“Orman İzmir”in ilk fidanları dikildi

İzmirliler, “Orman İzmir”in ilk fidanlarını Bornova’da toprakla buluşturdu. Fidan dikimleri Bornova’nın Şeytan Deresi’nde gerçekleştirildi.  

“Orman İzmir”in ilk fidanları dikildi

İzmirliler, “Orman İzmir”in ilk fidanlarını Bornova’da toprakla buluşturdu. Fidan dikimleri Bornova’nın Şeytan Deresi’nde gerçekleştirildi.  

“Orman İzmir”in ilk fidanları dikildi
09 Aralık 2019 - 12:39

Geçtiğimiz Ağustos ayında İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayıp yaklaşık Karşıyaka ilçesi büyüklüğünde alanı etkisi altına alarak kül eden orman yangını, tüm Türkiye ve özellikle İzmirlileri çok etkilemişti. Olayın üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Orman İzmir” kampanyası başlatmıştı. Orman İzmir’in ilk fidanları bugün Bornova’da dikildi. Soğuk havaya aldırış etmeyen İzmirliler yüzlerce fidanı toprakla buluşturdu. Fidan dikim etkinliğine İzmir Belediye Başkanı Tunç Soyer katılım gösterdi. Toprakla buluşturulan fidanlar arasında menengiç, kermes meşesi, palamut meşesi, delice zeytini, dağ çileği, ahlat, defne ve çınar gibi İzmir’de sayıları giderek azalan türler bulunuyor.  Soyer’in yanı sıra etkinlikte, Neptün Soyer,  CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir CHP İl Başkanı Deniz Yücel, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Dr. Sırrı Aydoğan, İyi Parti Meclis Grup Başkanı Kemal Sevinç ve sivil toplum kuruluşları bulundu.
18 Ağustos’ta tüm İzmirlileri derinden etkileyen yangında İzmir’in akciğerlerinin yandığını dile getiren Başkan Soyer, bunu tedavi etmek mecburiyetlerinde olduklarını belirtti. 18 Ağustos’taki büyük yangından sonra çok daha fazla fidan dikeceklerini, daha fazla alanı yeşillendireceklerini söylediklerini hatırlatan Başkan Soyer, üç bin 800 hektar alanda ağaçlandırma yapmayı ve yanan ormanların çok daha fazlasını İzmir’e iade etmeyi hedeflediklerini ifade etti. Soyer, “Bugün burada 280 dönümlük ağaçlandırma sahası için ciddi çalışmalar yaptık” diyerek, uzunca yıllardır bu topraklarda kızılçam dikildiğini bildirdi ve bunun çıra ekip yangın biçmeye benzediğini söyledi. Soyer, “Bir tane sandal ağacı fidanı bulamadık burada tüketmişiz. Bu yüzden bugün menengiç, kermes meşesi, palamut meşesi, delice zeytini, dağ çileği ve ahlat gibi ağaçların fidanını dikiyoruz. Bunlar yangına daha dayanıklı, dirençli ağaçlar. Bunlar yaban hayatını güçlendirecek ağaçlar” diye konuştu.   
Başkan Soyer, konuşması esnasında İzmir’in ormanlarını geliştirmek amacıyla yen bir uygulama başlattıklarını haberini verdi. İzmir’de doğan her çocuk için bir fidan dikeceklerini dile getiren Başkan Soyer, “İzmirlilerin çocukları, ağaçlarıyla birlikte büyüyecek” dedi. Her vefat eden için de bir anı ağacı dikeceklerinin bilgisini veren Başkan Soyer, onların da anılarıyla beraber yaşacağını vurguladı. Ayrıca Başkan Soyer, Artvin Şavşat Çocuk Belediyesi tarafından İzmir’deki fidan seferberliği için iki bin dokuz lira maddi bağış yapıldığı bilgisini İzmirlilerle paylaştı.
Büyük yangın ile ilgili umutsuz olunmaması gerektiğini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi’nden Biyoloji Bölümü Ekoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Çağatay Tavşanoğlu, durumun İzmir’in yeşillendirilmesi için bir ağaçlandırma seferberliğinin zemini olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.  

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum