“Bu ülkenin sınırları kanla, gözyaşıyla çizildi”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle yazılı açıklamada bulundu. Sındır, “Cumhuriyet; geçmişi anlama ve geleceğe bilimin ışığında yön vermektir” dedi.

“Bu ülkenin sınırları kanla, gözyaşıyla çizildi”

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı münasebetiyle yazılı açıklamada bulundu. Sındır, “Cumhuriyet; geçmişi anlama ve geleceğe bilimin ışığında yön vermektir” dedi.

“Bu ülkenin sınırları kanla, gözyaşıyla çizildi”
28 Ekim 2019 - 16:04

CHP’li Sındır, cümlelerine, cumhuriyeti anlamak için önce cumhuriyet öncesi döneme bakmak gerektiğine dikkat çekerek başladı. Cumhuriyet öncesinde yeterli yol, okul, kütüphane, fabrika, hiçbir çağdaş kurum ve bilimin olmadığını söyleyen Sındır, bağnazlığın dört bir yanı sardığını ve memleketin virane bir halde olduğunu belirtti. “Yurttaş fakir, sefil, hastalık ise çoktu” diyen Sındır, limanların yabancılarda ve bir kilometresi bile bizlere ait olmayan demir yollarının olduğunu vurguladı ve kapitülasyonlar ve Düyunu Umumiye ile ekonomisi ciğerlerine kadar sömürülen bir milletin, bir devletin olduğunun altını çizdi. Sındır, cumhuriyet rejiminin bir milletin en önemli kazanımı olduğuna dikkat çekerek, cumhuriyetin yurttaşlık temelinde eşitlik, sayısız devrimler ve aydınlanma olduğunu belirtti. Cumhuriyet ile birlikte iktisadi düzeyde büyük devrimlerin yapıldığını bildiren Sındır, sağlık alanında çağ atlandığını, milli eğitim ordusunun oluşturulduğunu belirtti. Çağdaş kurum ve kuruluşlar yaratıldığının altını çizen CHP’li Sındır, “Hukuk devleti olduk. Cumhuriyetin ilanıyla, bir millet yüzlerce yıllık prangalarını kırdı. Bir ulus kıt imkanlarla sayısız devrimler gerçekleştirerek coğrafyasına ve mazlum milletlere ışık tuttu. 1923 aydınlanması dünyada eşine az rastlanır bir devrimdir. Emperyalizme boyun eğmedik, geri kalmışlık ve bağnazlıktan kurtulduk. Saray ve saray çevresi tarafından dışlanan Anadolu’nun kadim milleti devletin asıl sahibi oldu. Cumhuriyet; geçmişi anlama ve geleceğe bilimin ışığında yön vermektir. İşte Cumhuriyet budur” diye açıkladı.
İngilizci Tarihçi Arnold J. Toynbee’nin sözlerinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Sındır, ünlü tarihçinin Atatürk için kurmuş olduğu “Aydınlanma Çağı ve Endüstri Devrimi etkilerinin hepsini bir insan hayatı içine sığdırdı. Onu tüm dünya örnek almalıdır” sözünü alıntıladı. Sındır cümlelerine şu şekilde devam etti:
“Yıllarca süren savaş sonrası, uçurumun kenarında yıkık bir ülkeden tüm dünyada saygı ile anılan bir devlet kurduk. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımıza minnettarız. Bu ülkenin sınırları kanla, gözyaşıyla çizildi. Bugün ne yazık ki Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin tarihinde görülmemiş bir şekilde saygısız, kibirli bir üslup ve aşağılayan bir içerikte Amerikan devlet başkanı tarafından devletimizin başı olan Cumhurbaşkanımıza hitaben yazılmış mektuba, mütekabiliyet kuralı çerçevesinde yanıt verebilmekten yoksun; belli ki bir korku, endişe ve zafiyet içerisinde olan devlet yöneticilerine sahibiz. Bunu millet olarak içimize sindiremiyoruz. Bu bizleri derinden sarstığı gibi ülkemizin kurucularının da kemiklerini sızlatmıştır. Ülkemizi uluslararası düzeyde yalnızlaştıran, itibarımızı düşüren bu siyasal iktidarın Cumhuriyetimizin kazanımlarını yok etmesine asil milletimizin izin vermeyeceğine inancımız sonsuzdur.”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum