Ege belediyeler birliğinin tarihsel misyonu
Av. Birol Keskin

Av. Birol Keskin

Ege belediyeler birliğinin tarihsel misyonu

24 Haziran 2019 - 17:32

1985 yılında Dr. Burhan Özfatura tarafından temeli atılan ve ertesi yıl hukuki kuruluşunu tamamlayan Ege Belediyeler Birliği’nde geçen hafta yapılan genel kurulla başkanlığa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer seçildi.

Tunç Soyer’in seçilmesiyle EBB’de yeni bir dönem başladı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in başkanvekilliğini üstlendiği yeni yönetime ve yeni döneme başarılar dilerken katkı sunmak amacıyla bugüne kadar yapılanlar ve yapılması gerekenlerden kısaca bahsetmek gerek.

Ege Belediyeler Birliğinin Türkiye’nin yerel yönetim hamlesinde zaman zaman çok önemli katkıları oldu ama zaman zaman da çok etkisiz kaldı. Umarım bu dönem etkili bir çalışma dönemi olur.

EBB’nin amacı kendi tanımlamalarıyla şöyledir:

“Birliğimizin amacı; üye belediyeleri bilgilendirmek, mali imkanlarını etkin ve verimli biçimde kullanmalarını sağlamak, yasal konulardaki problemlerine çözümler önermek, haklarını ve çıkarlarını savunmak, yerleşim planları düzenlemek ve geliştirmek, kültür, eğitim, hukuki ve mevzuat alanlarında danışmanlık hizmetleri ile üyelere yol göstermektir.”

Başkanlığa Tunç Soyer’in gelmesiyle birlikte genel kuruldaki açıklamalara bakarak bu amacın güncellenmesi gerekmektedir. Çünkü başkan Soyer, kooperatifleşme ve başta Gediz nehri temizliği olmak üzere körfez temizliği gibi bölgesel çevre sorunlarını amaçlara ekledi. Soyer genel kurulda bunu şu sözlerle açıkladı:

 "Tarımsal üretim konusunda Ege en güçlü, en şanslı bölgelerinden biri. Hem iklimi hem de tarımsal kültürü Türkiye’nin hiçbir yerinde olmadığı kadar güçlü. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak İzmirli tarımsal birlik kooperatiflerini destekliyoruz. Şimdi Ege Belediyeler Birliği olarak bunu Ege'nin tarımsal kooperatiflerine taşımayı öngörüyoruz. Ege’de tarımsal üretim yapan kooperatifleri destekleyip güçlendireceğiz.”

Ege Belediyeler Birliğinin 2016 yılı faaliyet raporunda çevre ile ilgili şöyle bir paragraf var:

“Çevrenin korunması ve katı atıkların yönetimi konularında BÖLGESEL ÖLÇEKTE, ortak planlama ve projelendirme çalışması yapar ve uygular, diğer merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarınca yürütülenlere katılır.”

Bugüne kadar bu konuda atılan bir adımı görmedik. Gediz nehrinin kirliliği halen devam ediyor. İzmir’in ve diğer kentlerin katı atık sorunu halen devam ediyor. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Tunç Soyer yeni dönemin önemini şöyle anlattı: “Biz bu yeni dönemde çok daha fazla görev atfederek, rol atfederek daha aktif çalışmasını sağlayacağız. İzmir tarih boyunca asla sadece İzmir olmamıştır, her daim Ege'nin başkenti olmuştur.  Hep Ege'yle bir var olmuştur. Ege Belediyeler Birliği bu tarihsel ve kültürel kimliğin ete kemiğe bürünmesini mümkün kılan bir hukuki yapıdır.”

EBB kooperatifçilik ve çevre konularını sportif faaliyetler, kültürel çalışmalar ve diğer sosyal çalışmalarla zenginleştirebilir. Hatta İzmir’in olası yeni EXpo adaylığı sürecinde Ege Expo olarak da düşünülebilir.

EBB’nin yerel kalkınma ve diğer çalışmalarını bir gazeteci olarak yakından takip edip katkı sunacağımızı buradan duyuruyor ve yeni yönetime başarılar diliyorum. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum