“Asgari ücret tespit komisyonu demokratikleştirilmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM’de asgari ücret üzerine açıklama yaptı. Beko, “Asgari ücret tespit komisyonu demokratik hale getirilmeli. Komisyonda DİSK ve HAK-İŞ de mutlaka olmalıdır. Tabii ki asli sahipleri olan asgari ücretle çalışanlar da olmalı” diye konuştu.

“Asgari ücret tespit komisyonu demokratikleştirilmeli”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM’de asgari ücret üzerine açıklama yaptı. Beko, “Asgari ücret tespit komisyonu demokratik hale getirilmeli. Komisyonda DİSK ve HAK-İŞ de mutlaka olmalıdır. Tabii ki asli sahipleri olan asgari ücretle çalışanlar da olmalı” diye konuştu.

“Asgari ücret tespit komisyonu demokratikleştirilmeli”
29 Kasım 2019 - 18:53

CHP’li Beko, açıklamasına 2 Aralık tarihinde asgari ücret tespit komisyonunun toplanacağını hatırlatarak başladı. Komisyon toplanmadan önce konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini paylaşmak istediğini dile getiren Beko, vatandaşın halini TÜİK’in makyajlı rakamlarının dahi saklayamaz olduğunu vurguladı.
2018 Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması’na göre 80 milyonluk Türkiye’de, 53 milyon yurttaşın konut masraflarını, 48 milyon vatandaşın borcunu ödemekte zorlandığını, 47 milyon evinden uzakta çalışan vatandaşın evinin bir haftalık masrafını dahi karşılayamadığını aktaran Beko, 26 milyon yurttaşın iki günde bir sofrasına bir kap et koyamadığını kaydetti. Beko, “24 milyon vatandaşımız ucu ucuna geçiniyor, insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor” diyerek, 15 milyon vatandaşın soğuk kış günlerinde evini ısıtmakta zorlandığını ve kışı battaniye altında geçirdiklerini belirtti. 10 milyon insanın açlık sınırının altında çalıştığına, bu koşullarda 65 yaşında emekli olmalarına imkan olmadığına vurgu yapan CHP’li Beko, bir milyonu üniversite mezunu olmak üzere sekiz buçuk milyon vatandaşın ise işsiz olduğuna dikkat çekti.
17 yılda AK Parti iktidarlarının milleti getirdiği noktanın bu olduğunu söyleyen CHP’li Beko, yurttaşların ekonomik ve sosyal koşulları bu durumdayken işçilerin insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecek asgari ücret talep ettiğini dile getirdi. Türkiye'de asgari ücretin tek bir işçi için hesaplandığını ve bu durumun uluslararası standartlara aykırı olduğunu vurgulayan Beko, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün dört kişilik bir aile baz alınarak hesaplanması gerektiğini bildirdi. Türkiye’de, asgari ücretle çalışan 10 milyon işçinin hepsinin sanki bekarmış gibi hesap yapıldığından bahseden CHP’li Beko şu şekilde konuştu:
“Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalı, en azından 4 kişi için hesaplanmalıdır. Asgari ücretliden 30 milyar vergi alınıyor, 176 milyar işverene vergi muafiyeti uygulanmaktadır. AGİ asgari geçim indirimi asgari ücretin içinden çıkarılmalıdır. Asgari ücretten vergi alınmamalıdır. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalıdır.”
Asgari ücret tespit komisyonunun demokratik hale getirilmesi gerektiğine değinen Beko, komisyonda disk ve hak-işin de mutlaka olması gerektiğine dikkatle vurgu yaptı. Beko, “Tabii ki asli sahipleri olan asgari ücretle çalışanlar da olmalı” dedi.
Beko, TBMM konuşması esnasında, işçi ve memur ayrımı yapılmaması, tek asgari ücretin olması gerektiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Memurlar en az 3.340 TL alıyor ki bu da yetersiz, işçiler ise 2020 TL almaktadır. İşçi memur ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. Saray giderleri bir dakikada 2020 TL, bir işçi bir ay çalışıyor yine 2020 TL ücret alıyor. Türkiye’de Cumhurbaşkanın maaşı asgari ücretin 30 katıdır. OECD verilerine göre asgari ücretin satın alma gücü açısından Türkiye OECD ülkeleri içinde 18. Sırada yer almaktadır. 10 milyon işçi asgari ücret alıyor. 2 buçuk milyon genç patronlarla pazarlık yapıyorlar. Asgari ücret 2020 TL. Bu parayla geçinemem. Emeklilik yaşı ise 65. O kadar da yaşayamam demektedirler. Vergi ve SSK’ya verdiğiniz paraları bize verin diyorlar, dolayısıyla kayıt dışı çalışıyorlar. Özellikle son bir yıllık ekonomik kriz koşullarına bağlı olarak asgari ücret, enflasyon karşısında erimiş açlık ve yoksulluk sınırı altında kalmıştır. Ekonomik kriz ve enflasyondan dolayı eriyen maaşlar Avrupa’da olduğu gibi eşel mobil sistemi uygulanmalıdır.”
CHP’li Beko açıklamasının sonunda, son TÜİK verilerine göre 12 aylık enflasyonun yüzde 18 civarında yer aldığını, yapılan araştırmalara göre Kasım ayı açlık sınırını 2.102 TL olarak, asgari ücreti geride bıraktığını kaydetti. “Yoksulluk sınırı ise 6.849 TL olmuştur” diyen Beko, 10 milyon asgari ücretli çalışan işçinin ekonomik, demokratik, siyasi ve sosyal haklarının ailesi ile birlikte belirlenmesini talep ettiğini ve masa başında bu kararı verenlerin adil ve vicdanlı olmasını beklediğini vurguladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum