Motivasyonumuzu nasıl yükseltebiliriz?
Psk. Pınar Şahmerdan

Psk. Pınar Şahmerdan

Motivasyonumuzu nasıl yükseltebiliriz?

17 Temmuz 2019 - 17:56

Kaç kez heyecanla “bu pazartesi kesinlikle diyete başlıyorum” diye kendinize söz verdiniz ya da yeni bir dil kursuna başlamayı düşündünüz?  Hayatınızda kaç kez değişiklik yapmak istediniz fakat motivasyon düşüklüğünüz yüzünden yapamadınız?
Bazen büyük bir heyecan ve coşkuyla yeni adımlar atıyoruz ancak bir süre sonra hevesimiz kaçıyor ve her şeyi olduğu gibi bırakıyoruz. Çoğu insan “motivasyonumu nasıl yükseltebilirim ve bitiş çizgine ulaşabilirim” diye merak ediyor.
Motivasyon nedir ve neden ihtiyacımız var? Motivasyon sizi bir şeyleri yapmaya iten içsel bir güçtür. Güçlü bir arzu, hırs ve aslında istediğin ne sorusunu anlamaktır. Bir şeyi başarmak için itici bir güce ihtiyacınız vardır. İsteklerimiz bizi harekete geçirecek kadar güçlü değildir. Motivasyon hem iç hem dış faktörler tarafından uyandırılır. Bu süreç insanları bir şeyler yapmaya ve hedeflere ulaşmaya teşvik eder.
Motive olmamıza ne yardımcı olabilir? Açık hedefler ve ne istediğimizi tam olarak bilmek gerekiyor. Başarmak istediğimiz şeyin artı yönlerini tümüyle görebilmeliyiz. Bu konuda kendinize inancınız olmalıdır; bu başarma arzunuzu güçlendirir. Bir şeyleri sadece sizin tek başınıza yapabileceğinize inanmak bile sizi daha güçlü kılar. Düzenli egzersiz yapmakta bu konuda motivasyonu arttıran ögelerden biridir; enerji seviyenizi ve sabrınızı arttıracaktır.
Motivasyon günümüzün popüler konularından biridir bu konuda kişisel gelişim kitapları ve konuşmacılarıyla sık sık karşılaşabiliriz. Aslında motivasyon hayal gücüyle doğrudan bağlantılıdır.  Eğer kendinizi motive etmek istiyorsanız hayal gücünüz üzerinde çalışmanız gerekir. Bunu hedefinizin gerçekleştiğini hayal ederek ve size aslında neler hissettireceğine çalışarak yapabilirsiniz.
Bu konuda birkaç tavsiye verilecekse eğer;
Hedefinizi tekrar düşünün ve analiz edin; bu kadar çaba ve zamana değip değmeyeceğinden emin olun. Hedefiniz ne kadar spesifik olursa, odaklanmak ve kendinizi motive etmek o kadar kolay olur. Bir diğer  nokta ise; hedefinize ulaştıktan sonra sizi nelerin bekleyeceğidir. Bu konuda daha sık hayaller kurun size itici güç verecektir. Aklınızda asla olumsuzluğa yer vermeyin kendinize olan inancınız tam olsun. Konu ile ilgili kitaplar okuyabilir yada videolar izleyebilirsiniz. Bu konuda başarıya ulaşmış insanlar size ilham kaynağı olacaktır.
Eğer depresyonda ve hiç bir şey yapmak istemiyor iseniz; sahip olduğunuz tüm gücü toplayıp vücudunuzu çalıştırıp bir yürüyüşe çıkmanız size faydalı olacaktır. Size keyif veren sizi güldüren filmler izleyebilirsiniz.
Belirli bir şeyi elde etmek veya belirli bir hedefe ulaşmak istiyorsanız, fakat harekete geçecek kadar motive hissetmiyorsanız, bu hedefinizin pekte önemli olmadığı anlamına gelir. Harekete geçmek için güçlü bir arzuya sahip olmanız gerekir. Her zaman doğru fırsatı ve zamanı beklemeyin. Her zaman doğru zamandır, hayallerinizi ertelemeyin.
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum