Tepecik ikinci kez “normal doğuma” dikkat çekti

Dünyada ve Türkiye’de sezeryan oranlarının artması üzerine, konuyla ilgili 2016 yılında biri bölgesel biri de ulusal olmak üzere iki çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaylarda, “gebe okulu” ve “doğumhane” kavramlarını ön plana çıktığı aktarıldı.  

Tepecik ikinci kez “normal doğuma” dikkat çekti

Dünyada ve Türkiye’de sezeryan oranlarının artması üzerine, konuyla ilgili 2016 yılında biri bölgesel biri de ulusal olmak üzere iki çalıştay gerçekleştirildi. Bu çalıştaylarda, “gebe okulu” ve “doğumhane” kavramlarını ön plana çıktığı aktarıldı.  

Tepecik ikinci kez “normal doğuma” dikkat çekti
02 Aralık 2019 - 18:56

SBÜ İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, normal doğuma teşvik çalışmaları kapsamında “Normal Doğumda Sürdürülebilir Uygulamalar Sempozyumu”nun ikincisini gerçekleştirdi. Normal doğum sayılarındaki artış ve bu konudaki çalışmaları nedeniyle üç yıldır arka arkaya İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ödüllendirilen hastanenin sempozyumu, Dr. Nejat AKsu Konferans Salonu’nda düzenlendi. Tepecik Hastanesi Gebe Okulu koordinasyonu kapsamında gerçekleştirilen sempozyumda, normal doğumda kanıta dayalı yaklaşımlar, gebe okullarının normal doğum üzerine etkileri, normal doğumun yenidoğan üzerine etkileri, yasalar, politikalar, malpraktis, normal doğum konusundaki Bakanlık programları, özel hastaneler, araştırma hastaneleri ve hizmet hastanelerinin yaklaşımları, normal doğumun sürdürülmesinde anne, ebeler, kadın doğum hekimleri ve çocuk hekimlerinin rolü ve pozitif doğum ortamının sağlanmasına yönelik çalışmalar tartışıldı. Alanında uzman kadın hastalıkları ve doğum hekimleri, çocuk hekimleri, ebe ve hukukçular tarafından ele alınan konular derinlemesine tartışıldı. Sempozyumun başkanlığını Gebe okulu Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Halil Gürsoy Pala yaptı.
 
HALİL GÜRSOY PALA
Pala sempozyumda yaptığı konuşmada, dünyada ve Türkiye’de sezeryan oranlarının artması üzerine, konuyla ilgili 2016 yılında biri bölgesel biri ulusal olmak üzere iki çok önemli çalıştayın yapıldığı bilgisini vererek, yapılan çalıştaylarda bazı kavramların ön plana çıktığının aktardı. Bu kavramlardan birinin doğum öncesi gebeleri normal doğuma hazırlayan “gebe okulu” kavramı olduğunu dile getiren Pala, kendilerinin Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Okulu olarak çeşitli sempozyumlar, kurslar ve ebeler, bebeler gebeler şenliği gibi toplumsal farkındalık yaratacak etkinliklerle normal doğumu özendirmeye çalıştıklarını vurguladı. Diğer bir kavramın da “doğumhane” kavramı olduğunu söyleyen Pala,  doğumhanenin de multidisipliner çalışması gerektiğinin altını çizerek, bu kavramdan kastedilenin, gerektiğinde çocuk, yeni doğan, kadın doğum, anestezi uzmanları ve olmazsa olmaz bir faktör olan ebelerin birlikte çalışabilmesi olduğunu kaydetti ve şu ifadeleri kullandı:
 
“Biz de doğumhanemizde ve gebe okulumuzda normal doğumu her zaman özendirmeye gayret ediyoruz. İzmir il sağlık müdürlüğümüz de üç yıldır üst üste normal doğum konusunda yaptığımız çalışmalar dolayısıyla hastanemizi ödüllendiriyor. Hepimizin amacı sağlıklı nesiller bu da normal doğumlarla mümkün. Sempozyumun düzenlenmesinde destek veren İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’ne, başhekim başta olmak üzere hastane yönetimine, Tepecik Gebe Okulunun tüm çalışanlarına, Ege Perinatoloji Derneği ve Büyüyen Çocuk Derneği’ne teşekkür ediyorum.”   
 
MUSTAFA EMİROĞLU
Deneyimli bir kadroya sahip olan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin oldukça donanımlı olduğunu ve pek çok alanda öncü birimlerden biri olduğunu aktaran Doç. Dr. Mustafa Emiroğlu ise, hastanenin normal doğuma yönelik çalışmalar konusunda da yoğun emek verdiğini dile getirdi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nin normal doğuma özendirici çalışmalarıyla hem valilik hem de İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından takdir gördüğünü belirten Emiroğlu, kendilerinin de bu konudaki çalışmaları yönetim olarak takdir ettiklerini aktardı.  Hekimler olarak görevlerini bilgi temeli olarak yerine getirmeye çalıştıklarına dikkat çeken Emiroğlu, “Bu bilgiler güncellenmektedir. Bizler bu güncelliği yakalayarak hastalarımıza en iyi hizmeti vermek için bu tür toplantıları düzenliyoruz. Toplantıda emeği geçen başta Doç. Dr. Gürsoy Pala’ya ve tüm ekibe, ayrıca hastanemize gelerek bilgi ve deneyimlerini bizimle paylaşan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum