Organ bağışında İzmir ilk sırada

Türkiye’de yılda ortalama beş bin 500 organ bağışı nakil operasyonu gerçekleştiriliyor. İzmir ise Türkiye’de organ bağışında ilk sırada yer alıyor.

Organ bağışında İzmir ilk sırada

Türkiye’de yılda ortalama beş bin 500 organ bağışı nakil operasyonu gerçekleştiriliyor. İzmir ise Türkiye’de organ bağışında ilk sırada yer alıyor.

Organ bağışında İzmir ilk sırada
07 Kasım 2019 - 17:06

Organ Bağışı Haftası kapsamında Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi ve İzmir İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde tören düzenlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Muhiddin Erel Amfisinde gerçekleştirilen törene Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ertuğrul Eğin, Organ Nakli Daire Başkanı Murat Öztürk, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak katıldı.
Türkiye’nin organ nakli sayısı ve nakilden sonra sağ kalım oranlarıyla, canlıdan nakilde dünyanın en iyi üç ülkesi arasında yer aldığını belirten Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Gündüz, Türkiye'de organ bağışlarının yüzde 25-30'unun kadavradan yapıldığına ve bu oranın artırılması için toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmaya devam ettiklerine dikkat çekti. 73 böbrek, 46 karaciğer, 14 kalp, yedi akciğer nakil merkezinde organ nakli yaparak hastalara şifa dağıttıklarını vurgulayan Gündüz, yılda ortalama beş bin 500 nakil operasyonunu başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu nakillerin üç bin 866'sı böbrek, bin 588'i karaciğer, 91'i kalp ve 43'ü akciğer nakli olduğu bilgisini paylaşan Gündüz, bu rakamlarla, geçtiğimiz yıl listeye yeni giriş yapan hastaların yaklaşık yüzde 80'inin ihtiyacını karşıladıklarını bildirdi. Ancak bu oranın yıldan yıla arttığına dikkat çeken Gündüz, “2023 hedefimiz, sisteme yeni giriş yapan hastalarımızın tamamının ihtiyacını karşılamak ve daha fazla bağışla bekleyen hasta sayımızı azaltmaktır. İzmir Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü, hem canlı donörden hem de kadavradan en çok bağış alan bölgemiz durumunda” diye konuştu.
“EÜ HASTANESİ PEK ÇOK İLKE İMZA ATIYOR”
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise yaptığı konuşmada, Ege Üniversitesi Hastanesinin pek çok ilke imza attığını ve toplum sağlığı için her gün yeni hizmetleri hayata geçirdiğine vurgu yaptı. Üstün nitelikli sağlık hizmetleriyle ülkenin ve bölgenin en önemli hastanelerinden birine sahip olan Ege Üniversitesi’nde; sağlık alanında hassasiyet gösterdikleri konuların başında ‘organ nakli’nin geldiğini vurgulayan Rektör Budak, organ naklinde tüm branşlarda nakil yapabilen tek merkez olan Ege Üniversitesi Organ Nakli Merkezi ile Türkiye’nin referans hastanesi konumunda olduklarını bildirdi. Özellikle karaciğer nakli konusunda, Türkiye’nin en deneyimli ekiplerinden biriyle çalıştıklarını kaydeden Rektör Budak, Sağlık Bakanlığı tarafından Ege Üniversitesi Hastanesi’nin 'A Plus Hastane' seçildiğini hatırlattı. Vatandaşlara hem organ ve doku nakli hem de diğer sağlık hizmetlerini en iyi şekilde vermeye devam edeceklerini söyleyen Rektör Budak, “Hocalarımıza ve sağlık personelimize, gece gündüz demeden hastalarımıza şifa dağıtmak için sarf ettikleri üstün çabadan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum’’ şeklinde açıklama yaptı.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum