"İnsan sağlığına ihanet olur"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Şirince ve Belevi Mahallelerinde açılması istenen mermer ocağının, doğal güzellikleri bozmasına izin vermeyeceğini belirtti.

"İnsan sağlığına ihanet olur"

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, Şirince ve Belevi Mahallelerinde açılması istenen mermer ocağının, doğal güzellikleri bozmasına izin vermeyeceğini belirtti.

03 Ağustos 2019 - 09:38

Zenginliğimizin Avrupa’dan fazla olduğunu söyleyen Sındır, “Doğası, tarımı, tarihi ile olağanüstü zenginlikte olan bir yer mermer ocağı nedeniyle katledilmek, talan edilmek istenmekte. Anadolu’nun kadim toprakları yeryüzünün en güzel doğal güzelliklerin birine sahip. Avrupa’daki endemik bitki sayısı 2 bin 500 iken ülkemizde bu sayı 3 bin 500’dür. Sulak alan bakımından da zenginliğimiz Avrupa’dan fazladır. Bunca doğal, ekolojik güzelliklere sahip olan ülkemizde doğal varlıklarımız maalesef bir yandan yanlış politikalar, diğer yandan da ekonomik kaygılar nedeniyle her geçen gün tahrip edilmekte, yağmalanmakta veya bunlara göz yumulmaktadır. Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntıların çözümü ise ne yazıktır ki, emek ve üretimde değil, doğal varlıklarımızın talan edilmesi ve haraç mezat gözden çıkarılmasında aranmaktadır. Çünkü hükümetin tek derdi kar. Para, rant ve talan üçgenine sıkışmış siyasal anlayışa geçit vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Sındır TBMM’ye yazılı bir soru önergesi sundu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplamasını isteyerek “Orman alanlarımız bir yandan imara diğer yandan sanayi tesislerine, endüstri bölgelerine veya madencilik faaliyetlerine yenik düşerek geçmişe göre dörtte bir seviyelerine düştü. Hükümetin tek derdi kar. Para, rant ve talan üçgenine sıkışmış siyasal anlayışa geçit vermeyeceğiz. Mermer ocağına izin vermek verimli ovalarımıza, doğal güzelliklerimize insan sağlığına ihanet olur” diye konuştu.

PROJEYE KARŞI GELDİ

Sındır, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince ve Belevi köylerinde bulunan ormanlık ve zeytinlik bölgede yapılması planlanan Mermer Ocakları Arama ve İşletme Projesine karşı geldi. Bu iktidar zeytincilik yasası bilmiyor mu? Diye soru yönelten Sındır, “Bu yasa derki; zeytinlik alanları için; içerisinde veya 3 kilometre yakınında tarımsal amaçlı tesisler dışında bu alanlara zarar verici hiçbir tesis yapılamaz. Bu yasa halen yürürlükte. Buraya mermer ocağı kurulamaz. Yasa ortada açık halde dururken bu maden ocakları bu cüreti nereden ve kimden alıyor? Arkalarında kim var? Projenin gerçekleşmesi verimli ovalarımıza, doğal güzelliklerimize insan sağlığına ihanet olur” dedi.
“Toz varsa yaşam yok” diyerek sözlerini tamamlayan Sındır şöyle konuştu:
“Maden ocaklarında yapılan çalışmalar ve kamyonlar nedeniyle yoğun toz çıkmaktadır. Kalkan toz bitkiye, yaprağa geldiğinde bitkinin suyunu, özünü çeker alır. Toz bitkinin solunum yaptığı gözenekleri tıkar ve bitkinin üstünü kapattığı için fotosentez yapmasına da engel olur. İnsan sağlığı için de, hayvan sağlığı için de toz büyük bir risktir. Havada asılı kalan toz doğrudan akciğerlerimize gider astımdan, kansere kadar her türlü hastalığa neden olur. Toz varsa, yaşam yok.”
Haber: Berna Vatansever

YORUMLAR

  • 0 Yorum