Sektörün gelişmesine katkı sağlayacak

Halıcılık sektörünü meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, halıcılık sektörünün sonra 20 yılda çok kan kaybettiğini vurguladı.

Sektörün gelişmesine katkı sağlayacak

Halıcılık sektörünü meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, halıcılık sektörünün sonra 20 yılda çok kan kaybettiğini vurguladı.

Sektörün gelişmesine katkı sağlayacak
02 Ağustos 2019 - 12:31

Halıcılık sektörü için Meclis Araştırması açılmasını isteyen Sındır, “Üretim azaldı, fiyatlar yükseldi. Bin yıllara dayanan halıcılık kültürümüz yok olma noktasına geldi. Bu kültürel mirasın tarihin tozlu raflarında kaybolmasına izin vermeyelim. Üretiminin, tanıtımının, pazarlamasının, ihracatının, nitelikli ara eleman tedarikinin geliştirilmesini sağlayalım” diye konuştu.
Üretimin azalıp fiyatların yükseldiğini belirten Sındır, “halı sektöründe 2 Milyar doların üzerinde ihracatımız ile Çin’den sonra dünyada en fazla halı ihracatı yapan ikinci ülkeyiz. Uluslararası pazarda makine dokuma halısının yüzde 39’u ülkemizden gerçekleşmekte. Ülkemiz ekonomisi açısından önemli bir getiriye sahip olan halı sektörünün, hammaddesinin neredeyse tamamı dışa bağımlı halde. Buna son vermek için ivedilikle harekete geçmeli hammaddenin ülkemizden temin edilebilmesini sağlamalıyız. Halıcılık sektörü son 20 yılda çok kan kaybetti. Meclis araştırması üretiminin, tanıtımının, pazarlamasının, ihracatının geliştirilmesine katkı sağlamak için bir kilometre taşı olacaktır” şeklinde konuştu.
KALİFİYE ARA ELEMAN YETİŞTİREBİLİRİZ
Bin yıllara dayanan halıcılık kültürünün yok olma noktasına geldiğini vurgulayan Sındır, “Halıcılık sektörümüz her geçen gün eriyor. Bu kültürel mirasın tarihin tozlu raflarında kaybolmasına izin vermeyelim. Birçok sektörde olduğu gibi halıcılık sektöründe de üniversite mezunu insan kaynağı arayışı hızla yükseliyor. Sektörün gelişmesine katkı koyacak en önemli başlık yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak üniversitelerdeki bölümlerin artırılmasıdır. Bu vesileyle yeni nesillere geleneksel halı kültürünü öğreterek sanatsal değeri olan tarihsel öğelerin yok olup gitmesini engelleyebiliriz. Öğrencilerimizi modern halı üretim teknikleriyle tanıştırarak makine halısı üretimi yapan firmalara kalifiye ara eleman yetiştirebiliriz” dedi.
Özellikle geleneksel el halıcılığına gereken değerin verilmesi gerektiğini söyleyen Sındır sözlerini şöyle sürdürdü:
“El, makine, tüfte ve duvardan duvara halıcılığımızın üretimini, tanıtımını arttırmak, pazarlamasının ve ihracatının geliştirilmesini sağlamak için Meclis Araştırılması yapılması sektörümüze nefes aldıracaktır. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi, rekabet gücünün artırılması, yenilikçiliğin teşvik edilmesi köklü sektörümüzün yeniden ayağa kalkmasına katkı sağlayacaktır. Sektörlerimizin ve ekonomimizin gelişmesinde teknolojinin önemi yadsınamaz bir gerçektir. Teknolojinin ve seri üretimin kültürel değerlerimizi yok etmesine de izin vermemek bizim elimizde. Halıcık sektörü Anadolu’nun kadim kültürünün çok önemli bir parçasıdır. Ve maalesef Türk Halıcılığının tarihi dahi yeteri kadar bilinmemektedir. Türk halıcılığına dair yazılı kaynak, veri ve dokümanların oluşturulması da kültürel kimliğimizi korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak için çok önemlidir.”
Haber: Gülşah Zencir

YORUMLAR

  • 0 Yorum