Yaya öncelikli yollar belirlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in 2030 Ulaşım Planını anlatan bir toplantı gerçekleştirdi.

Yaya öncelikli yollar belirlendi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'in 2030 Ulaşım Planını anlatan bir toplantı gerçekleştirdi.

Yaya öncelikli yollar belirlendi
07 Ağustos 2019 - 11:40

Toplantı İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Eser Atak’ın idaresinde tarihi Asansör binasında gerçekleşti. Belediye temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşılan plan İlk beş yıl içinde gerçekleştirilecek toplu ulaşım, yayalaştırma ve bisiklet projeleri tartışmaların temelini oluşturdu.
 
15 kilometre yaya alanı öngörülerek, yeni bisiklet yolları ve yaya alanlarıyla zenginleştirilen plan içinde 215 kilometre de yaya öncelikli yol hedeflendi. 30 kilometre hız limiti uygulanacak sokaklar seçilerek Konak, Karşıyaka, Buca, Bornova, Balçova’da yaya öncelikli bölgeler belirlendi.
 
Ulaşım Ana planı kapsamında mevcutta 177,7 kilometreyi bulan raylı sistem hattının 465 km’ye çıkarılması hedefleniyor. 2,5 kattan daha fazla artırılacak raylı sistem hattıyla günde 4 milyon yolcu taşıma kapasitesine ulaşılacak. İnşaatı devam eden Narlıdere hattı, Çiğli-AOSB-Katip Çelebi Tramvayı, Buca-Üçyol Metrosu ilk 5 yıl içinde tamamlanması planlanan yatırımlar arasında yer alıyor. 2030 için hedeflenen 784 kilometrelik bisiklet yolunun önemli bir kısmı ilk beş yıl içinde tamamlanacak. Nüfusun yüzde 42’si bisiklet yollarından faydalanabilecek. 741 noktada yeni bisiklet parklarının yapılması hedefleniyor. Planlara göre mevcut 35 BİSİM istasyonu ilk beş yılın sonunda 85’e, 2030’da ise 168’e çıkartılacak.
 
Mavişehir’de yeni bir iskele yapılması planlanan projeler arasında yer alıyor. Bu iskeleden şehir içi ve yurtdışı seferleri yapılacak. İki yeni arabalı vapurun gelmesiyle de arabalı vapur seferlerinin sayısında artış sağlanması hedefleniyor. Tüm hedefler çerçevesinde planın orta ve uzun vadede getirdiği faydalar dikkate alındığında özel araç kullanımında yüzde 4 oranında azalma öngörüldü. Raylı sistem kullanımının da iki kat artması beklentiler içinde. Plan çerçevesinde, 2030 yılında sabah trafiğin yoğun olduğu saatlerde iklim krizine yol açan karbondioksit salımında yüzde 18 oranında azalma hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum