“Kadına şiddet daha görünür hale geldi”

Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, erkek ve kadın egemenliğinin artık eşitlenebilir hale geldiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

“Kadına şiddet daha görünür hale geldi”

Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, erkek ve kadın egemenliğinin artık eşitlenebilir hale geldiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

“Kadına şiddet daha görünür hale geldi”
19 Ağustos 2019 - 15:02

Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Barış Erdoğan, modern topluma geçişle beraber, erkeklerin eski güçlerini kaybettiklerini söyleyerek, “19. yüzyılın öncesinden, şimdiki dönemlere kadar, ekonomik güç erkeğin elindeydi, dediği dedik her şeyi yapabiliyordu ve bu düzenin içinde de kadınlara birtakım roller biçilmişti. Herkes rolünü oynuyordu, bir sorun yoktu. Zaman içinde artan eğitim imkânlarıyla kadın erkek eğitimi arasındaki fark kapanmaya başladı. Birçok alandaki farklılıklar gitgide kapanmaya ve erkekler bu durumu kabullenmemeye başladırlar. Çünkü eski roller yeniden müzakereye açılmaya başlandı. Artık kadınlar bilinçli ve o bilinç hep ileriye gidecek. Diğer taraftan, artık kadının da ekonomik gücü var. Daha önce erkek para getiriyor ve ekonomik doyumu sağlıyordu aileye. Bu durum artık eşitlenebilir hale geldi. O zaman da rolleri yeniden müzakere etmek gerekiyor” dedi.
EŞİTLİK İÇİN MÜCADELE ZAMANI
Teknolojik gelişmelerle birlikte erkeğin kas gücüne olan ihtiyacın ortadan kalktığını belirten Doç. Dr. Barış Erdoğan, “Kadınlar her alanda güç ve mevki sahibi olmaya başladılar. İşte erkek her geçen gün kadın karşısında gücünü kaybettikçe kriz yaşıyor. Kriz yaşadıkça da yine o ataerkil, binlerce yıllık öğrenilmişliklerden gelen, bildiği en iyi yöntem olan fiziğini, fiziksel şiddeti kullanmaya başlıyor. Bir toplumsal gelişme var. Üretim araçları değiştikçe, bilişim geliştikçe değişim devam ediyor ama toplumsal normlar, öğrenilmişlikler bir günde değişmiyor. Bunun için kuşaklar gerekiyor. Çağımızda yaşanan erkeklik krizi kadına yönelik şiddeti daha görünür hale getirdi” şeklinde konuştu.
Daha az sanayileşmiş ülkeler tabii toplumsal cinsiyet ayrımcılığı noktasında daha geride olduğunu kaydeden Doç. Dr. Barış Erdoğan, “Gelişmiş, sanayileşmiş ülkerlerdeki erkekler henüz tam olarak bu gelişmelere ayak uyduramıyor.  Belki iki belki de dört kuşak sonra bu durum eşitlenecek ancak Türkiye’de kadının farkındalığı arttıkça, eğitim seviyesi ve gelir düzeyi arttıkça kadına şiddet en azından bir süre daha artma eğiliminde olacak. Çünkü kadın eşitsizliğin farkına vardı ve eşitlik için mücadele etmeye başladı artık” dedi. 
Haber: Görkem Boran
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum