"Toplumsal duyarlılığı arttırmalıyız"

Vatandaşlar kılavuz çizgilere(sarı şerit) araba park ederek, engelliler için yapılan rampaları çeşitli taşıtlarla geçit olarak kullanıyor. Engelli haklarını istismar ediliyor.

"Toplumsal duyarlılığı arttırmalıyız"

Vatandaşlar kılavuz çizgilere(sarı şerit) araba park ederek, engelliler için yapılan rampaları çeşitli taşıtlarla geçit olarak kullanıyor. Engelli haklarını istismar ediliyor.

25 Haziran 2019 - 15:51

Berna VATANSEVER / ÖZEL HABER - Görmeyenleri Koruma Derneği Genel Başkanı ve Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Haldun Kırkık ile konuşarak, engellilerin yaşadığı temel sorunlara değindik. Yapılan çalışmaların yeterli olup olmadığını öğrendik.
Öncelikle ulaşımla ilgili engellilerin temel sıkıntısı olduğunu söyleyen Kırkık, “Görme engelli ve ortopedik engellilerin sıkıntısı daha büyük. Tekerlekli sandalye veya baston kullananlar engelliler bir yere giderken kaldırım işgaline rastlıyor. Esnaf kendi dükkanının önüne eşya koyarak yayılıyor, vatandaşlar araç park ediyor. Engelliler zaten yaşamda mücadele eden dezavantajlı bireylerdir. İnsanların yardımcı olması gerekirken işleri daha çok zorlaştırıyorlar. Toplumsal duyarlılığı arttırmak gerekiyor” dedi.
“Belediye çalışanları ilgisiz”
Özellikle belediyelerin daha kesin kurallar bulması ya da var olan kuralları uygulaması gerektiğini vurgulayan Kırkık, “Belediyelerle birçok görüşme gerçekleştirip şikayetleri anlattık. Yaşanan olayları örnek vererek sorunlarımızı dile getirdik. Basında çeşitli haberler çıktı ancak hiçbir şey etkili olmadı. Trafik polisine şikayet ediyoruz, “biz ilgilenmiyoruz, belediyeye şikayet edin” diyor. Belediyeye gittiğimizde ise özensiz davranılıyor. Yollarda kazılan çukurlar var ve iş ertesi güne uzadığında çukurların etrafına önlem alınmalı ancak öylece bırakılıyor. Engelli arkadaşlarımızda açılan çukurlara düşüyor ve ikinci sorunu yaşıyor. Bu gibi durumlar tamamen belediye ve belediye çalışanlarının ilgisizliğinden kaynaklanıyor” diye konuştu.
Belediye başkanları randevu vermiyor diyen Kırkık şöyle sürdürdü: “31 Mart seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi Başkanları ve İlçe Belediyelerin Başkanları değişti. Daha önce yaptığımız çağrıları yeniden yapıyoruz. Henüz sesimizi duyuramadık ama umarım duyarlı olurlar. Bugüne kadar yapılanlar aynı kalacaksa ve yapılması istenenler hayata geçmeyecekse hiçbir şeyin kıymeti yok. Kendimizi daha net ifade etmek için büyükşehir belediye başkanının engellilerle bir toplantı gerçekleştirmesini talep ediyoruz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum