“Devlet resmen %50 ortağımız”

Doların yükselmesiyle birlikte esnaf sorunları iyice arttı. Biz de bu sorunları İzmir Çankaya’da esnaf olan Serhat Sallabaş’tan dinledik.

“Devlet resmen %50 ortağımız”

Doların yükselmesiyle birlikte esnaf sorunları iyice arttı. Biz de bu sorunları İzmir Çankaya’da esnaf olan Serhat Sallabaş’tan dinledik.

“Devlet resmen %50 ortağımız”
26 Haziran 2019 - 16:05

Berna VATANSEVER / ÖZEL HABER - Esnaf sorunlarının en başında doların devamlı yükselip alçalmasının geldiğini söyleyen Sallabaş, “Dolar yükseldiği için ürünleri pahalıya alıyoruz bu nedenle pahalıya satmak zorunda kalıyoruz. 2 yıl önce 10 TL’ye aldığımız ürün şuan da 20 TL oldu. Bunu fırsata çeviren insanlar var özellikle ithalatçılar. Dolar yükseleceği zaman ithalatçılar mal satımını durdurdu kimse mal alamadı. Küçük esnaflar ve müşteriler için artı bir zarar oldu. Bunun yanı sıra internet satışları büyük sorun. Normalde 3 liraya gelen mal internette 2 lira vatandaşlar haliyle ucuz olduğu için internet alışverişini tercih ediyor. Aslında burada müşterilerde zarar ediyor bilinçsiz alışveriş yaptıkları için internet görselinde gösterilenden farklı bir ürün geliyor” dedi.
Esnafların müşteri kaçırması sorununa da değinen Sallabaş, “Bazı esnaflar müşterinin suratına bakmıyor, kötü davranıyor, güler yüz göstermiyor. Özellikle Çankaya bölgesinden bahsediyorum. Haliyle kimse Çankaya’ya gelmek istemiyor bu durum bizi de kötü etkiliyor. Buranın adı Bit Pazarı diye kaldı. Örneğin bir ürüne 30 TL diyoruz “nasıl olur burası Bit Pazarı değil mi ucuz olması gerekiyor” diyorlar yani insanların kafasında soru işaretleri var. Burada satılan ürünlerin çalınan, vergisiz, kaçak olduğunu düşünüyorlar bu durumda bizi zorluyor” şeklinde konuştu.
İSTER İSTEMEZ KALİTE DÜŞÜYOR
“Resmen devlet bizim %50 ortağımız” diyen Sallabaş şöyle sürdürdü: “Elemana maaş veriyorsun, sigortasını yatırıyorsun, üç ayda bir stopaj veriyorsun zaten bir sürü gider varken devlette dükkan sahibine %25 zam yapma hakkı verdi. Yani dükkan veya ev sahipleri istediği anda zam yapabilir bu durumda bizi düşündürtüyor.  Devamlı vergi ödüyoruz. Damga vergisi, çöp vergisi, tabela vergisi daha bir sürü sayabiliriz. Ayrıca ürünlerin çoğu Çin malı ama bu algının kötü olmasını sağlayan biziz. Müşteriler de dahil hep ucuz mal tercih ettiği için adamlarda bizim istediğimize göre mal üretiyor. Satıcı malları masanın üzerine çıkartıyor en az 20 çeşit mal var. 1 dolardan başlıyor 10 dolara kadar gidiyor. İthalatçı 1 dolarlık ürünü alıyor böylelikle kalite düşük oluyor ister istemez. Bu da Çin malını kötü nitelendiriyor. Tabii daha iyi mal yaptıran firmalar var ama bu kez firmalar zor satış yapmış oluyor sonuçta diğer ürünlere nazaran daha pahalı oluyor.”
Son olarak doğru elaman bulmanın zor olduğunu vurgulayan Sallabaş, “Esnafın işten anlayan eleman bulması gerçekten çok zor. Meslek liselerinde yeterli bölüm yok var olan bölümlerde ise eğitim alan lise ve meslek yüksek okul öğrencileri de düzgün yetişmiyor. Bizde eleman bulma konusunda zorlanıyoruz” dedi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum