Denizlerin Dalgası

Daha dün gibi aklımda... 80 sonrası parçalı demokrasi günleri... Selda Bağcan’ın konserini düzenliyoruz. Salon tıklım tıklım dolu. Ne var ki sahne almak için emniyetin iznini bekliyor sanatçı... Ne de olsa vatan haini...

Denizlerin Dalgası

Daha dün gibi aklımda... 80 sonrası parçalı demokrasi günleri... Selda Bağcan’ın konserini düzenliyoruz. Salon tıklım tıklım dolu. Ne var ki sahne almak için emniyetin iznini bekliyor sanatçı... Ne de olsa vatan haini...

Denizlerin Dalgası
22 Eylül 2019 - 14:52

Neyse zar zor izin koparılıyor ve sevenleriyle buluşuyor Selda. Sanatçının başından traji komik bir olay geçmişti 12 Eylül’de. Bilmem hatırlar mısınız yurda dönüş çağrısı yapılmıştı ve dönmezse vatandaşlıktan çıkarılacağı bildirilmişti. Selda o sırada İstanbul’da evindeydi. Çağrıyı duyar duymaz aldı soluğu emniyette. Sorgulamalar sonrası serbest bırakıldı ama pasaportu da iptal edilip yurt dışı yasağı kondu.

1982 ve 1984 de iki kez düştü mahpus damlarına. Hapiste koğuş arkadaşı Gülten’in Ahmet Kaya ile çöpçatanlığını işte o dönem yaptı. 1987 e kadar yurt dışı konserlere gidemedi. Hatta 1986 yılında Peter Gabriel’in desteklediği The Womad Foundation Vakfı’nın festivaline de bu nedenle katılamadı. Ancak festival düzenleyicileri plakta ona yer vermeyi ihmal etmediler.

Pasaportuna kavuştuktan sonra birçok ülkede konserlere katıldı,şarkıları listelere girdi. Sadece yurt dışında değil ülkenin her yerinde dere tepe dolaşıp türkülerini buluşturdu dinleyicileri ile. Hatta az kalsın canını da veriyordu bu uğurda. 2000 yılında Hatay’a konser vermeye giderken geçirdiği trafik kazasından sonra aylarca yatağa çakılı kaldı. Bu konserlerinden Niğde’de verdiğini unutamıyor hala. Binlerce kişi sanatçıya yakın olmak için birbirlerini ezmişler. Yaralanan bir izleyicinin sözleri ise hala gülümsetiyor sanatçıyı..

“Ben hastaneye gitmek istemiyorum. Ben Selda’yı dinlemek istiyorum. Hastaneye sonra gitsem de olur”

Selda Bağcan 1971 yılında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Mühendisliği bölümünde okuduğu yıllarda başladı müziğe. Kardeşlerinin işlettiği kulüpte gitarını alıyor eline,şarkılar söylüyor, türküler çığırıyordu. Moğollar’la birlikte yaptığı “Tatlı Dillim,Güler Yüzlüm” o yıllarda adeta satış patlaması yapınca protest müzik’te yıldız oldu. “Yalan Dünya” albümü sonrası 1972 yılında Altın Orfe’de Türkiye adına sahne aldı. 

Selda zaman zaman sessizlik dönemlerine girse de her seferinde güçlü bir şekilde müzik dünyasına geri dönmesini bildi. İçindeki şarkı söyleme tutkusunun gücünden kaynaklanıyor olsa gerek.Bugüne kadar 3o a yakın albüm  yapan Selda’nın “Denizlerin Dalgasıyım” albümünde Melike Demirağ ve Banu başta olmak üzere birbirinden değerli 40 a yakın müzisyen dostu görev aldı seve seve. Ölüm oruçlarında yaşamını kaybedenlere ve Erzincan’da meydana gelen depremde ölen 39 bin kişiye yazılmış iki şarkı da var bu albümde.

“Gerçekten ulusal müzik yapıyorum. Türkü kıvamında bestelerle çıkıyorum. Bu toprakların müziğini yapınca, ulusal olacaksın. Gerçekten uluslararası da seni fark ediyor o zaman. Çok fark edildik aslında, bunu da biraz internete borçluyuz. Işık hızıyla yayınlanıyor her şey. 2006’da plağım çıktı Londra’da, orada bir şirketle anlaşma yapmıştım, iki üç sene içinde parçalar hit olmaya başladı. Gittikçe daha yayıldı. Nasıl yayıldı? İnternetle işte. Demek ki internet daha önceleri olsa insanlar bizi daha erken fark edecekti.”diyen sanatçı geçen ay yine unutulmaz bir konsere imza attı. 

'Yaz Gazeteci' ile konserine başlayan Selda, Neşet Ertaş'ın 'Tatlı Dillim” ve “Yalan Dünya'sını seslendirdikten sonra seyircilere dönerek, "Bu yeni yorumumu beğendiniz mi? Gençken bu türküleri böyle söylemiyordum" diye sorunca izleyiciler hep bir ağızdan "Muhteşemsin sen" diyerek yanıt verdi. Biga türküsü olan 'Çemberimde Gül Oya' için izleyenleri halay çekmeye davet eden Bağcan daha sonra 'Adaletin Bu Mu Dünya' ve 'Minnet Eylemem' adlı şarkılarını seslendirdi. 'Öyle Bir Yerdeyim Ki' ile Ahmet Kaya'ya selam gönderen usta sanatçı, 1986'da şarkıya vokal yaptığını anlattı: "Önce ben Ahmet Kaya'ya, sonra da Ahmet Kaya bana bu şarkıda vokal yaptı. Çok uzun yıllar sonra bir dizide şarkı çalınınca çok popüler oldu" diyerek bu şarkıyla ilgili anısını da izleyenlerle paylaştı.

Selda daha sonra Bağcan Ailesi'nin yetenekli müzisyenlerini sahneye davet etti ve önce Serenad Bağcan, ardından Sonat Bağcan ve son olarak da Seda Bağcan, büyük ustanın sahnesine konuk oldu. Serenad, Selda ve Seda Bağcan, halaları Selda Bağcan ile 'Sivas'ın Yollarına', 'Mehmet Emmi', 'Yuh Yuh' ve 'İzmir Marşı'na eşlik ettiler. Ardından seyircinin yoğun alkışları eşliğinde bis yapan sanatçı, yaklaşık 50 yıllık sahne hayatında ilk defa 7 kez bis yaparak rekor kırdı. Tüm izleyenlerin Bağcan'a eşlik ettiği konser, 'Sarı Saçlım Mavi Gözlüm' ile son buldu.

Times’ın dünyanın efsane kadın şarkıcıları listesinde 81 şarkıcının içinde Selda Bağcan da var. Rock festivallerinin değişmez ismi Selda’yı dinlemek insanda ayrı bir etki yaratıyor. Sesi her zaman gür. Bu ses tarifsiz bir duyarlılık, başı sonu olmayan bir hüzün ile birleştiğinde herkesi nakavt edebiliyor. Yorumu bir başka güzel,türküleri bir başka.

YORUMLAR

  • 0 Yorum