Türkiye’de bir ilk EÜ Hastanesinden

Ege Üniversitesi Hastanesi bir ilke imza atıyor. Türkiye’de ilk kez hemofili hastalarına yönelik gen tedavisi uygulamalarına Ege Üniversitesi Hastanesi’nde başlanacak.  

Türkiye’de bir ilk EÜ Hastanesinden

Ege Üniversitesi Hastanesi bir ilke imza atıyor. Türkiye’de ilk kez hemofili hastalarına yönelik gen tedavisi uygulamalarına Ege Üniversitesi Hastanesi’nde başlanacak.  

Türkiye’de bir ilk EÜ Hastanesinden
01 Kasım 2019 - 16:15

Uluslararası bir ilaç firmasının hemofili hastalarına yönelik geliştirdiği ve kandaki pıhtılaşmayı yeniden sağlayan gen tedavisi uygulanacak.
DÖRT FARKLI GEN TEDAVİSİ
Hemofili hastalığının birçok genetik hastalıktan biri olduğunu bildiren Gen Tedavisi Türkiye Koordinatörü ve sorumlu araştırmacı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, günümüzde hemofili tedavisinde geçici olarak kanamayı durduran çok pahalı ilaçları kullanan hastalar için gen tedavisi dışında kalıcı bir tedavinin ne yazık ki mümkün olmadığını söyledi. Ancak altı yıl önce İngiltere’de başlayan insan üzerinde gen tedavisi bilimsel araştırmalarının artık faz 3 aşaması denilen son aşamaya ulaştığı bilgisini veren Kavaklı, Hemofili alanında son 15 yıldır yurt dışının ünlü merkezleriyle çalışan Ege Üniversitesi’nin son aşamadaki gen tedavisi araştırmalarında da ön planda yer aldığını vurguladı. Kavaklı, 2019 yılı sonu ve 2020 yılı içinde dört farklı gen tedavisinin içinde yer alan Ege Üniversitesi Çocuk Hastanesi Kan Hastalıkları Bölümü’nün, Türkiye’de ilk kez yapılacak gen tedavisi uygulamasına Kasım ayı içinde başlayacaklarını aktararak, hastaların tedaviden ücretsiz olarak yararlanacaklarını söyledi. Amerika’da 2020 yılında piyasaya çıkması beklenen gen tedavisinin fiyatının hasta başına 2 milyon dolar olması beklendiğini bildiren Kavaklı, araştırma sürecinde ise hastaların ücretsiz faydalanabileceğini ifade etti. Hemofili hastasının Türkiye’deki yıllık hasta başı maliyetinin 400 bin TL olduğunu, bu nedenle de kalıcı bir iyileşmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kavaklı, en önemli noktanın Türkiye’de ilk kez Sağlık Bakanlığı tarafından alınan izin sonrası Ege Üniversitesi’nin kendi hastalarıyla uygulamaya başlanması olduğunu dile getirdi. Çocuk Hematolojide başlayacakları tedaviye daha sonra erişkin hematolojide de başlayarak 2020 yılı boyunca seri olarak yapmaya devam edeceklerini belirten Kavaklı, “Üniversitemizde başlayacağımız gen tedavisinin zamanla diğer bazı üniversitelere de yayılacağını ümit ediyoruz’’ dedi.
“BU GELİŞMELERİN BİR ALT YAPISI VAR”
Ege Üniversitesi Hastanesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fahri Şahin ise konu ile ilgili yaptığı konuşmasında, bu tedavinin Ege Üniversitesi’nde yapılacak olmasının kendilerine guru verdiğini açıkladı. Bu gelişmelerin bir alt yapısının olduğunu kaydeden Şahin, 10-15 yıldır yapılan çalışmalar sonucunda geldikleri bir nokta olduğunu bildirdi. Çocuk hemofili ve erişkin hemofili merkezlerinin Avrupa’daki ilgili kuruluşlar tarafından ayrı ayrı kapsamlı hemofili merkezi olarak akredite edilmiş durumda olduğunu belirten Şahin, bu durumun Türkiye’de tek olduğuna dikkat çekti. Tüm bunların kendilerini iyi bir ekip olarak gösterdiğine vurgu yapan Şahin, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Burada iyi bir işbirliğimiz var dolayısıyla hem çocukta hem de erişkinde eş zamanlı olarak gen tedavisinin başlıyor olması aslında bir tesadüf değil. Yıllarca yapılan bir yatırımın sonucu. Gen tedavisinin ülkemize, üniversitemize ve hastalarımıza büyük katkısının olacağını düşünüyorum. Tabi bu prestijli çalışma beraberinde yeni klinik çalışmaları da üniversitemize kazandıracak. Bu çalışmalarımızda bizlere destek olan başhekimliğimize ve rektörlüğümüze teşekkür ediyoruz. 10-15 yıllık bir birikimin gen tedavisine ulaşması bizleri mutlu ediyor. Bizler, Ege Üniversiteli olmaktan ve burada çalışmaktan dolayı gururluyuz.’’
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum