"Ekonomi 2020'de daha iyi olacak"

İzmir iş dünyasının önde gelen isimleri, 2019 yılını değerlendirerek 2020 yılında ekonomideki beklenti ve öngörülerini açıkladılar. 2020 yılı için görüş belirten EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, yapısal reformların yapılması ile 2020 yılının 2019’a göre daha olumlu geçeceğine inandığını söyledi.

"Ekonomi 2020'de daha iyi olacak"

İzmir iş dünyasının önde gelen isimleri, 2019 yılını değerlendirerek 2020 yılında ekonomideki beklenti ve öngörülerini açıkladılar. 2020 yılı için görüş belirten EGEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Susam, yapısal reformların yapılması ile 2020 yılının 2019’a göre daha olumlu geçeceğine inandığını söyledi.

29 Aralık 2019 - 20:11

2018 yılının ikinci yarısından itibaren girdiğimiz ekonomik çalkantılı sürecin, 2019 yılında ekonomimizin küçülmesi ile devam ettiğini vurgulayan Mehmet Ali Susam,  “Yatay seyreden dövize rağmen yükselen faizler ekonomik yapımızda zorluklar yaratsa da 2019 yılının ikinci yarısından itibaren yapılan faiz indirimleri bir anlamda piyasaları hareketlendirdi diyebiliriz. Dövizin de yatay seyrini sürdürmesine faiz indirimleri de eklenince yatırımları beklemede tutan girişimcilerin ve ekonomik aktörlerin yıl sonuna doğru küçük de olsa adım atmalarına başladıklarını görüyoruz.” Diye konuştu.
Ufukta iyileşme emarelerinin görüldüğünü kaydeden Susam sözlerini şöyle sürdürdü:
“2020 ise bu anlamda 2019’a benzer seyredeceğini düşünmekle birlikte, 2019 yılının üçüncü çeyreği ile beraber oluşan olumlu havanın, ufak da olsa iyileşme emarelerinin süreceğini öngörüyorum. Özellikle yatırımlar için finansal kaynağa fazlasıyla ihtiyaç duyan ülkemiz ekonomisinin, oluşan olumlu iklimde kaynaklara daha uygun faizlerle erişmesinin 2020’de önünün de açılacağını düşünüyorum. Bu anlamda 2020 yılının büyüme rakamlarının da artık eksilerde değil pozitif yönde seyredeceğini de belirtebiliriz. 2020 yılında atılması gereken özellikle yapısal reform adımlarının ivedilikle atılması, siyasetin ekonomi üzerindeki etkisinin azaltılmasına yönelik tutum ve kararların alınması da bu beklentilerimizin artmasını sağlayacak doneler. Bu anlamda 2020 yılının 2019 yılına nispeten olumlu geçeceğine olan inancımı koruduğumu da söyleyebilirim.”
 ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri ise Bütçe ve mali disiplinden taviz verilmeden yola devam edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yeni bir üretim modeli ile bu ivme desteklenmeli. Bütçe ve mali disiplinden taviz verilmeden ülke kaynaklarının verimli ve üretken şekilde özellikle artan genç işsizliğine çare olabilecek katma değerli istihdam yaratacak ve uzun vadede yeni nesil yüksek teknolojili üretime katkı sağlayacak alanlara yönlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.”dedi.
Esas olan reel sektörün üretimini ve istihdamını korumaktır diye sözlerine devam eden Sivri, “Bu kapsamda uzun vadeli bir perspektifle yeni koşullar gözetilerek reel sektör stratejisi yapılması gerekiyor. Bununla birlikte, eş zamanlı olarak ihracat potansiyelimizin yeni üretim teknolojilerine yatırım yapabilecek şekilde kalitesini ve verimliğini dijital dünyanın gerekliliklerine uygun hale getirerek üretimi rekabetçi kılabilmemiz için doğrudan yatırımları ülkemize çekebilecek bir güven ortamını sağlamamız gerekiyor.”diye konuştu.
2018 yılından bu güne ekonomide sıkıntılar yaşandığını vurgulayan BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Seda Kaya Ösen,” 2018 yılında bu zorlu yola girmemizin ardında yatan temel problemimizin başında, sanayi odaklı büyüme yerine tüketim odaklı harcamalara yaslanmış bir büyüme planlaması ve ekonomiye geri dönüşümü olmayan inşaat sektörünün ana gövdesini oluşturduğu büyüme hedefi geldi. Özellikle büyüme içindeki sanayinin oranını arttırmak için atılması gereken adımların başında üretim odaklı yatırımların artması gerekiyor. Bunun yolu da ithal ara malına bağımlı sanayimizi ithal ara malından kurtarmak, nitelikli üretimi teşvik edecek yaklaşımları ortaya koymak temel hamlelerimiz olmalı.”dedi.
Yeni yıl için ekonomideki beklentilerinin olumlu olduğunu ifade eden Ösen şöyle konuştu:
 “2020 yılı için bu anlamda 2018 ve 2019 yılından daha olumlu geçeceğine olan inancımızı korurken, IMF’nin Türkiye’nin 2020 büyüme oranı beklentisinin yüzde 3 olması, bu anlamda uluslararası piyasalarda da 2019’dan daha olumlu bir 2020’nin bizi beklediğini de söyleyebiliriz. Enflasyon rakamlarının baz etkisinden çıkacağı 2020’nin ikinci yarısında ülkemizin ekonomik göstergelerinin daha gerçekçi tahlil edileceğinden hareketle, özellikle siyasetin ekonomiye etkisinin azaldığı, üretimin tüketim yerine geçtiği, ithal ara maldan kurtulmuş, büyüme bileşenleri içinde sanayinin payının genişlediği bir 2020 yılı hepimizin temennisi demem sanıyorum yanlış olmaz.”
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum