Şeref Bakşık'a vefa töreni
Av. Birol Keskin

Av. Birol Keskin

Şeref Bakşık'a vefa töreni

04 Temmuz 2019 - 17:23

Yaşayan tarih, duayen gazeteci Öcal Uluç o kuşağın artık birer birer aramızdan ayrılan simgelerinden Şeref Bakşık’ı şöyle andı: “Şeref ağabeyle hem İzmir’de hem de Ankara’dan gazetecilik yıllarımdan yakından görüşürdüm. Şeref ağabey tanıdığım en mutedil, dengeli, dürüst, ilkeli, kararlı bir gazeteci ve politikacıydı. Allah rahmet eylesin.”

CHP’de İsmet İnönü döneminin son genel sekreteri Şeref Bakşık’ın cenaze töreni haberini aldığımda gözümde birden tarih canlandı ve bu cenaze töreni mutlaka vefa töreni olur diye Hatay Murat Reis camisindeki namaza katıldım.

Tahmin ettiğim gibi de tam bir vefa töreni oldu.

Tabutun başında Karşıyaka’nın efsane belediye başkanlarından Kemal Baysak ve Cihan Türsen’i gördüm. Sayın Kemal Baysak’ın beni sevdiğini biliyordum ama “Birolcum senin bütün gazete köşe yazılarını okuyorum” demesi beni çok gururlandırdı.

Sonra ikindi namazı yaklaştıkça törene katılımlar arttı. Eski dönem ve yeni dönem CHP’de siyaset yapmış ünlü isimler geldi. Manisa’dan ön seçim dönemlerinden tanıdığım ve bütün Manisa’lıların ileride çok iyi yerlere gelecek dediği ve öyle de olduğu CHP gurup başkan vekili Özgür Özel vefa törenindeydi.

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarından Yaşar Okuyan ve Hakan Tartan’da bu vefa gününde yerlerini aldı. Eski Adalet Bakanlarından Mehmet Seyfi Oktay’da törendeydi.

Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlarından Yüksel Çakmur ve Aziz Kocaoğlu cenaze törenindeydi. Yüksel Çakmur her zamanki içtenliği ile sarılıp dostça kısa kısa sohbet ederken Aziz Kocaoğlu “Ben Çeşme’de yaşıyorum. Şimdilik politikanın dışındayım.” diyordu. Kültürpark ve Basmane çukuru konuları sorulunca da “Biz plan yapıp devrettik, artık bundan sonrası bunu uygulayıp uygulamamak yeni yönetimin bileceği iş.” dedi.

 CHP’nin genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu dönemi genel sekreterlerinden İzmir Milletvekili Kamil Oktay Sındır törene katılarak vefa göstermişti.

Tabii Adnan Keskin’in törende olması ayrı bir duyarlılıktı. Önceki dönemde beni Ankara’ya çağırıp belediye meclis üyeliği için ısrarla dosyamı alıp Konak’tan listeye koydurmasına rağmen ilçe başkanının son dakikada kendi yakınlarını listeye yazmak süetiyle çizik attığı birkaç kişiden biri olmam karşısında sayın Adnan Keskin “O dönem maalesef böyle şeyler oldu ama biz de gereğini yaptık ve hemen o ilçe başkanını görevden aldık.” diye açıklamasını yaptı.

 CHP’nin eski il başkanlarından Alaattin Yüksel ve Asuman Ali Güven törende yerini alırken şimdiki il başkanı Deniz Yücel ve eski Konak İlçe Başkanlarından olan babası Esen Yücel de törendeydi.

Konak eski ilçe başkanlarından Ali Yılmaz törene katılarak vefa örneği göstermişti çünkü Şeref Bakşık’la olan anıları vardı ve Bakşık’ın kendisini il başkanlığı döneminde desteklediğini anlattı.

