Sigara nasıl bırakılır?
Psk. Pınar Şahmerdan

Psk. Pınar Şahmerdan

Sigara nasıl bırakılır?

16 Ağustos 2019 - 13:33

Sigara insan sağlığını doğrudan etkileyen büyük bir tehlikedir. Fakat, küçük bir yardım ile sigarayı bırakabilirsiniz. Bu yazımda sizlerle, sigarayı bırakmadan önce nasıl kendinizi hazırlayacağınızı, nasıl bırakacağınızı ve bıraktıktan sonra nasıl tekrar geri başlamayacağınızı yazacağım.

Muhtemelen bir tarafınız sigarayı bırakmak istiyor ama bir kısmınız bunu istemiyor. Belki de tekrar geri başlayacağınızdan korkuyorsunuzdur. Eğer ne kadar erken sigarayı bırakırsanız, vücudunuz kendini o kadar erken onarmaya başlayacak ve yıllarca sürdürdüğünüz kendinizi ihmal etmeleriniz son bulacaktır.

1. Adım: Karar verin

Sigarayı bırakma nedenlerinizi belirleyin. Sizin için artıları ve eksileri olan bir liste hazırlayabilirsiniz. Daha önce bırakmayı denemiş ama başarısız olmuşsanız bunun size engel olmasına izin vermeyin. Belki de son denediğiniz de hazır değildiniz. 

2. Adım: Yüksek riskli zamanlarınızı bulun

Sigara içmek nikotin bağımlılığının yanı sıra aynı zamanda psikolojik bir bağımlılıktır.

Çoğu sigara içen kendinden kaçmak, rahatlamak ya dakendini ödüllendirmek için sigara içmektedir. Hangi anlar da sigara içmek sizin için kaçınılmaz oluyor ise o anları bulmanız gerekiyor. 

Sabah kahvenizle sigara içiyorsanız bunu sigara içemeyeceğiniz bir ortama taşımalısınız (iş yeriniz, çocuklarınızın yanında gibi). Araba sürerken sigara içiyorsanız, kendinize farklı bir rota seçiniz. Böylece aklınız meşgul olacak ve otomatik pilotta olmayacaksınız. Yemeklerden sonra sigara içiyorsanız, yemekten sonra hemen kalkmayı alışkanlık edinmelisiniz. Telefondayken sigara içiyorsanız, ellerinizi meşgul etmek için stres toplarını kullanabilirsiniz. 

Yapabileceğiniz en önemli şey, düşünmekten kaçınmaktır. Eğer birkaç defa kendinizi kontrol edemezseniz pes etmeyin ve paketin geri kalanını atın. 

3. Adım: Nikotin replasman preparatları

Her sigara tiryakisi sigara içmenin bir bağımlılık olduğunu bilir. Sigarayı bıraktığınızda, beyniniz hala sigarayı arzulayacaktır. Sigarayı bırakma planınızın bir parçası olarak sakız, çerez, havuç ve sert şekerlemeler kullanabilirsiniz. Nikotin replasmanı (nikotin sakızı, nikotin bandı) veya sigara bırakma ilaçlarını kullanmayı planlıyorsanız, doktorunuzdan nasıl kullanacağınızı, potansiyel yan etkilerini ve nelere dikkat edileceğini öğrenin.

4. Adım: Bırakma tarihinizi seçin

Bırakma tarihi kişiseldir ve önemlidir çünkü bilinçaltınız bu duruma hazırlanacaktır. Gelecek ay içinde bir tarih seçebilirsiniz. Meşgul olacağınızı ve gerileceğinizi bildiğiniz bir tarih seçmeyiniz. Bırakmaya karar verdiğiniz tarihi her gün görebileceğiniz bir yere yazın. 

5. Adım: Yakınlarınızla paylaşın

Size sigara bırakma konusun da yardımcı olacağını düşündüğünüz kişileri seçin. Onlara size yardımcı olabileceği ve yardımcı olamayacakları konuları söyleyin. Arkadaşlarınız, sigara içmek istediğiniz anlarda dikkatinizi dağıtma da size yardımcı olabilirler. Sizi dinleyebilirler. Fakat gerginliğinizi arttıracak konuları konuşmaktan kaçının.

6. Adım: Size sigarayı hatırlatan her şeyi atın

Her bağımlılıkta olduğu gibi insanlar, yerler ve diğer şeyler sizi tetikleyebilir. Ev ve iş yerinizde ki küllük, sigara, kibrit ve çakmağı çöpe atmalısınız. Bunları daha sonra kullanacağınız bir yere kaldırmayınız.

Sigara dumanı en büyük tetikleyicilerden biridir. Ev, araba ve iş yerinizi sık sık havalandırın.

7. Adım: İlk iki hafta

İlk iki hafta başarınız için çok önemlidir. Eğlenceli, sizi motive eden, düşük stresli aktivitelerle meşgul olun. Yüksek stresli ortamlardan kaçının. Meşgul kalın, arkadaşlarınız ya da aileniz ile sınırsız programlar oluşturun. Evden dışarıya çıkın. Sinemaya gidin, bisiklet sürün, spor salonuna gidin. Bolca su için. Ellerinizi meşgul etmek için kalem kullanabilirsiniz. Sigara içen arkadaşlarınızla en azından ilk iki ay görüşmeyin bu sizin için yüksek riskli bir ortamdır. 

8. Adım: Stresle başa çıkma

Kendinize iyi davranın. Sigara içmeme konusunda kendinizi ödüllendirin. Sadece bir kere ödül olacağı ve daha henüz bunu hak etmediğiniz düşüncesi yanlıştır. Ödüller finansal olmak zorunda değildir, sevdiklerinizle bir araya gelerek güzel zaman geçirmek bile sizi motive edecektir. Sigara bırakmayı denerken diyet yapmayı denemeyiniz. Aksine daha fazla meyve ve sebze tüketmelisiniz. 

Bu ana kadar ne kadar güçlü olduğunuzu düşünün ve bağımlılığınızın sizi tüketmesine izin vermeyin. Sağlığınız, finansınız ve aileniz için nelerin değişebileceğini düşünün ve artık kendinizi sigara içmeyen olarak görmeye başlayın.

YORUMLAR

  • 0 Yorum