"İstanbul’da en mutsuz grup, gençler"

Yalnızlık Araştırması’na göre, İstanbulluların yarısından fazlası kendini yalnız hissediyor.

"İstanbul’da en mutsuz grup, gençler"

Yalnızlık Araştırması’na göre, İstanbulluların yarısından fazlası kendini yalnız hissediyor.

07 Aralık 2019 - 15:36

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü, Uluslararası Yalnızlık Sempozyumu düzenledi. Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nün yaptığı “Yalnızlık Araştırması” sonuçları şaşırtıcıydı. Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü tarafından yapılan “Yalnızlık Araştırması”nın çarpıcı sonuçları, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nce düzenlenen Yalnızlık Sempozyumu’nda paylaşıldı.
2019 yılının Kasım ayı boyunca İstanbul’un 39 ilçesinde yaşayan 18-55 yaş arasındaki bin 300 kişi ile görüşülerek yapılan çalışma, Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ebulfez Süleymanlı önderliğinde yürütüldü.
Çalışma, bireyler arasında “yalnızlık algısının” incelenmesiyle gerçekleştirildi. İstanbul’da yaşayan farklı yaş, cinsiyet, eğitim ile sosyo-ekonomik sınıfa ait bireyler ile görüşüldü. Katılımcıların yalnızlık hissi, yalnızlığa yol açan sebepler ve yalnız hissedildiğinde yapılan aktiviteler üzerine kaydettikleri düşüncelerin karşılaştırılmalı olarak ele alındığı çalışma sonrasında, elde edilen verilerle İstanbul’un yalnızlık haritası çıkarıldı.
Yürütülen çalışma ile katılımcıların yalnızlık hissi, yalnızlığa yol açan sebepler ve yalnız hissedildiğinde yapılan aktiviteler üzerine kaydettikleri düşünceler karşılaştırmalı olarak ele alındı. Haritaya göre, araştırmaya katılanların yüzde 53’ü kendilerini sıklıkla ya da ara sıra yalnız hissettiklerini belirtti. Bunun yanı sıra yüzde 36’sı ise yalnız kaldığında mutsuz oluyor.
Üsküdar Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencileri ve Method Araştırma Şirketi ekibi tarafından yapılan araştırma bulguları ve ilk veri analizlerine göre; yalnızlık ve bu hissiyatın ortaya çıkardığı mutsuzluk duygusunda cinsiyet farklılığının bir rolünün olmadığı saptanırken, geleneksel olarak duygularını dışa vurmakta daha temkinli davranan erkekler de yalnızlık ve mutsuzluktan, kadınlarla eşit oranda etkileniyor. Araştırmaya göre, kendini en fazla yalnız hisseden grubu ise gençler oluştururken, bekarlar, dul/boşanmış kişiler, gelir düzeyi düşük olanlar, göçmenler, yalnız yaşayanlar ya da arkadaşlarıyla birlikte evde ya da yurtta yaşadığını belirten öğrencilerden oluşuyor.Araştırmaya kapsamında çalışmaya katılan İstanbullular yalnız kaldıklarında ilk olarak zaman geçirmek için internete başvuruyor. Yalnız kalınca yapılan aktivitelerin başında internette zaman harcamak geliyor. Ayrıca katılımcılara göre, yalnız kalınca yapılan diğer aktiviteler ise uyumak, temizlik yapmak, yemek yapmak ve çoğunlukla YouTube videoları izlemek olarak yer alıyor. Yalnızlık hissi ile baş edebilmenin en yolunu ise araştırma sonuçları, aile ile vakit geçirmek ve sevdiklerinizle sohbet etmek şeklinde açıklıyor. Ayrıca misafir ağırlamak, derneklere ya da sosyal gruplara katılım ile dini ya da spiritüel ritüellerde bulunmak da diğer önemli iyileştirici önlemler olarak karşımıza çıkıyor.

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum