Karşıyaka'dan iki önemli protokol

Karşıyaka Belediyesi, “İnsan Hakları Kenti” olma yolunda çalışmalarına devam ediyor.

Karşıyaka'dan iki önemli protokol

Karşıyaka Belediyesi, “İnsan Hakları Kenti” olma yolunda çalışmalarına devam ediyor.

Karşıyaka'dan iki önemli protokol
11 Aralık 2019 - 14:19

“İnsan Hakları Kenti” vizyonu için Karşıyaka Belediyesi iki örnek oluşumu imzaladı. İnsan Hakları Birimi’nin ve İzmir Barosu işbirliği ile Karşıyaka Belediyesi, “Hak Merkezi”nin açılışını yaptı. Açılış töreni 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlendi. Ayrıca yine aynı gün Karşıyaka Belediyesi, Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı Kurumsal İş Birliği Protokolü’nü de imzalayarak “İnsan Hakları Kenti” olma yolunda bir adım daha ilerledi.
Toplumda insan hakları kültürünün oluşturulması, bu hakların anlaşılması, korunması ve geliştirilmesine öncülük etmek üzere, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle ortaklaşa proje ve etkinlikler gerçekleştirecek olan Karşıyaka Belediyesi İnsan Hakları Birimi’nin açılışı Ahmet Piriştina Kültür Merkezi’nde yapıldı. Birim kapsamında ayrıca, farkındalık esaslı konferanslar ve eğitim programları da düzenleyecek. Birim, Karşıyaka için hak temelli yerel yönetim politikaları geliştirecek.
Açılışı gerçekleştirilen “Hak Merkezi” ise İnsan Hakları Birimi ile birlikte koordineli bir şekilde faaliyetlerini sürdürecek. Başvuru sahiplerine alanında uzman avukatlar tarafından hukuki danışmanlık verileceği, yasal hakların anlatılacağı ve gerekli durumlarda adli yardım sağlanacağı Hak Merkezi, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Barosu iş birliğinde hayata geçirildi. Merkez, bir belediye ve baro işbirliğinde kurulması sebebiyle  aynı zamanda Türkiye’de bir ilke imza attı. Bundan dolayı Hak Merkezi, oluşumu itibariyle ülke genelinde bu tür girişimlerin yaygınlaştırılmasında da misyon üstlenmiş olacak.
Hak Merkezi açılış töreninin ev sahipliğini Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ve eşi Öznur Tugay yaptı. Törende davetliler arasında, CHP İzmir İl Başkan Vekili Memet Kayhan Günal, Karşıyaka Kent Konseyi Başkanı Selman Boyacıoğlu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve sendika temsilcileri, CHP İlçe Kadın Kolları ve Gençlik Kolları Başkanları, Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Engelliler Meclisi Başkanları, Belediye Meclisi üyeleri, muhtarlar, bürokratlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, İzmir Barosu üyeleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dr. Osman Sirkeci yer aldı.
CEMİL TUGAY
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında insan hakları bilinci güçlendirmek için çalışacaklarına ve hak ihlallerine karşı kararlılıkla mücadele edeceklerine dikkat çekti. Türkiye’nin insanlarının, herhangi bir medeni ülkenin insanları kadar “insan hakkına” sahip olmayı hak ettiğinin altını çizen Başkan Tugay, bunun sözde böyle olduğunu fakat gerçeğe bakıldığı vakit “Bunu bana yapamazsınız, bana bunu yapmaya hakkınız yok, ben insanım” diye düşünen, adaletten mahrum bırakılmış çok insanın olduğuna vurgu yaptı. Dünyada her canlının belli haklarla doğduğunu kaydeden Başkan Tugay, “Birilerinin düzeni sürecek, üstünlüğü devam edecek diye haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz, yalan ve yanlış ne varsa hep beraber karşısında duracağız” diye konuştu. Başkan Tugay, İzmir Barosu’na özellikle teşekkür etmek, kendilerini kutlamak istediğini dile getirerek, göreve geldiğinde yaptıkları ilk görüşmeden itibaren samimi olarak bu alanda mücadele etmeye niyetli olduklarını anladığını ve tabii ki “biz de varız” dediğini bildirdi. “Bizler Atatürk’ün kurduğu çağdaş Cumhuriyet’in temsilcisi olan partinin üyeleriyiz” diyen Tugay, insan hakları mücadelesinde kendilerinin de olduğunu ve en çetin mücadeleleri vermeye hazır olduklarını belirtti.
DEMAN GÜLER
Kendilerinin İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyeleri olarak “İzmir insan haklarının başkenti olsun” dediklerini ve İzmir’e bunun yakışacağını düşündüklerini ile getiren İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Deman Güler ise bu yolda neler yapacaklarını planlarken, yerel yönetimlerin de insan hakları konusunda sorumluluk almaları gerektiğini düşündüklerini vurguladı. Güler, cümlelerini “Sevinerek görüyoruz ki bu umudumuz sahiplenildi. Karşıyaka Belediyesi’ne ve Başkanımız Cemil Tugay’a teşekkür ediyoruz. Bundan sonra hep beraber olacağız” şeklinde tamamladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum