İSKİ’den “su” açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlardan olan İSKİ, İstanbul’u bekleyen bir su sıkıntısının olmayacağı bilgisini paylaştı.

İSKİ’den “su” açıklaması

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşlardan olan İSKİ, İstanbul’u bekleyen bir su sıkıntısının olmayacağı bilgisini paylaştı.

İSKİ’den “su” açıklaması
01 Kasım 2019 - 14:25

İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer, Yaptığımız hesaplamalara göre kış aylarına yüzde 40’lı değerlerle girmek İstanbul için optimum seviyelerdir. Bugün de bu değerlerdeyiz. Diğer yandan, bizim barajlar dışında içme suyu edindiğimiz Melen ve Yeşilçay gibi kaynaklarımız var. Önümüzde bizi bekleyen yağışlı bir dönem bulunuyor. Mevsim normallerinde geçeceğini öngördüğümüz dönemle birlikte, su kaynaklarımız yeniden takviye olacak ve su sıkıntısı yaşamayacağız” diye konuştu.
1 Kasım tarihi itibari ile yüzde 41,7 mevcut su hacmi bulunan barajlar ve ilave kaynaklar sayesinde kentin ihtiyacı olan su rezervine sahip olduğunu açıklayan İSKİ, barajların yeterli dolulukta olduğu bilgisini paylaştı.
Taşer, açıklamasında su kaynakları hakkında bilgilendirmeler yaptı. Barajlarda 361 milyon metreküp su hacmi bulunduğunu ve kente günde ortalama 2,9 milyon su temin ettiklerini bildiren Taşer, İstanbul’a içme suyunun sağlanabilmesi için üç farklı kaynaktan yararlandıklarını açıkladı. Suyun büyük bir bölümünü baraj ve göllerden karşıladıklarını belirten Taşer, ikinci kısmı Melen ve Yeşilçay regülatörleri olduğunu ve buralardan günde bir milyon metreküpe yakın su temin ettiklerini kaydetti. Taşer, bir yıl boyunca her gün bu imkana sahip olduklarını söyleyerek, üçüncü kaynağı ise, derin sondaj kuyuları ve küçük sulama göletleri olarak bildirdi ve “Buralardan da su temin ediyoruz. Dolayısıyla, barajların mevcut su hacmini günlük kullanıma bölerek geri sayım saati başlatmak doğru bir yaklaşım olmaz ve insanlarımızı yanlış yönlendirir” dedi.
İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer, konuşmasının devamında 26 Eylül tarihinde Silivri açıklarında gerçekleşen depremi hatırlatarak, içme suyu temini ve barajların durumuna değindi. 1999 depreminin ardından bütün alt yapıyı yenilediklerini, tesislerin ve barajların tamamını depreme dayanıklı hale getirdiklerini ifade eden Taşer, “Depremde ne ile karşılaşabiliriz diye senaryolarımız oluşturduk” şeklinde sorular sorarak ekiplerini oluşturduklarını vurguladı ve “Umalım ki, ne kentimiz ne de insanımız böyle bir afete hazırlıksız yakalanmasın” diye konuştu.
Son olarak, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Ekim’de incelemelerde bulunduğu Melen Barajı projesiyle ilgili de bilgilendirme yapan Taşer, mevcut haliyle regülatörlerle, günlük bir milyon metreküpe yakın su temin edinen Melen’den, projenin aktif hale geçmesiyle birlikte, İstanbul’un toplam 2 milyar metreküplük su hacmine sahip olacağını söyledi.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum