TTO, sektörel toplantıları başladı

Torbalı Ticaret Odası, yeni dönem sektörel toplantılarının açılışını yaptı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, eğitim ve kalifiye eleman sorunu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

TTO, sektörel toplantıları başladı

Torbalı Ticaret Odası, yeni dönem sektörel toplantılarının açılışını yaptı. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, eğitim ve kalifiye eleman sorunu hakkında önemli açıklamalar yaptı.

TTO, sektörel toplantıları başladı
20 Kasım 2019 - 12:34

Olgun, sektörel toplantıda yaptığı konuşmada, ilçede 60 bin çalışanın olduğunu ve en az beş bin mesleki eğitim almış kalifiye elemana ihtiyaç duyulduğunu bildirdi.
MESLEK LİSELERİNE İLGİ AZALDI
Özellikle talaşlı üretimde sanayicinin aradığı elemanı bulmadığını kaydeden Olgun, CNC operatörü, kaynakçı, tornacı, elektrik teknisyeni, teknik ressam, mobilya döşemecisi ve makine bakımcısı gibi işlerde çalışacak eleman bulmanın da adeta kara borsaya düşmüş durumda olduğunu söyledi. 3000-4000 TL aralığında çalışacak kaynakçı bulamadıklarını, İŞKUR Hizmet noktalarında günde 100 civarı başvuru aldıklarını ama bunların hemen hemen hepsinin üniversite mezunu olduğunu belirten Olgun, “Yavrularımız üniversitede okuyor ama meslek sahibi olanlar tercih sebebi. Üretimde çalışacak eleman bulmakta giderek zorlaşıyor” diye konuştu. Açıklamalarının devamında Olgun, mesleki eğitime ilginin gittikçe azaldığına dikkat çekti. Torbalı’da Endüstri Meslek Lisesi’nde Metal Bölümüne geçtiğimiz yıl kayıt olan öğrenci sayısının 14, mezun olan öğrenci sayısının 13 olduğunu aktaran Olgun, bu yıl ise Metal Bölümü’ne kayıt olan öğrenci sayısının yalnızca 11 olduğunu söyleyerek, düşüş yaşandığını vurguladı. Olgun “Organize Sanayi Bölgemizde Meslek Lisesi kuruldu, oldukça önemli. Ama Milli Eğitim’in verdiği bölümlerdeki kontenjan çok yanlış oluyor. Öğrencilerin neredeyse yarısıuçak bakım bölümünde okuyor. Bölgemize hiçbir faydası yok” diyerek, velilerin ve öğrencilerin ilgisini çektiğini, herkesin çocuğunu uçak bakım bölümüne kaydettirdiğini belirtti.
“TORBALI, 800 İŞLETMEYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Olgun, konuşmasında Torbalı’nın ülke ekonomisine koyduğu katkıdan da bahsetti. 800 tane işletmeye ev sahipliği yapan Torbalı’nın, ülke ekonomisine ödediği vergi ve yaptığı ihracat ile önemli bir katkı koyduğunu dile getiren Olgun, mesleki eğitimde Torbalı’nın üs ilan edilmesi gerektiğini altını çizdi. Ciddi bir kampüsün kurulması gerektiğini bildiren Olgun, açıklamalarına şu ifadeleri ekledi:
“Sanayici birçok konuda yaşadığı sorunları bir şekilde çözüyor ama kalifiye eleman sorununu çözmek mümkün olmuyor. Meslek liselerimizde 1980 yılından kalma ekipmanlar ve yeniliğe ayak uyduramayan bir müfredat var. Bunun değişmesi gerekiyor. İlçedeki meslek liselerinin sanayicinin ihtiyacına cevap vermesi mümkün değil. En çok ihtiyacımız olan talaşlı üretimde çalışacak vasıflı eleman. Ama EML’nin Metal Bölümü her yıl kapanma tehlikesi geçiriyor. Kontenjanlarda yanlışlıklar var ve rehberlik eğitiminde mesleki eğitimin önemi ve iş bulmadaki kolaylığı anlatılmıyor. Bu bilinç ailede başlayıp eğitimin tüm merhalelerine yayılmalı. Üniversite mezunu olmak bireyi iş sahibi yapmaz. Meslek sahibi vasıflı bireylere ihtiyaç var. Bölgemizin ara eleman ihtiyacına cevap verecek bölümlerin kontenjanları arttırılmalı.”
Hızlı gelişen endüstrinin ihtiyaç duyduğu insan kaynağı ile eğitimini tamamlayan öğrencilerin yeterliliğinin uyuşmadığına vurgu yapan Oldun, dünyada gençlerin yüzde 65’inin mesleki eğitimden üretim hayatına atılırken yüzde 35’inin ise üniversiteye devam ettiğini hatırlattı. “Sanayici nitelikli eleman bulamazken üniversitelerden mezun olan öğrencilerimiz de iş bulamıyor” diyen Başkan Olgun, günümüzde el becerisine ya da beden gücüne sahip kişilerden daha çok; bilgiye ulaşabilen, teknolojiyi kullanabilen, yorum yaparak ortaya çıkan problemlere çözüm üretebilen teknik eleman modeline ihtiyaç olduğu bilgisini paylaştı.
“KALİFİYE ELEMAN TÜM ÜLKELERİN SORUNU”
Kalifiye eleman sorunun sadece Türkiye’nin değil tüm ülkelerin sorunu olduğunu bildiren Başkan Olgun, Türkiye’nin en büyük zenginliğinin ise genç nüfus olduğunu söyledi. Olgun, “Eğer elimizdeki çocukları meslek sahibi yapmazsak önümüzdeki günlerde üretim yapacak, eli üretime değecek insan bulmakta zorlanacağız” diyerek, mesleki eğitim meselesinin memleket meselesi olduğuna vurgu yaptı ve “Çünkü ülkemizin geleceği üretimdedir. Üniversiteyi bitirmek gençlerimizi iş sahibi yapmaz. Mesela şu anda fabrikalarımızda üniversite mezunundan ziyade kaynakçı, döşemeci veya makine bakımcısı lazım. Bu sistem böyle devam ederse 5-10 yıl sonra tıraş olacak berber, sanayide oto tamircisi bulamayacağız” dedi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum