CHP’li Beko “Vicdanlı olun”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM Bütçe görüşmeleri ederken CHP grubu adına konuşma yaptı. Bütçeye “hayır” diyeceklerinin vurgusunu yapan CHP’li Beko, asgari ücret konusunda “vicdanlı olun” çağrısı yaptı.

CHP’li Beko “Vicdanlı olun”

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, TBMM Bütçe görüşmeleri ederken CHP grubu adına konuşma yaptı. Bütçeye “hayır” diyeceklerinin vurgusunu yapan CHP’li Beko, asgari ücret konusunda “vicdanlı olun” çağrısı yaptı.

CHP’li Beko “Vicdanlı olun”
20 Aralık 2019 - 16:44

1,1 trilyonluk devlet bütçesinin saraya bağlanmasından ve cumhurbaşkanının da bütçeden 14 milyara yakın aslan payını almasından dolayı kendilerinin bu bütçeye kesinlikle “evet” demeyeceklerini şiddetle ifade eden Beko, yapılan bütçede, işsizlerin, memurların, köylülerin, çiftçilerin, emeklilerin, engelli vatandaşların, öğrencilerin, dulların ve yetimlerin olmadığını belirtti. Bu bütçenin halkın değil, sarayın bütçesi olduğunu savunan CHP’li Beko, bütçeye “hayır” dediklerini ve kırmızı kart gösterdiklerini vurguladı. 
 “ASGARİ ÜCRET HESAPLAMALARI ILO’YA UYMUYOR”
 Beko meclis kürsüsünde, asgari ücret hesaplamalarının Uluslararası Çalışma Örgütü’nün kriterlerine uymadığını bildirerek, gerçek rakamların hesaplanmasını istedi. Asgari ücretle 10 milyona yakın kişinin çalıştığını, bu 10 milyona yakın işçinin ailelerinin de katıldığında en az 50 milyona yakın insanın olduğunu kaydeden Beko, bu ailelerin kendilerinden insan olmaktan kaynaklanan temel ihtiyaçlarını giderebilecekleri, hak ettikleri bir maaşı beklediklerini söyledi. Beko, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
 “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)  der ki: ‘Asgari ücret tespit edildiğinde en az 4 kişilik bir aileyi baz alın.’ Ama Türkiye'de Asgari Ücret Tespit Komisyonu 1 işçiyi baz alarak hesap yapmaktadır. Hesabı böyle yaparsanız 10 milyona yakın asgari ücretliyi yoksulluğa atmış olursunuz. Bir de işçiye ayrı, memura ayrı asgari ücret uygulamasına karşıyız. Memurlara 3.340 lira asgari ücret veriyorsunuz. Yani ben ‘Memurlar çok asgari ücret alıyor’ demiyorum ama işçilere neden 2.020 lira veriyorsunuz? Burada tek asgari ücret olması gerekir.”
 “CUMHURBAŞKANI MAAŞI ASGARİ ÜCRETİN TAM 30 KATI”
 Beko, konuşmasının devamında cumhurbaşkanlığı sarayının giderleri hakkında da konuştu. Sarayın bir dakikalık giderinin asgari ücretlinin bir aylık maaşı olduğunu bildiren Beko, Türkiye’de cumhurbaşkanının maaşının asgari ücretlinin tam 30 katı olduğunu kaydetti. Beko, İzmir’de, İstanbul'da, Ankara'da yapmış olduğu kahve toplantılarında, asgari ücretli çalışan işçi arkadaşlarına bir ay içinde nasıl geçineceklerini sorduğunda, işçilerin hazırlamış oldukları örnek tabloyu şu şekilde açıkladı:
“İşçilerin hazırlamış olduğu örnek tablo; aylık giderleri: Kira 1.250 TL, elektrik 125 TL, su 100 TL, doğal gaz 400 TL, ulaşım 200 TL, mutfak 750 TL, eğitim 400 TL, sağlık yok. Neden yok? Asgari ücretli çalışan arkadaşlarımızın hasta olma hakları da yok. Sosyal etkinlik yok, çay-kahve yok; toplamına baktığınızda 3.225 TL, asgari ücret 2.020 TL. Kasım 2019 açlık sınırı 2.102 TL, yoksulluk sınırı ise 6.849 TL olmuştur. Asgari ücret kararını verenlerin adil ve vicdanlı olmasını bekliyorum. Bununla birlikte, Hollanda'da asgari ücretle çalışan işçilerin oranı yüzde 3, İspanya'da yüzde 1, Belçika'da yüzde 0, Yunanistan'da yüzde 7.7, Fransa'da yüzde 8.4, Türkiye'de ise yüzde 43 yani ülkenin yarısı asgari ücretle çalışıyor ve maalesef açlık sınırı altında yaşıyor.”
“TÜRKİYE İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE AVRUPA’DA 1’İNCİ SIRADA”
İstatistiklere bakıldığında Türkiye’nin işçi cinayetlerinde hala Avrupa’da 1’inci, dünyada 3’üncü sırada olduğunu vurgulayan Beko, AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana 25 bine yakın işçinin öldüğünü, 25 bine yakın ocağın maalesef söndüğünü ifade etti. İşçi ölümlerinin yanı sıra meslek hastalıklarına da değinmek istediğini dile getiren Beko, 78 ilde meslek hastalıkları hastanesinin olmadığını söyledi. Her yıl bir milyona yakın meslek hastalığına yakalanan işçinin meslek hastalıkları hastanelerine başvurduğunu dile getiren Beko, “Dünya Sağlık Örgütünün raporlarına göre raporlarına göre her yıl 10 bine yakın işçi kardeşimiz meslek hastalığına yakalandığından dolayı maalesef ölüyorlar” dedi.
Dışişleri Bakanı burada konuşma yaparken dikkatle dinlediğini vurgulayan CHP’li Beko, Dışişleri Bakanı’nın bu kürsüden Amerika'ya meydan okuduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Amerika'ya meydan okudunuz ama TELEKOM'u Amerikan şirketlerine teslim ettiniz; İsrail'e meydan okudunuz, şeker fabrikalarını, TEKEL fabrikalarını İsrail'e teslim ettiniz; İngiltere'ye meydan okudunuz, Sümerbank fabrikalarını İngiliz sermayesine teslim ettiniz; Yunanlılara buradan meydan okudunuz, SEKA fabrikasını ve limanların yüzde 85'ini Yunan sermayesine teslim ettiniz; İzmir'deki, Aliağa'daki o güzelim PETKİM'i Azerbaycanlılara teslim ettiniz. Dünyada hiçbir ülkede yaşanmayan bir ilki ülkemize yaşattınız; Tank Palet Silah Fabrikasını Katar'a sattınız, ülkemizi perişan ettiniz. 8,5 milyon işsiz kardeşimiz burada sokaklarda dolaşırken unutulmasın ki tüm bu fabrikaları satanların göğsünde vicdan yok, AK Parti rozeti var.”
 

 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum