Kırmız ve Beyaz Bastonun Önemi!

Kırmız ve Beyaz Bastonun Önemi!

Kırmız ve Beyaz Bastonun Önemi!
06 Şubat 2020 - 11:42

Görme engellerin kullandığı bastonlar genelde beyazdır. Ancak Kırmızı-Beyaz renkli olduğunda ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
Görme engelli kişi, beyaz baston kullanıyorsa bu onun görme engelli olduğunu gösterir.  Ancak görme engellinin elinde tuttuğu baston, kırmızı ve beyaz renkli ise işte bunun anlamı farklı.  Bunun anlamı, bastonu kullanan kişinin sadece görme engelli değil, aynı zamanda işitme engelli olduğunu gösteriyor. Dünya’da genel anlamda kullanılan bu baston türleri, son günlerde Türkiye’de de bu iki engeli taşıyanı vatandaşlarımız tarafından kullanılmaya başlandı.
Baston yüzyıllar boyunca körler tarafından kullanılmış olan bir araçtır. Ancak bugünkü bildiğimiz ilk baston kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Biggs adlı bir fotoğrafçı tarafından 1921 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde geliştirilmiştir.
Baston kullanmadan gezen görme özürlülerin düşme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazalarla karşılaşma ihtimali, baston kullananlara göre çok daha yüksektir. Baston kullanmaya küçük yaşlarda başlamanın onu benimseme yönünden çok büyük bir önemi vardır. Kendi başına gezme becerisi kazanan görme özürlülerde motor beceriler daha çabuk gelişir. Vücut organları daha sağlıklı olur. Kendine güven duygusu oluşur. Sosyal etkinliklere daha fazla katılır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum