunun İzmir topraklarında yüzyıllardır ekilen atalık tohum olduğunu ve Karakılçık Buğdayı Ekim Şenliği’nde 500 dönüm buğday ektiklerini vurguladı. Şu anda İzmir’in ovalarında bin dönüm civarında bir alanda karakılçık buğdayının ekili olduğu bilgisini paylaşan Soyer, bunu daha da arttıracaklarının müjdesini verdi. Başkan Soyer cümlelerine şu şekilde devam etti:
“Karakılçık buğdayından yapılan ekmeğin glüteni daha az, çok daha sağlıklı, besleyici ve lezzetli. Bizi bundan da uzaklaştırmışlardı ama şimdi onu tekrar gün yüzüne çıkarıyoruz. Bu yılın sonunda yerli ve güzel tohumlarla üretilen ürünlerle sofralarımızı donatırken aynı zamanda sağlığa uygunluğunu da sağlamak için bir laboratuvar açacağız. Burada ürünlerin hem pestisit hem toksin hem de mikrobiyolojik tahlillerini yapacağız.”
“DÜŞMANLAR HER ZAMAN ÜLKEYE POSTALLARLA GİRMİYOR”
Başkan Soyer konuşmasının devamında, Türkiye’de ıspanaktan salatalığa, pırasan karpuza kadar her şeyin tohumunun dışarıdan alındığına dikkat çekti. Aslında Türkiye’nin başka türlü bir işgal altında olduğunu dile getiren Soyer, düşmanların ülkeye illa postallarla girmesinin gerekmediğini, bazen tohumu ile girdiğini ve esir aldığını vurguladı. Türkiye’nin de biraz böyle bir durumda olduğunu kaydeden Soyer, “Onun için bizim tohumdan başlayarak sofraya kadar gıda zinciri ile ilgili yepyeni bir düzenlemeyi, yepyeni bir perspektifi Türkiye olarak getirmemiz lazım” dedi. Kendilerinin,  Belediye olarak üzerlerine düşeni yapacaklarını belirten Soyer, böylece bugün ıspanakta yaşananın, yarın bir başka üründe yaşanacak olan sorunun da gidermiş olacaklarını söyledi. Hal esnafına bu müjdeyi vermek istediğine değinen Başkan Soyer, “Onlar buradan gönderecekleri ürünlerin, aldıkları ürünlerin kontrollerini yapabilir hale gelecekler. Başka çaremiz yok. Tohumdan sofraya bütün bu süreci en doğru bir biçimde yönetmek zorundayız. Ne yazık ki büyük bir sahipsizlik, büyük bir boşluk var. Biz belediye olarak elimizden geldiğince bu boşlukta yer tutacağız” diye konuştu.
“KOOPERATİFLERİN KURULMASINA ÖN AYAK OLUYORUZ”
Soyer, kooperatif ürünlerinin de kontrollünün sağlanacağına vurgu yaparak, belediye olarak kendilerinin kooperatifçiliği desteklediklerini ifade etti. İzmir’in her yerinde kooperatiflerin kurulmasına ön ayak olduklarını bildiren Soyer, ürünlerin kontrollerini yapacaklarını da açıkladı. Laboratuvarı hal için de kullanacaklarını kaydeden Başkan Soyer, Üreticimizin de tüketicimizin de içini rahatlatacak ve sorun ortaya çıkmadan ortadan kalkmasını sağlayacak bir gelişme olacak. Bu laboratuvar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ile kurulacak. Onların getirdiği standartlara uygun, aynı zamanda teknik donanımı yüksek bir laboratuvar olacak. Her başlıkta kontrol yapabileceğiz” dedi.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum