“Mera İzmir Projesi” hayata geçiriliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Süt Kuzusu” projesinden sonra çocuklar için yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Belediye bu defa “Mera İzmir Projesi” ile hem çocukları kavurma ile buluşturacak hem de kırsal kalkınmaya destek olacak.

“Mera İzmir Projesi” hayata geçiriliyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi “Süt Kuzusu” projesinden sonra çocuklar için yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Belediye bu defa “Mera İzmir Projesi” ile hem çocukları kavurma ile buluşturacak hem de kırsal kalkınmaya destek olacak.

“Mera İzmir Projesi” hayata geçiriliyor
23 Ekim 2019 - 13:36

“Mera İzmir Projesi” ile çocukların ihtiyacı olan et ve protein karşılanırken aynı zamanda İzmir’in meraları da korunacak. Koyun yetiştiriciliği teşvik edilerek, çocuklar kavurma ile buluşturulacak. Proje 2020 yılı baharında başlayacak.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, bu projenin yalnızca çocukların beslenmesiyle ilgili olmadığına dikkat çekerek, “Türkiye’deki yanlış tarım politikaları nedeniyle bitme noktasına gelen hayvancılığa da beklediği can suyunu vereceğiz” diye açıkladı.
İzmir ve Ege genelinde terk edilen mera alanlarının yeniden hayat bulacağı proje ile protein ihtiyacının daha az enerji tüketilerek karşılanması ve kontrollü üretim sayesinde meraların rotasyon ilkesine bağlı kontrollü kullanımına ve korunmasına olanak sağlanacak.
“TÜRKİYE’DEKİ YANLIŞ TARIM POLİTİKALARINA CAN SUYU OLACAK”
Mera İzmir Projesi sayesinde çocukların protein ihtiyacının giderilmesine devam edeceklerini belirten Başkan Soyer ise, bu faydanın projenin yalnızca görünen yüzü olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki yanlış tarım politikaları nedeniyle bitme noktasına gelen hayvancılığa da can suyunun verileceği proje ile Soyer, Projenin sadece çocukları değil ülkenin geleceğini de ilgilendiren tarihi bir adım ve tarımda devrim niteliğinde bir adım olduğunu vurguladı. Ege Bölgesi’nin koşullarına uygun türlerin yetiştirilmesini sağlayarak, meraları yeniden kullanılır hale getirerek onların korunmasını da sağlayacaklarını bildiren Başkan Soyer, “Büyükbaş hayvancılığa kıyasla daha az seragazı emi syonuna neden olan, koyun ve keçi gibi türlerin yaygınlaşmasını sağlayacağız. Bu da iklim krizinden çıkma çabalarına destek olacak” dedi. Soyer ayrıca, kavurma gibi bir ürünle de tarımda hep vurguladıkları katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlayacaklarını dile getirdi.
İKLİM DOSTU BİR MODEL
Proje sayesinde, etlerin işlenerek katma değerinin arttırılması hedefleniyor. Kavurma tekniği ile hem geleneksel üretim yöntemleri desteklenecek hem de meradan çocuklara uzanan besin zincirinde sürdürülebilirlik sağlanacak. Ayrıca, Mera İzmir Projesi, iklim dostu bir modeli hayata geçirmiş olacak. Proje kapsamında Ardahan’dan başlamak üzere diğer illerdeki meralardan hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerden kavurma ihtiyacının bir bölümü giderilecek.
BELEDİYE, KIRSALDAKİ KADINI DESTEKLEYECEK
Büyükşehir belediyesi, hem tarım istihdamını hem de çocuk protein ihtiyacını karşılayacağı projede kooperatifleri unutmadı. Tüm Türkiye’ye örnek olan “Süt Kuzusu” projesinde olduğu gibi kooperatifler ve damızlık birlikleri yine ön planda olacak. Özellikle kadınların ön planda olacağı kooperatiflerde üretilen kavurmalar, İzmir’deki üretici pazarlarında satılacak.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum