İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin TBMM Grup toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkındaki sözleriyle ilgili belediyeden açıklama yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin TBMM Grup toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi hakkındaki sözleriyle ilgili belediyeden açıklama yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama
11 Şubat 2021 - 13:04

Cumhurbaşkanı Erdoğan, grup toplantısında İzmir’in içme suyu sorununun kendisinin DSİ’ye verdiği talimatla çözüldüğü, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin iki buçuk katı borçlu olduğu için borçlanma hakkının bulunmadığı, kent altyapısına hiçbir yatırım yapılmadığını söylemişti.
Belediyeden yapılan açıklamada ise tüm kamuoyunu aydınlatma sorumluluğu çerçevesinde açıklama yapıldığı vurgulandı. İzmir’in yılda ortalama 292 milyon metreküp su tükettiği, DSİ’nin İzmir’e verebildiği su miktarının yılda sadece 13 milyon metreküp olduğu belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:
‘’DSİ ile İZSU Genel Müdürlüğü arasında, Gördes Barajı’ndan İzmir’e su aktarılması amacıyla 2006 yılında bir protokol imzalanmıştır. Bu protokol ile İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’e verilecek suyun karşılığında, barajın toplam yapım bedeli olan 270 milyon lirayı 30 yılda DSİ’ye ödemeyi, DSİ ise İzmir’e yılda 59 milyon metreküp su vermeyi taahhüt etmiştir. 2011 yılında barajdan İzmir’e ilk kez su verilmeye başlanmış ama verilen miktar sadece 11 milyon 720 bin metreküp olmuştur. Sonraki yıl 14 milyon 763 bin metreküp su verilmiş,  2013, 2014,2015 yıllarında da 59 milyon taahhüdünün yarısına bile ulaşılamamıştır. 2015’in ikinci yarısı 2016, 2017, 2018 yıllarında ise barajdaki su seviyesi suyun çekilebileceği güvenli seviye sınırının altına düşünce, 3,5 yıl boyunca İzmir’e Gördes’ten bir damla bile su alınamamıştır. 2019 yılına gelindiğinde Gördes Barajı’ndan İzmir’e alınan su miktarı sadece 4 milyon 350 bin metreküptür.
Geçen hafta tüm barajları dolduran rekor yağışlara rağmen Gördes Barajı’nda doluluk oranı bugün itibariyle hala yüzde 4,5 seviyesindedir. Çünkü ortada çok büyük bir sorun vardır. Gördes Barajı su tutmamaktadır. Bu dibi delik baraja rağmen DSİ, geçtiğimiz 10 yıl süresince hatta hiç su vermediği 3,5 yıl da dahil olmak üzere ve sanki kendi taahhütlerini yerine getirmiş gibi İZSU’dan tahsilat yapmaktadır. Yani İzmirliye kullanmadığı suyun bedelini ödetmektedir.’’
İZSU’nun Gördes Barajı için bugüne kadar 55 milyon 611 bin lira ödediği, DSİ’nin taahhüt ettiği ama veremediği suyun bedelinin yaklaşık 21 milyon lira tutan faizini de talep ettiği belirtilen açıklamada, Gördes Barajı’nın İzmir için bir lütuf değil, bir yük olduğu bildirildi.
İzmir’in kredi borçlanması 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinin 2,5 katı borçlu olduğu yönündeki bilginin de gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, belediyenin 2019 yıl sonunda borcunun bütçesinin yüzde 59’una karşılık geldiği vurgulandı. 2019 yıl sonu itibariyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinin faiz ödemeleri dahil toplam borç stoğunun 5,5 Milyar lira, kesinleşmiş¸ bütçe gelirleri toplamının ise 9,3 Milyar lira olduğu belirtilen açıklama şöyle devam etti:
‘’Büyükşehir Belediyesi’nin 2031 yılına kadar vadeli olan, anapara ve faiz dahil borçlarının toplamı 2020 yılı gelirinin toplamına karşılık gelmektedir. Yani 1 yıllık geliri tüm borçlarını karşılamaktadır.
İzmir Büyükşehir Belediyesi yasa ile belirlenen borçlanma limitleri sınırının içerisinde kaldığına ilişkin verileri yılda en az iki defa Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göndermektedir. Bu sağlam bütçe yapısı nedeniyle belediyemizin uluslararası değerlendirme kuruluşları tarafından kredi notu AAA olarak teyit edilmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti sınırları içerisinde sadece üç belediye 2020 yılı içerisinde altyapı yatırımlarını desteklemek amacıyla dış finansman yaratmıştır, bunlar İzmir Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve rakamı çok küçük de olsa Manisa Büyükşehir Belediyesi’dir. İzmir Büyükşehir Belediyesi güçlü mali yapısı sayesinde uluslararası piyasalardan çok uygun koşullarda bulduğu yatırım finansmanını devletin resmi kurumlarının onayıyla kente getirmektedir.’’
İzmir’de kentsel altyapı yatırımları
İzmir’de 63 kişinin yaşamını yitirdiği 1995 yılındaki sel felaketinin ardından altyapı alanında önemli hizmetler yapıldığı belirtelen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
‘’İzmir’i dirençli bir kent haline getirmek için altyapı sorunlarını öncelikli bir mesele olarak ele alıyoruz. Gerek deprem gerekse sel gibi doğal afetlere karşı hemşehrilerimizin mağdur olmaması için 2021 yılı bütçemizin %42’sini yatırımlara ayırmış bulunmaktayız. Yıllık 3 milyar liralık belediye yatırım bütçesiyle ve tamamen öz kaynaklarımızla, iklim krizi nedeniyle yaşanabilecek felaketler de dahil olmak üzere hiç bir şekilde mağduriyet yaşatmayacak bir kenti inşa etmek için canla başla çalışıyoruz. Ayrıca su ve altyapı yatırımlarından sorumlu kuruluşumuz İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılı bütçesinin yüzde 54’ü olan 1 milyar 726 milyon lirası da yine yatırım, yenileme, bakım ve onarım faaliyetlerine ayrılmış bulunmaktadır. Gururla belirtmeliyiz ki İzmir bugün atıksu arıtma tesislerinin sayısı ve kapasitesiyle Türkiye’nin lideri konumundadır. 22’si Avrupa standartlarında ileri biyolojik arıtma yapan toplam 67 atıksu arıtma tesisi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilmektedir. Ayrıca İzmir’in atıksularının yüzede 97 ‘si arıtılmaktadır. İzmir’de son iki yılda kent genelinde toplam 68 km yağmur suyu ayrıştırma hattı yapılırken, 2021 yılında da 133 km yağmur suyu hattının yapımı ihale edilmiş olacaktır. 2004 yılından bugüne kadar yapılan altyapı yatırımları sayesinde kentimizdeki içme suyu şebekesi 3,5 kat, içme suyu arıtma tesisleri 6 kat, kanalizasyon şebekesi 2 kat, yağmur suyu hatları 22 kat artmıştır.’’
İzmir’in altyapı yatırımlarında yeteri kadar hükümet desteği alamadığı belirtilen açıklamada, sınırları içerisinde metro bulunan kentlerin tamamında metro inşaatlarında hükümet desteği olmasına karşın, İzmir’de hükümetin 1 metre tüneli bulunmadığı, hükümetin yapmayı taahhüt ettiği Halkapınar-Otogar metro projesinin de 7 yıldır bakanlıkta beklediği vurgulandı.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum