Lületaşı festivali büyük ilgi görüyor

Odunpazarı Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Odunpazarı Meydanı’nda gerçekleşen festivalde lületaşı ustaları hünerlerini sergiliyor.

Lületaşı festivali büyük ilgi görüyor

Odunpazarı Belediyesi tarafından ikincisi düzenlenen Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali vatandaşlardan büyük ilgi görüyor. Odunpazarı Meydanı’nda gerçekleşen festivalde lületaşı ustaları hünerlerini sergiliyor.

Lületaşı festivali büyük ilgi görüyor
07 Temmuz 2019 - 00:22

Festivalin sloganı “Deniz Köpüğü” olarak belirlendi. Festival kapsamında Amatör Lületaşı Oyma Yarışması yapıldı. Çok sayıda vatandaşın katıldığı yarışmada, vatandaşlar lületaşına şekil vermenin mutluluğunu yaşadı. Lületaşı ilk kez tanışanların heyecanı ise yüzlerinden okundu. Amatör Lületaşı Oyma Yarışması, Pazar Günü (yarın) saat 14.00-16.00 arasında devam edecek.
Festivalin amacı Adı Eskişehir ile bütünleşen, dünya rezervlerinin yarından fazlasının da Eskişehir’de bulunduğu lületaşına farkındalık yaratmak. Bunun için Odunpazarı Belediyesi tarafından Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali düzenleniyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen festival, ikinci gününü geride bıraktı. Odunpazarı Meydanında gerçekleşen festivalde, açılan stantlarda bir taraftan lületaşı ustaları hünerlerini sergilerken diğer tarafta da lületaşından yapılan bir birinden güzel pipo, kolye, zarf açacağı ve biblolar sergileniyor.
 
 Eskişehir’e yapılmak istenen Kömürlü Termik Santral ile yok olma tehlikesi altına giren lületaşının yok olmaması için vatandaşların büyük destek verdiği festivalde santral karşıtı etkinliklere de yer veriliyor. Vatandaşlarda termik santrale karşı olduklarını belirterek, termik santral nedeni ile lületaşı rezervlerinin yok olmasına izin vermeyeceklerini vurgulayıp, yetkilileri bu kararı gözden geçirmeye çağırdılar. Ülkemizde bir çok değerin olduğu gibi lületaşının da kıymetini bilemediğimizi vurgulayan vatandaşlar, “ bu rezervler yurt dışında olsa değil o bölgeye termik santral yapmak, o bölge koruma altına alınır ve lületaşından yapılan üretime teşvik verilerek bu sektörün gelişmesi sağlanır. Ancak maalesef bizim ülkemizde destek yerine o bölgeye termik santral yapmaya çalışıyoruz. Bu kararı çok yanlış buluyoruz. Termik santralin bu bölgeye yapılmaması için tepki göstermeye devam edeceğiz.”diye konuştu.  
 
Yarışmaya ilgi büyüktü
 
Vatandaşlar Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivaline yoğun ilgi gösterdi. Stantları gezen vatandaşlar, lületaşı ustalarından yaptıkları eserler ve lületaşı ile ilgili bilgi aldı. Vatandaşların bazıları lületaşı ustaları ile birlikte lületaşına şekil verirken, bazıları da stantlarda yer alan lületaşından yapılmış eserlerden de satın aldı.
ikinci Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali, 7 Temmuz Pazar Günü de devam edecek. Lületaşı ustaları çalışmalarına devam ederken, 16.00’da sahne gösterileri yapılacak. Kazanana tablet hediye edilecek olan Amatör Lületaşı Oyma Yarışmasının ödül töreni ise 17.00’de yapılacak.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum