Anlamsız ilişkiler kurarak hayata devam etmek mümkün mü?
Psk. Pınar Şahmerdan

Psk. Pınar Şahmerdan

Anlamsız ilişkiler kurarak hayata devam etmek mümkün mü?

03 Temmuz 2019 - 16:10

Bazen hiç kimsenin bizi anlamadığını düşünüyoruz. İnsanlarla bağlantımızı güçlendirmeye çalıştığımızda ya da onlara derinden inanmaya çalıştığımızda güven duygumuz bizi durduruyor. Bu konuda iyi haber, hayatımıza bu şekilde devam etmek zorunda değiliz. Kötü haberse başkaları hakkındaki kötü düşüncelerimiz tamamen başkaları ile ilgili değil bizimle de alakalı olabilir.

Açıklamak gerekirse; karşılaştığım diyaloglarda en sık duyduğum kalıplardan biri de “kimseye güvenmiyorum”. Bir insana güvenmememin arkasında pek çok sebep olabilir. İlişkiler güvene dayanır. Başkalarına güvenmediğinde, kendini insan ilişkilerinden ve gerçek yaşamdan mahrum bırakırsın. 

Çoğu insan yaşadığı hayal kırıklıklarından bahsediyor. Bazıları elinin tersiyle bu kırgınlıkları itip kendini çabuk iyileştiriyor. Diğerleri tam ters yönde iterek, güçlü bir düşman olma yönünde ilerliyor. 

Peki bu cümleleri siz hiç başkasına kurdunuz mu? “Sadece ailene güvenebilirsin”, “sana nasıl güvenebilirim ki” ya da “bunu daha önce yaptın tekrar yapmayacağını nerden bilebilirim”. 

Aslında hissetmek istemediğimiz bazı duygular var ve bunlardan kaçınmanın bir yolu da; onları yansıtma özdeşleştirme yoluyla bir başkasına aktarmaktır. Projeksiyon, içimizdeki bir şeyi başkasına atfetmenin bilinçdışı eylemidir. Başkalarına duyulan bu güven eksikliği ve hayal kırıklığı toleransı olgunlaşmamış bir egoyu temsil eder.

Çocukluğumuzda problem yaşadıysak, koşulsuz olarak bizi seven ailemiz ya da yakınlarımız bizi hayal kırıklığına uğrattıysa, neden diğer insanlar da yapmasın diye bilinçdışı düşüncemiz oluşmaktadır. Aslında insanlardanuzaklaştığınızda, en önemli ilişkimiz olan kendimizle olan ilişkimizi keseriz.

Peki kendimize güveni nasıl inşa edebiliriz?

• İnsanları oldukları gibi kabul edin tüm doğruları ve yanlışlarıyla. Hepimizin kusurları vardır. 
• Güçlü duygularda daha fazla toleranslı olun ; sevgi, nefret, reddedilme gibi…
• Bu istenmeyen duyguları projeksiyon olarak karşı tarafa gösterebilirsiniz. Hangi duygunun sizi yansıttığını bir daha düşünün.
• Geçmişteki hayal kırıklıklarını unutun ve yeni ilişkilerinize zarar vermesine izin vermeyin
• Biri güveninize ihanet ettiğinde öfke ve belirsizlik duygusuna katlanabilceğinize inanın. Kendinizi suçlayıp hiçbir zaman kendini yok eden olmayın
• Bağışlamayı bilin.
• Eğer siz kendinizi anlamazsanız, başkaları sizi nasıl anlasın?

Sağlıklı ilişkiler deneyimlemenin ilk adımı, istenmeyen duygularımızı başkarıyla özdeştirmemek projeksiyon etmemeyi öğrenmektir.

YORUMLAR

  • 3 Yorum