Eski il başkanı Hilmi Değirmenci, eski Konak ilçe başkanlarından Selahattin Gürsoy, Muzaffer Bozkurt, Karşıyaka eski ilçe başkanı Rıfat Özer, Bornova eski ilçe başkanı Kerim Özer, Aliağa eski belediye başkanı Hakkı Ülkü, Konak eski belediye başkanı ve eski Baro başkanı Av. Sema Pekdaş, Seyrek eski belediye başkanı Nurgül Uçar cenaze töreninde gördüklerimdi.

Eski İl Başkanlarından ve şimdiki İBB Başkanı Tunç Soyer ile disiplin kuruluna gidecek kadar atışan Kemal Karataş, yeni İBB yönetiminde görev alması beklenen eski İBB genel sekreteri Ersu Hızır, eski il yönetiminden Av. Mehmet Türkbay, Av. Birgül Değirmenci, Kömürcüler odasının efsane başkanlarından ve halen meclis üyesi Mustafa Düzyol, Fırıncılar Odası efsane başkanlarından Necdet Durmuş vefa töreninde yerlerini aldılar.   

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer bütün CHP’li ilçe belediye başkanları ile toplantı halindeydi. AK Parti ve MHP’li ilçe belediye başkanları ile ayrı toplantı yapacağı öğrenildi. Cenaze töreninde bu nedenle gördüğüm Narlıdere Belediye başkanı Ali Engin, Karabağlar Belediye başkanı Muhittin Selvitopu temsilen vefa için gelmişlerdi.

Şeref Bakşık Demokrat İzmir gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü yapmıştı. Okan Yüksel’i görünce mutlu oldum. Gazeteciler Cemiyetini temsilen gelen olup olmadığını bilmiyorum. Gelseler iyi olurdu. Şeref Bakşık her ne kadar siyasetçi olarak bilinse de o meslekten gazeteciydi, oysa siyaset meslek değildi, halka hizmetin bir görünümü idi. Cumhuriyet Gazetesinin yeni Ege temsilcisi Tuncay Mollaveisoğlu’nun cenaze törenine katılması gazeteci büyüğüne vefaydı. Kendisine hoş geldin dedim ve hayırlı olmasını diledim. Cumhuriyet Gazetesini Ege’de büyüteceklerini söyledi. Ben de önce istikrar ve ardından büyüme dedim. Çünkü benim de yıllar önce Cumhuriyetle yollarım buluşmuştu. Rahmetli İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu döneminde yazarıydım Cumhuriyet gazetesinin ama Hasan Cemal’lerin gazete yönetimine gelmelerinden sonra ben de rahmetli İlhan Selçuk ve Uğur Mumcu ‘larla birlikte ayrıldım. Bana o zaman kalmam için baskı yapıldı ama o gün verdiğim cevabı hala hatırlıyorum: Ben her dönemin adamı değilim! dedim. 

Vefa töreninde Şeref Bakşık’ın kızı Gözde Bakşık ve oğlu İnanç Bakşık taziyeleri kabul ettiler.

Şeref Bakşık: Demokrat İzmir gazetesi yazı işleri müdürlüğü yaptı.

SHP İzmir İl Başkanlığı yaptı.

Hakkında 49 basın davası açılmış ve 33 yıl tutan hapisle yargılanmıştı.

1961 anayasasını hazırlayan Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 3 Dönem İzmir Milletvekilliği yaptı.
1977 de Merkez Bankası banka meclisi üyeliğinde bulundu.
Cumhuriyet Senatosuna seçilerek Senatör oldu.
İsmet İnönü’nün Genel Başkanlık döneminin Bülent Ecevit’ten sonraki son Genel Sekreteri oldu.
12 Eylül Faşist Askeri Darbesinden sonra Erdal İnönü’nün kurduğu SODEP ve daha sonraki SHP’de İzmir il başkanlığı yaptı.  Ve anılarını “ CHP ile Bir Ömür “ kitabında topladı...92 yaşında vefat edip aramızdan ışıklar içinde ayrıldı…
Bize de kendisine rahmet dilemek ve sevenlerinin, dostlarının, ailesinin ve yakınlarının  başı sağ olsun demekten başka bir şey kalmıyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum