Aileye büyük görev düşüyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, eğitim öğretim hayatına yeni başlayan çocukların adaptasyon sağlayabilmesi için önerilerde bulundu.  

Aileye büyük görev düşüyor!

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, eğitim öğretim hayatına yeni başlayan çocukların adaptasyon sağlayabilmesi için önerilerde bulundu.  

Aileye büyük görev düşüyor!
11 Eylül 2019 - 12:44

Birinci sınıfa başlayan çocuğun ailesinin dikkat etmesi gereken unsurlar olduğunu söyleyen Sarı Gökten, “Okula hazırlık değerlendirmeleri 6 yaş civarındaki, çocuklara uygulanmalıdır. Kafalarında soru işareti bulunan anne ve babaların okula hazır olma durumu ile ilgili mutlaka bir uzmandan destek almaları gerekir. Bu destek sayesinde, çocuğun ilerideki yaşamı için olumsuz etkilenmesi önlenmiş olur. Bu değerlendirme sırasında, saptanan problemlerin tedavisi açısından da çocuk ve aile yardım alır” dedi.
 
72 Ayını Tamamlamamış Çocuklar Daha Dikkatli Olmalı
 
Bazı miniklerin hala anaokul sürecinde olabileceğini vurgulayan Sarı Gökten, “Yılın son çeyreğinde doğmuş, okula başladığında henüz 72 ayını tamamlamamış olan çocukların değerlendirmesini öneriyorum. Bu durumdaki çocuklarda ailenin çok dikkatli bir karar vermesi gerekir, çünkü verilen yanlış bir karar çocuğun akademik yaşamını baştan baltalayabilir. Zaten böyle bir çocuk gelişimsel olarak akranlarından geride özellikler gösteriyorsa mutlaka o eğitim-öğretim yılında anaokuluna devam etmelidir” ifadelerine yer verdi.
 
Okula başlamadan önce çocukların çocuk psikiyatri uzmanına başvurması gerektiğini önemle vurgulayan Doç. Dr. Emel Sarı Gökten, “Anne ve babaların çocukları için mutlaka bir okula uygunluk değerlendirmesi yaptırmayı düşünmeleri gerekir. Bunun için bir çocuk psikiyatri uzmanına başvurmaları gerekir. Çocuk psikiyatri uzmanı okula başlamak için kronolojik yaşı uygun olan ancak gelişimsel özelliklerinde soru işaretleri bulunan çocukları değerlendirir, gerekli test ve tetkikleri yapar ve çocuğun okula başlama ya da başlamama kararında aileye yardımcı olur. Okul olgunluğu çocuk psikiyatri uzmanları tarafından belirleniyor. Çocuk psikiyatri uzmanları, çocuğun gelişimsel, davranışsal, sosyal ve psikolojik özelliklerini belirler, okula hazırlık testleri ile çocuğu tekrar değerlendirir ve aileyi bu önemli karar konusunda bilgilendirirler. Anaokulundaki bir çocuğun öğretmenleri çocuğun okula hazır olup olmadığı konusunda fikir sahibi olurlar. Anaokuluna uyum sağlamış, diğer çocuklarla iletişim kurabilen, etkinliklere katılan, verilen yönergeleri takip edebilen ve kurallara uyan çocuklar genellikle okul için hazır olan çocuklardır.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum