Ispanak zehirlenmesine dikkat

Ispanağın insan vücuduna ve sağlığına yararlı etkileri sayılamayacak kadar çok fazla. Fakat son günlerde, gündemi meşgul eden ıspanak zehirlenmeleri insanları biraz korkutuyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanak ve ıspanak zehirlenmeleri hakkında bilgilerini paylaştı.

Ispanak zehirlenmesine dikkat

Ispanağın insan vücuduna ve sağlığına yararlı etkileri sayılamayacak kadar çok fazla. Fakat son günlerde, gündemi meşgul eden ıspanak zehirlenmeleri insanları biraz korkutuyor. İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Enes Murat Atasoyu, ıspanak ve ıspanak zehirlenmeleri hakkında bilgilerini paylaştı.

Ispanak zehirlenmesine dikkat
05 Kasım 2019 - 16:00

Ispanak satın alırken yapraklarının diri olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Atasoyu, ayrıca ıspanağın yapraklarının sarı-kahverengi renkte olmamasına, üzerinde lekeler-benekler bulunmamasına ve yaprak bütünlüğünün bozulmamış olmasına özen göstererek seçim yapılması gerektiğini bildirdi. Atasoyu, eldiven giyerek akan suda yaprakları tek tek yıkamak gerektiğini söyleyerek, araya karışmış yabancı otlarnı da mutlaka ayıklanması gerektiğini belirtti.
BAKTERİLERDEN KURTULMAK İÇİN SİRKELİ SU
Sebzelerin yetiştirilme esnasında tarım ilaçlarına, koruyuculara, toprakta yaşayan böceklerin yumurtalarına maruz kalabileceğine değinen Atasoyu, “Ayrıca yağmurla gelen kimyasallar, topraktaki bakteriler taze meyve ve sebzelerin üzerinde yer alabilirler” dedi. Ispanağın temizlenmesi konusunda görüşlerini paylaşan Atasoyu, satın alınmış olan sebzelerin akan ve temiz olduğu bilinen bir suda iyi bir şekilde yıkanması yeterli olabilmekle birlikte, sirkeli suda bekletmenin sebzedeki kalmış olan bakterilerin temizlenmesi için iyi bir çözüm olacağına dikkat çekti. Ayrıca ıspanak gibi kökü ile birlikte satın alınabilen sebzelerin kökünden ayrıldıktan sonra yıkanmasının uygun olacağını belirten Atasoyu, “Ellerimizden de sebzelere bakteriler geçebileceği için sebzeyi yıkamadan önce ve sonra ellerin de yıkanması gerekir” açıklamasını yaptı.
ISPANAK İKİ GÜN BUZDOLABINDA KALABİLİR
Ispanak yemeğinin tüketim süresine de açıklama getiren Atasoyu, pişmiş olan yemeğin en fazla iki saat dışarda tutulabileceğini, sonrasında buzdolabında saklanması gerektiğini dile getirerek, havanın çok sıcak olması durumunda ise yemeğin bir saatten fazla dışarıda tutulmamasına özen gösterilmesi gerektiği uyarısında bulundu. Atasoyu, “Pişirilen yemek sonrasında en fazla iki kez ısıtılmalı” diyerek, ıspanağın iki gün buzdolabında kalabileceğini söyledi.
Yemekte ekşili veya kötü bir kokunun olmasının ve suyunun kıvamını yitirmesinin ıspanak salatası veya yemeğinin bozulduğuna dair işaretleri olarak kabul edildiğini aktaran Atasoyu, ıspanağın nasıl zehirlediği hakkında da konuştu. Atasoyu, şu cümleleri kurdu:
“Ispanak, yapısında yer alan “histamin” adlı maddeye karşı hassasiyeti olan kişilerde rahatsızlık oluşturabilir. Ayrıca ıspanağın yetiştirilme, toplanma, nakliye, saklanma süreçlerinde yapraklarına bulaşmış olabilen bakteriler, parazitler, zararlı otlar veya kimyasal maddelerin etkisi ile zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.”
EĞER BU BELİRTİLER VARSA…
Son olarak ıspanak zehirlenmelerinin belirtilerine değinen Doktor Atasoyu, uzmana başvurulması gereken zamanı da paylaştı. Histamin duyarlılığı olan kişilerin ıspanak yediğinde, midede kramp tarzında ağrı, ciltte kaşıntı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler olarak ortaya çıkabileceğini kaydeden Atasoyu, ıspanak yapraklarına bulaşan bakteri, kimyasal maddeler veya zararlı otların bulunması halinde ise bulantı, kusma, ateş, ishal, genel durum bozukluğunun gelişebileceğini vurguladı. Atasoyu, kanlı dışkılama, şiddetli kusma, düşmeyen ateş, bilinç değişiklikleri gibi belirtiler varsa hemen doktora müracaat edilmesi gerektiğini önemle vurguladı.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum