Kani Beko'dan "ayrıcalıklı" kanun teklifine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, milletvekillerinin muhtaç durumda bulunma şartı aranmaksızın anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına da ücretsiz sağlık hizmeti getirecek olan ayrıcalık tanıyan kanun teklifine sert tepki gösterdi.

Kani Beko'dan "ayrıcalıklı" kanun teklifine tepki

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, milletvekillerinin muhtaç durumda bulunma şartı aranmaksızın anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına da ücretsiz sağlık hizmeti getirecek olan ayrıcalık tanıyan kanun teklifine sert tepki gösterdi.

Kani Beko'dan "ayrıcalıklı" kanun teklifine tepki
27 Kasım 2019 - 13:27

AK Parti Milletvekilleri hazırladıkları, milletvekillerinin bakmakla yükümlü olmadıkları, muhtaç durumda bulunmayan anne ve babaları ile 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarına da ücretsiz sağlık hizmetini kapsayan kanun teklifi İçişleri Komisyonu’ndan geçti. Teklife sert tepki gösteren Beko, şu ifadeleri kullandı.
“Halkımızın sağlık konusunda bu kadar sıkıntısı varken milletvekillerine ‘kıyak’ niteliğindeki bu teklifi kabul edemeyiz. AKP’li arkadaşlarıma sesleniyorum, sağlık alanında ücretler halkın canını bu kadar yakarken sağlıkta ücretsiz hizmeti kendimize değil halkımıza sunacak tekliflerle gelin. Vatandaşa zam üstüne zam yapan hükümet sağlık alanında ailesini halkın üstünde görecek bir uygulamada bulunamaz. Yüksek yargıdan bu işin döneceğini umuyorum. Kendimizin değil halkın vekili olalım.”
Beko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada milletvekillerinin SGK, Bağ-Kur ve Emekli sandığına kayıtlı vatandaşlardan daha farklı bir ayrıcalığa sahip olmaması gerektiğine vurgu yaptı. AK Parti iktidarları döneminde sık sık bu gibi düzenlemelerin yapıldığını kaydeden Beko, yeni vergi ve zamlarla vatandaşın belinin büküldüğü bir dönemde bu ayrıcalıkların kabul edilemeyeceğini belirtti. Vekilin beyanı üzerine bakmakla yükümlülük şartına bakılmaksızın anne, baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocukları için sağlık hakkından yararlandırılmasının uygulanmasının ancak bu durumun Meclis iç denetim raporlarında kanuna aykırı olarak değerlendirilmesi üzerine bu düzenlemenin getirilmeye çalışıldığına dikkat çeken Beko, teklifin 51. maddesiyle milletvekillerinin ödenek, yolluk ve emekliliklerini düzenleyen 3671 sayılı kanunun 4’üncü maddesine dayanılarak TBMM Başkanlık Divanı’na yönetmelik çıkarma yetkisinin verildiğini vurguladı. Halen eski ve yeni milletvekilleri ile bakmakla yükümlü oldukları aile fertlerinin tüm tedavi masraflarının TBMM tarafından karşılandığını hatırlatan Beko, düzenlemeden mevcut milletvekilleri ile 3 bin 500 eski vekil ve yüksek yargı mensuplarının anne baba ve 25 yaşından büyük bekar kız çocuklarının yararlanacağının söylendiğini bildirerek, “Ücretsiz sağlık hizmeti konusunda yeni ayrıcalık getirecek olan bu düzenleme İçişleri Komisyonu’ndan geçip genel kurul gündemine getirdiklerinde bu teklifin geçmemesi için elimden geleni yapacağım. Bu teklif yasallaşsa da, yüksek yargının bu kararı eşitlik ilkesinden bozacağına inanıyorum” dedi.
Beko konuşması esnasında milletvekillerine yasanın genel kuruldan geçmemesi için bir çağrıda bulundu. Beko, “Aynı şekilde Yeni, eski milletvekilleri, dışarıdan atanan eski bakanlar, bir de yüksek yargı mensuplarını da kapsayan ayrıcalıkları kabul etmemeye çağırıyorum” diyerek, daha önce implant, gözlük camı ve çerçevesinde, işitme cihazları bedelleri ile bozulması halinde tamir bedelleri gibi ayrıcalıklarla vatandaşın gözünde milletvekillerinin olumsuz bir imaj yaratılarak hedef durumuna oturtulduğunu belirtti. Beko, “En son getirilen bu ayrıcalıklı teklifi hep birlikte geri çevirerek, kendimizin değil halkımızın milletvekili olalım” şeklinde milletvekillerine seslendi.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum