Açık teknoloji sanal para birimlerine dikkat

Son günlerde “Bitcoin Safiye” ile tekrar gündeme gelen ditijal para, toplum çoğu kesimi tarafından bilinmiyor. Prof. Dr. Serhat Özekes, sanal para birimi olan “bitcoin” hakkında konuştu.

Açık teknoloji sanal para birimlerine dikkat

Son günlerde “Bitcoin Safiye” ile tekrar gündeme gelen ditijal para, toplum çoğu kesimi tarafından bilinmiyor. Prof. Dr. Serhat Özekes, sanal para birimi olan “bitcoin” hakkında konuştu.

Açık teknoloji sanal para birimlerine dikkat
09 Kasım 2019 - 14:26

Özekes konu ile ilgili konuşmasında öncelikle, BTC kısaltması ile gösterilebilen Bitcoin’in herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı olmayan ve herkesin kullanımına açık bir teknoloji olduğunu vurguladı. Ayrıca Özekes, BTC’nin istendiği zaman Türk Lirası, Amerikan Doları, Euro veya diğer para birimlerine takas edilebildiğini aktardı.
Bitcoin’in henüz gelişimini tamamlamadığını bildiren Özekes, insanlık tarihinin sadece son 10 yılında var olan deneysel bir para birimi olduğu bilgisini paylaştı. Bitcoin hakkındaki bilgi birikimi arttıkça daha güvenli bir yatırım aracı haline gelebileceğini vurgulayan Özekes, TÜBİTAK aracılığıyla bir Blokzincir teknolojik araştırma laboratuvarının kurulmasının ve 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parasının uygulamaya konma çalışmalarının planlandığı haberlerinin, toplumun dijital para birimleri konusunda bilinçlendirilmesi doğrultusunda önemli gelişmeler olduğuna dikkat çekti. Özekes, “Ayrıca şifreli dijital para alım-satım yapan şirketlerin kanunlarla denetlenerek, bireylerin hukuki güvenliğinin sağlanması sayesinde güven ortamı oluşacağından Bitcoin Safiye olayındaki gibi dolandırıcıların toplumu kandırması önlenebilir” diye konuştu.
BİTCOİN SİSTEMİ, TOPLAM 21 MİLYON BİTCOİN ÜRETEBİLİYOR
Bitcoin sisteminin toplam 21 milyon Bitcoin üretilebilecek şekilde tasarlandığını bildiren Özekes, Kasım 2019 itibariyle 18 milyon adet ile tüm Bitcoin’lerin yüzde 85’i üretilmiş olup piyasa değerinin 165 milyon dolar civarında olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:
“Alt yapısında SHA-256 özet (hash) fonksiyonu kullanıldığından ve yüksek performanslı bilgisayarlar kullanan Bitcoin madencileri (Bitcoin miners) tarafından üretilecek yeni Bitcoin’lerin daha önce üretilmemiş bir özet değerine ulaşması gerektiği için, her yeni Bitcoin bloğunun üretilmesi işlemi giderek zorlaşmaktadır. Günde 1800 adet olan Bitcoin üretiminin giderek zorlaştığı da düşünüldüğünde, son Bitcoin’in 2140 yılında üretileceği tahmin ediliyor. İlk ve en çok kullanılan şifreli para birimi Bitcoin olsa da 2300’ü aşkın şifreli para birimi bulunuyor. Şifreli para birimlerinin toplam piyasa değeri 245 milyon dolar civarında.”
 Kimlik bilgilerinin gizli kalması ve takip edilmesinin zorluğu gibi nedenlerle, internet ortamının büyük bir bölümünü oluşturan ve internetin karanlık tarafını ifade eden darkweb ortamındaki yasa dışı alışverişlerde çoğunlukla Bitcoin’in kullanıldığını belirten Özekes, bunun yanı sıra artan hacmi ile yatırım aracı olarak görülen Bitcoin’in saklanması için kullanılan online cüzdanlar, mobil cüzdanlar, çevrim dışı cüzdanlar, fiziksel cüzdanlar ve kâğıt cüzdanların yanında, Bitcoin borsalarının kolay kullanımları nedeniyle yatırımcılar tarafından çoğu zaman tercih edildiğini vurguladı. Son olarak Özekes, Bitcoin borsasında da Bitcoin fiyatının diğer geleneksel para birimlerinin etkilenebileceği faktörlere bağlı olarak dalgalanabileceğini söyledi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum